H αλλαγή μετόχου στην Forthnet φέρνει νέο αέρα στον ανταγωνισμό για το αθλητικό περιεχόμενο στη χώρα μας. Ο νέος μέτοχος της ελληνικής εταιρείας τηλεπικοινωνιών, η BC Partners, με στόχο να στηρίξει το νέο απόκτημά της στη χώρα μας, ρίχνει μεγάλα ποσά στην ενίσχυση του ιστορικά ισχυρού προϊόντος της Nova. Πρόκειται για το ελληνικό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου που παρόλο που αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα διεξαγωγής λόγω της πανδημικής κρίσης (απουσία θεατών κ.λπ.), οι ομάδες φέτος φαίνεται ότι θα «χορτάσουν» χρήματα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, τουλάχιστον 49 εκατ. ευρώ θα διατεθούν φέτος σε όλες τις Ποδοσφαιρικές Ανώνυμες Εταιρείες (ΠΑΕ) το σύνολο 16. Τα πιο πολλά θα λάβουν φυσικά οι μεγάλες ΠΑΕ. Συγκεκριμένα ο Ολυμπιακός θα λάβει 11 εκατ. ευρώ, ο ΠΑΟΚ 7 εκατ. ευρώ, ο Παναθηναϊκός 7 εκατ. ευρώ, η ΑΕΚ 6,5 εκατ. ευρώ κ.ο.κ. Τα ποσά φυσικά δεν περιλαμβάνουν ΦΠΑ.
Πρόκειται αναμφίβολα για ποσά τόσο μεγάλα που όπως αναφέρουν παρατηρητές της αγοράς των τηλεοπτικών δικαιωμάτων κινούνται σε ιστορικά υψηλά επίπεδα για το ελληνικό πρωτάθλημα. Ο Ολυμπιακός για παράδειγμα, το μεγαλύτερο ποσό που έχει εισπράξει σε μια σεζόν, ήταν το 2009-2010, όπου τα έσοδα από την παραχώρηση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων σε ΕΡΤ είχαν ανέλθει σε 9,0 εκατ. ευρώ.
Επίσης, αξίζει να αναφερθεί ότι το μεγαλύτερο συμβόλαιο που δόθηκε από την Nova στις ελληνικές ομάδες ποδοσφαίρου, ήταν το Φθινόπωρο του 2010. Τότε η εταιρεία πρόσφερε 174 εκατ. ευρώ για τα τηλεοπτικά δικαιώματα 14 ομάδων της Superleague για μια τετραετία. Από τη συμφωνία αυτή απουσίαζαν οι ομάδες του Ολυμπιακού και της Ξάνθης, που δεσμεύονταν με συμβόλαια τους από την ΕΡΤ.
Μετά την υπογραφή του συγκεκριμένου συμβολαίου, και με την οικονομική κρίση της χώρας να βαθαίνει, τα συμβόλαια για τα δικαιώματα τηλεοπτικής μετάδοσης των αγώνων των της Superleague αρχίζουν να μειώνονται. Μάλιστα την επόμενη σεζόν του μεγάλου συμβολαίου, η συνεργασία Νova και Superleague πέρασε σημαντική κρίση, λόγω δημοσιευμάτων που δυσφημούσαν το ελληνικό ποδόσφαιρο με αναφορές για στημένους αγώνες. Τότε η Forthnet ζήτησε μείωση του τιμήματος των καταβαλλόμενων δικαιωμάτων κατά 25%, πετυχαίνοντας μια σημαντική κάμψη του ποσού των καταβαλλόμενων δικαιωμάτων στις ελληνικές ομάδες ποδοσφαίρου.
Η κρίση πίεσε ακόμη περισσότερο τα καταβαλλόμενα ποσά και έφτασε μέχρι και τη ακύρωση της κεντρικής διαχείρισης των τηλεοπτικών δικαιωμάτων των ΠΑΕ από την Superleague. Το 2018 η Nova αποφάσισε -ως είχε το δικαίωμα αυτό- να σπάσει το συμβόλαιο της κεντρικής διαχείρισης των ομάδων και προχώρησε σε διμερείς συμφωνίες με τις ΠΑΕ. Έκτοτε τα ποσά που λαμβάνει κάθε ομάδα θεωρητικά περιβάλλονται από συμφωνίες εμπιστευτικότητας.
Πληροφορίες πάντως της περιόδου εκείνης έκαναν λόγο για ένα προτεινόμενο ετήσιο συμβόλαιο των 15 ομάδων της Superleague (πλην ΠΑΟΚ) ύψους 30 εκατ. ευρώ. Ο ΠΑΟΚ αρνήθηκε να διαθέσει τα δικαιώματά του στη Nova καθώς το αναφερόμενο ποσό αποζημίωσης ανέρχονταν σε 3,5 εκατ. ευρώ και το οποίο θεωρήθηκε ιδιαίτερα χαμηλό από την πλευρά της διοίκησης της ομάδας. Αυτή τη φορά λαμβάνει 7 εκατ. ευρώ, ενώ αν καταλάβει τη 2η ή 3η θέση στο πρωτάθλημα το τίμημα θα αυξηθεί κατά 1 εκατ. ευρώ. Αν τελικά πάρει το πρωτάθλημα η ομάδα από τη Θεσσαλονίκη, τότε το μπόνους θα ανέλθει σε 2 εκατ. ευρώ.
Οι κινήσεις αυτές δείχνουν το διαφορετικό αέρα κίνησης της Forthnet στον τομέα των τηλεοπτικών δικαιωμάτων. Και ο αέρας αυτός τώρα αναμένεται να φανεί και κατά τη διεκδίκηση των δικαιώματα τηλεοπτικής μετάδοσης των αγώνων της UEFA που τώρα βγαίνουν στο σφυρί για την τριετία 2021-2024. Η διαδικασία επισήμως ξεκινά την ερχόμενη Δευτέρα 16 Νοεμβρίου και οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν μέχρι τις αρχές του επομένου έτους. Ούτως ή άλλως τα δικαιώματα αφορούν την επόμενη τριετία και για την σεζόν που ξεκινά τον ερχόμενο Αύγουστο, δηλαδή την περίοδο 2021-22 και μέχρι το καλοκαίρι του 2024.
Βασικός ανταγωνιστής της Forthnet θα είναι ο ΟΤΕ ο οποίος σήμερα διαθέτει τα δικαιώματα μετάδοσης των αγώνων των διοργανώσεων της UEFA, Champions League και Europa League. O ΟΤΕ κατέχει τα συγκεκριμένα δικαιώματα από το 2014 ενώ μεταδίδει τους σχετικούς αγώνες μέσω της πλατφόρμας Cosmote TV. O όμιλος ΟΤΕ το 2014 έθεσε το νέο πήχη για τα συγκεκριμένα δικαιώματα στα 32 εκατ. ευρώ ετησίως -96 εκατ. ευρώ στην τριετία- και απ’ όσο φαίνεται το 2018 ανήλθαν σε 40 εκατ. ευρώ -80 εκατ. ευρώ στην τριετία.
Φέτος ο πήχης του κόστους των τηλεοπτικών δικαιωμάτων της UEFA θα ανέβει ακόμη περισσότερο, καθώς ο ανταγωνισμός από την Forthnet θα είναι ζωηρός. Επιπλέον σε αυτό θα πρέπει να συνυπολογιστεί ότι στο πακέτο των μεταδόσεων της UEFA για περίοδο 2021-24, περιλαμβάνεται και μια τρίτη διοργάνωση αγώνων, Europa Nations League.