Του Κωνσταντίνου Μαριόλη
Να ξεχάσουν για λίγο τα stress tests και να επικεντρωθούν στα αποτελέσματα της Deutsche Bank, καλούν τους επενδυτές οι αναλυτές, διότι όπως τόνισε και ο Mario Draghi, το πρόβλημα των ευρωπαϊκών τραπεζών δεν είναι η φερεγγυότητά τους αλλά η κερδοφορία τους.
Λίγα εικοσιτετράωρα πριν την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των stress tests που διενήργησε η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (EBA) για τις 51 μεγαλύτερες τράπεζες της Ευρώπης, εκ των οποίων οι 37 εποπτεύονται απευθείας από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ο... υδράργυρος βρίσκεται ήδη σε υψηλό επίπεδο.
Εκτός από τα πολυαναμενόμενα τεστ αντοχής, η Deutsche Bank θα προσπαθήσει την Τετάρτη 27 Ιουλίου να πείσει τους επενδυτές ότι ανακάμπτει με γρήγορους ρυθμούς, μετά τις άνω των 2 δισ. ευρώ ζημιές που εμφάνισε στο σύνολο του 2015. Την αμέσως επόμενη ημέρα η Lloyds Banking Group θα ανακοινώσει τα δικά της αποτελέσματα και θα δώσει τις εκτιμήσεις της για τις επιπτώσεις που αναμένεται να έχει το Brexit στην κερδοφορία της.
Την Παρασκευή, η τρίτη μεγαλύτερη τράπεζα της Ιταλίας και αρχαιότερη στον κόσμο, Banca Monte dei Paschi di Siena, θα μάθει τον «λογαριασμό» των stress tests και παράλληλα θα ανακοινώσει τα αποτελέσματα β'' τριμήνου. Οι αναλυτές θεωρούν δεδομένο ότι θα «κοπεί» στα stress tests, τοποθετώντας τις κεφαλαιακές της ανάγκες έως 3,5 δισ. ευρώ, με αποτέλεσμα να ανασταλεί χθες η διαπραγμάτευση της μετοχής της, η οποία έχει υποχωρήσει ήδη 77% μέσα στο έτος.
Τα νέα, όμως, δεν είναι καλά ούτε για την Deutsche Bank. Η μετοχή του γερμανικού κολοσσού έχει χάσει πάνω από το μισό της αξίας της μέσα στον τελευταίο χρόνο, ενώ δεν λείπουν οι εκτιμήσεις που θέλουν την Deutsche Bank να συνεχίσει να αντιμετωπίζει προβλήματα. Και όταν η μεγαλύτερη τράπεζα της Γερμανίας βρίσκεται σε δίνη ανησυχιών, αναμφισβήτητα υπάρχουν επιπτώσεις για το σύνολο του ευρωπαϊκού τραπεζικού κλάδου. Σημειώνεται ότι στο α'' τριμήνου του 2016 η DB εμφάνισε κέρδη 236 εκατ. ευρώ, έναντι 559 εκατ. ευρώ στο αντίστοιχο τρίμηνο του 2015.
Ο διευθύνων σύμβουλος της Deutsche Bank, John Cryan, αναμένεται κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων να υπεραμυνθεί των επιλογών του, θέλοντας να στρέψει την προσοχή των επενδυτών σε άλλες εστίες κινδύνου εντός ή εκτός της Ευρωζώνης. Παρ΄ όλα αυτά, οι επενδυτές έχουν δείξει ότι δεν εμπιστεύονται τις υποσχέσεις του Cryan, όπως αποδεικνύει η πορεία της μετοχής, ενώ εστιάζουν την προσοχή τους και στην ικανότητα της τράπεζας στην παραγωγή κεφαλαίου μέσω της κερδοφορίας της.
Στο μεταξύ, οι επιπτώσεις του Brexit συνεχίζουν να αποτιμώνται με την Goldman Sachs να εκτιμά ότι η βρετανική έξοδος από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα «κοστίσει» στις ευρωπαϊκές τράπεζες – σε επίπεδο κερδοφορίας - περίπου 32 δισ. ευρώ μέχρι το 2018. Θα λειτουργήσει, δηλαδή αρνητικά για την ήδη περιορισμένη κερδοφορία τους, σε περιβάλλον αρνητικών επιτοκίων και οικονομικής στασιμότητας.
Οι προβλέψεις των αναλυτών είναι απογοητευτικές καθώς κάνουν λόγο για μείωση του κύκλου εργασιών, των περιθωρίων και των εσόδων από προμήθειες. Και όλα αυτά σε μία εποχή που η μία αβεβαιότητα διαδέχεται την άλλη, οι επενδυτές εγκαταλείπουν τις τραπεζικές μετοχές και τα «κόκκινα» δάνεια συντηρούν τη διάθεση αποστροφής κινδύνου.
Κατά συνέπεια, αυξάνονται συνεχώς οι ανησυχίες για την περίπτωση στην οποία οι τράπεζες θα κληθούν να αντλήσουν κεφάλαια από τις αγορές. Και αν τα πράγματα δεν είναι εύκολα για τους μεγάλους παίκτες της αγοράς, τότε οι φόβοι για τις μικρότερες τράπεζες και τις εξελίξεις που ενδέχεται να δρομολογηθούν είναι πολύ μεγαλύτεροι «αγγίζοντας» μεγάλο κομμάτι του τραπεζικού κλάδου.
Σε ότι αφορά την άσκηση της EBA, εκτιμάται πως για μία ακόμη φορά τα αποτελέσματα των stress tests θα είναι έως ένα βαθμό καθησυχαστικά, άσχετα αν οι αναλυτές δεν συμμερίζονται την αισιοδοξία των ρυθμιστικών Αρχών. Ο μεγάλος χαμένος της άσκησης ήδη θεωρείται η Monte Paschi, γύρω από την οποία εξελίσσεται η συζήτηση για την αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων και την πηγή κάλυψης των κεφαλαιακών αναγκών που θα προκύψουν στο εξής.
Αναλυτές, ωστόσο, επισημαίνουν ότι οι επενδυτές θα πρέπει να εξετάσουν με προσοχή τα αποτελέσματα των stress tests και την κατάσταση των τραπεζών όπως αυτή παρουσιάζεται βάσει του δυσμενούς σεναρίου. Μάλιστα, από τη λεπτομερή ανάλυση των αποτελεσμάτων δεν θα πρέπει να εξαιρεθούν γερμανικά μεγαθήρια όπως η Deutsche Bank και η Commerzbank.
Οι ελληνικές τράπεζες, από την πλευρά τους, δεν έλαβαν μέρος στα τρέχοντα stress tests λόγω της ανακεφαλαιοποίησης του περασμένου Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου, ωστόσο οι εξελίξεις που θα δρομολογηθούν με αφορμή τα προβλήματα της Monte Paschi και γενικότερα των ιταλικών τραπεζών σαφέστατα τις αφορούν.