Ν. Ψαλιδόπουλος: Χρειάζεται εγρήγορση για την ελληνική οικονομία

Ν. Ψαλιδόπουλος: Χρειάζεται εγρήγορση για την ελληνική οικονομία

Την εκτίμηση πως η ελληνική οικονομία χρειάζεται εγρήγορση για να αποφευχθούν οι κίνδυνοι που βρίσκονται μπροστά της, εξέφρασε ο εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ Μιχάλης Ψαλιδόπουλος.

Σχολιάζοντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ τα ευρήματα της πρώτης μεταμνημονιακής έκθεσης που συνέταξε το ΔΝΤ για την Ελλάδα, ο κ. Ψαλιδόπουλος υποστήριξε πως δεν πρέπει να υπάρξει εφησυχασμός, καθώς «πιθανές δυσμενείς εξελίξεις στην παγκόσμια οικονομία, η δασμολογική αντιπαράθεση των μεγάλων δυνάμεων και το Brexit είναι μέτωπα που πρέπει να παρακολουθούμε με προσοχή».

Ο κ. Ψαλιδόπουλος στάθηκε ιδιαίτερα στο κομβικό θέμα στην τρέχουσα συγκυρία αναδεικνύεται η αντικατάσταση του «Νόμου Κατσέλη» με έναν νέο νόμο που θα «συνδυάζει, από την μια την προστασία του καταναλωτή και μικρομεσαίων επιχειρηματιών, και από την άλλη την προσπάθεια των τραπεζών να εξυγιάνουν τα χαρτοφυλάκια τους από μη εξυπηρετούμενα δάνεια».

Αναφορικά με το αν το ποτήρι είναι μισοάδειο ή μισογεμάτο και με τον τρόπο που η έκθεση αναμεταδόθηκε στην Ελλάδα, ο εκπρόσωπος δεν θέλησε να προχωρήσει σε επιμέρους σχολιασμό.

Παρατήρησε, όμως, πως η καλύτερη γνώση των διαδικασιών και του τρόπου λειτουργίας του ΔΝΤ θα χρησίμευε στην αναβάθμιση της σχετικής πληροφόρησης.

«Είναι διαφορετική η (ετήσια) διερεύνηση σύμφωνα με το άρθρο 4 με τη μεταμνημονιακή παρακολούθηση. Είναι διαφορετικό το να έχεις ζητήσει, άρα να είσαι σε πρόγραμμα στήριξης από το Ταμείο, και άλλο το να είσαι εκτός προγράμματος. Τέλος, άλλο η κατάθεση (γραπτών) παρεμβάσεων, άλλο η (προφορική) συζήτηση στο Συμβούλιο. Πιστεύω να απάντησα με σαφήνεια», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ανάπτυξη

Παρουσιάζοντας την ανάπτυξη ως το μεγάλο στοίχημα που πρέπει να κερδίσει η χώρα, ο Έλληνας εκπρόσωπος υποστήριξε πως το σημαντικότερο ζητούμενο είναι η ένταση των παραγωγικών προσπαθειών της χώρας, καθώς «η ανάπτυξη τρέχει με 2%, ποσοστό ικανοποιητικό από τη μια, αλλά ακόμα χαμηλό από την άλλη για να απορροφήσει την υφιστάμενη ανεργία».

Χρέος

Παρόλο που το χρέος της χώρας παραμένει σε υψηλό επίπεδο, ο κ. Ψαλιδόπουλος εκτιμά ότι «όλες οι προσπάθειες πρέπει να επικεντρωθούν στην αναπτυξιακή πορεία τις χώρας», καθώς η βιωσιμότητα του χρέους έχει εξασφαλιστεί σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα.