Η ομιλία του κ. Νικόλαου Καραμούζη, μέσω της οποίας ο ίδιος ανακοίνωσε την αποχώρησή του από τον όμιλο της Eurobank τον ερχόμενο Μάρτιο, ήταν το θέμα που μονοπώλησε το ενδιαφέρον κατά την ετήσια Γενική Συνέλευση των μετόχων της τράπεζας που πραγματοποιήθηκε σήμερα.
Σε φορτισμένο από τη συγκίνηση κλίμα, ο κ. Καραμούζης αναφέρθηκε στα 19 χρόνια που υπηρέτησε την Eurobank, ευχαριστώντας τον Σπύρο Λάτση και τον Νίκο Νανόπουλο, που τον εμπιστεύτηκαν αρχικά αλλά και τον Prem Watsa, τονίζοντας ότι η ενασχόλησή του με τον όμιλο αποτέλεσε πολύτιμη προσωπική εμπειρία και κορυφαία επαγγελματική καταξίωση.
Ο πρόεδρος της Eurobank, του οποίου η αποχώρηση έγινε γνωστή πριν από σχεδόν ένα μήνα, έπλεξε το εγκώμιο της Eurobank και ευχήθηκε ο επόμενο πρόεδρος να είναι Έλληνας, επικρίνοντας εν μέρει το νομικό πλαίσιο του 2015, καθώς περιλαμβάνει, όπως είπε, περιοριστικές διατάξεις που δεν συναντώνται πουθενά αλλού στο ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Καραμούζης, πρότεινε την επανεξέταση του νόμου από την κυβέρνηση και την εναρμόνισή του με τις κανονιστικές διατάξεις της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής (EBA) και τις προδιαγραφές του SSM. Οι ξένοι που απαρτίζουν τα διοικητικά συμβούλια των τραπεζών είναι ειδικοί στα χρηματοοικονομικά όμως έχουν περιορισμένη γνώση του εγχώριου περιβάλλοντος, υπογράμμισε.
«Εύχομαι ο επόμενος πρόεδρος της Eurobank να είναι Έλληνας», τόνισε, αποχαιρετώντας την τράπεζα, ενώ σε προσωπικό επίπεδο, πρόσθεσε ότι παραμένει νέος, δημιουργικός και ανήσυχος, ευελπιστώντας να αξιοποιήσει την εμπειρία του σε νέες προκλήσεις, ακόμη και εκτός τραπεζικού κλάδου.
Η τράπεζα είναι δυνατή, τόνισε ο κ. Καραμούζης, και θωρακισμένη από κινδύνους, έχει στέρεες βάσεις και το προσωπικό της αποτελεί το ανταγωνιστικό της πλεονέκτημα.
Σε ό,τι αφορά την κρίση, δήλωσε ενώ σταδιακά θα παρέλθει, υπάρχει κίνδυνος να αφήσει πίσω της ένα τοξικό περιβάλλον διχαστικών προσεγγίσεων.