Η… οσμή αναβάθμισης της ελληνικής οικονομίας που αναδύεται από τις διαδοχικές θετικές εκθέσεις οίκων αξιολόγησης και επενδυτικών τραπεζών με φόντο την ταχύτατη έγκριση του προϋπολογισμού και του project Ηρακλής για τα «κόκκινα» δάνεια, οδηγούν στο χαμηλότερο επίπεδο όλων των εποχών το κόστος δανεισμού της Ελλάδας στη δευτερογενή αγορά ομολόγων.
Η απόδοση του 10ετούς φτάνει να υποχωρεί έως το επίπεδο του 1,296%, χαμηλότερα από το ιστορικό χαμηλό του 1,31% που καταγράφηκε στις 20 Σεπτεμβρίου, αντισταθμίζοντας και με το παραπάνω τις πιέσεις που σχετίζονταν με την επανέκδοση του 10ετούς από τον ΟΔΔΗΧ.
Την ίδια ώρα, το spread με το γερμανικό 10ετές περιορίζεται κάτω από τις 170 μονάδες βάσης σηματοδοτώντας ενδεχομένως την έναρξη της πορείας του ελληνικού αξιόχρεου προς την «επενδυτική βαθμίδα» με στόχο αυτή να επιτευχθεί μέσα στο 2020.
Νέο ιστορικό χαμηλό σημειώνεται και στην απόδοση του 5ετούς ομολόγου η οποία υποχωρεί για πρώτη φορά στην ιστορία κάτω από το επίπεδο του 0,6%, φέρνοντας το ελληνικό δημόσιο πιο κοντά στο κλαμπ των χωρών που δανείζονται με αρνητικά επιτόκια.
Τα μηνύματα από την επενδυτική κοινότητα είναι πολύ θετικά με όλους πλέον τους οίκους να χαρακτηρίζουν πιστωτικά θετικό γεγονός την έγκριση του «Ηρακλή» για τα «κόκκινα» δάνεια, δημιουργώντας προσδοκίες για αναβάθμιση της Ελλάδας στις 25 Οκτωβρίου από την Standard & Poor's, η οποία έχει διατηρήσει αμετάβλητη την αξιολόγησή της για τη χώρα από τον περασμένο Ιούλιο, πριν την έξοδο από τα μνημόνια.
Πιθανή είναι και η αναβάθμιση από τον καναδικό οίκο DBRS την 1η Νοεμβρίου – αν και δίνει «σταθερό» outlook – ενώ μηνύματα αισιοδοξίας ακόμη και για έκτακτες ενέργειες έρχονται από Moody's και Fitch, την ώρα που ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και ο υφυπουργός Γιώργος Ζαββός βρίσκονται στις ΗΠΑ και έχουν συναντήσεις τόσο με οίκους αξιολόγησης όσο και με στελέχη επενδυτικών τραπεζών.
Σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Bloomberg ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ τονίζει ότι η κυβέρνηση εξετάζει και άλλες λύσεις για την συνολική αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων υποδεικνύοντας ότι ο Ηρακλής είναι το πρώτο βήμα και ότι η ελληνική πλευρά είναι αποφασισμένη να «ξεμπλοκάρει» τις τράπεζες από το χρόνιο πρόβλημα των NPEs.