Του Γιώργου Φιντικάκη
Τις επενδυτικές πρωτοβουλίες στον κλάδο της ενέργειας παρουσίασε χθες στους αναλυτές ο Ευάγγελος Μυτιληναίος, επικεφαλής της ομώνυμης εταιρείας, μιλώντας για τρεις σοβαρές κινήσεις που θα ξεδιπλωθούν το επόμενο διάστημα, χωρίς ωστόσο να δώσει λεπτομέρειες.
Αν και είναι νωρίς να προδικάσει κανείς τις εξελίξεις, εντούτοις οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η Μυτιληναίος εξετάζει την επένδυση σε παλιά λιγνιτική μονάδα της ΔΕΗ, η οποία χρήζει γενναίας περιβαλλοντικής αναβάθμισης καθώς διαφορετικά πρέπει να οδηγηθεί σε απόσυρση, με τις ενδείξεις να μιλούν για το εργοστάσιο της επιχείρησης στο Αμύνταιο της Φλώρινας.
Για τη συγκεκριμένη μονάδα η Ελλάδα έχει υποβάλει αίτημα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να παραταθεί η διάρκεια ζωής της και από τις 17.000 ώρες λειτουργίας να αυξηθεί στις 32.000. Το αίτημα, σύμφωνα με τις πληροφορίες, βρίσκεται σε καλό δρόμο και εφόσον ικανοποιηθεί η μονάδα του Αμυνταίου που κανονικά επρόκειτο να αποσυρθεί το 2019, θα πάρει διάρκεια ζωής για αρκετά ακόμα χρόνια.
Τα παραπάνω συνδέονται προφανώς με το επενδυτικό ενδιαφέρον που έχει εκδηλωθεί γύρω από την τύχη της μονάδας, η οποία περάσει σε επενδυτικά χέρια και ανακαινιστεί θα μπορούσε να αξιοποιηθεί για την τροφοδοσία μεγάλων ενεργοβόρων βιομηχανιών.
Τυχαίο δεν είναι ότι ενδιαφέρον για τη μονάδα έχει εκδηλωθεί από μεγάλους παίχτες της βιομηχανίας με το σκεπτικό ότι εφόσον συμμετάσχουν μετοχικά στο σχήμα που θα την αγοράσει τότε θα μπορούν να ελέγχουν καλύτερα το ενεργειακό τους κόστος.
Πέραν των επενδυτικών πρωτοβουλιών που θα εκδηλώσει στο χώρο της ενέργειας το επόμενο διάστημα ο κ. Μυτιληναίος επεσήμανε χθες στους αναλυτές ότι χρειάζονται να «πέσουν» πολλά κεφάλαια στην ελληνική αγορά ενέργειας και να πραγματοποιηθούν επενδύσεις που θα βοηθήσουν τη ΔΕΗ να σταθεί στα πόδια της.
Ειδική μνεία έκανε στην πορεία των οικονομικών δεικτών της εταιρείας για το 2017, λέγοντας ότι η χρονιά πήγε πολύ καλά και ότι ο μετασχηματισμός της, δηλαδή η συγχώνευση όλων των εταιρειών του ομίλου σε ένα ενιαίο σχήμα, ενίσχυσε τη ρευστότητα και το κρίσιμο μέγεθος που απαιτείται προκειμένου να πραγματοποιηθούν μια σειρά από μελλοντικά επιχειρηματικά σχέδια.