Μετά από δύο απαλλακτικά βουλεύματα του Συμβουλίου Εφετών και δύο αναιρέσεις από τον Άρειο Πάγο, για τρίτη συνεχή φορά βρίσκεται χέρια του δικαστικού συμβουλίου, η παραπομπή του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέα Γεωργίου σε δίκη για τις καταγγελίες περί τεχνητής διόγκωσης του ελλείμματος του 2009.
Ειδικότερα, ο εισαγγελέας πρότεινε να δικαστεί ο κ. Γεωργίου για την κατηγορία της ψευδούς βεβαίωσης, σε βαθμό κακουργήματος, σχετικά με την υπόθεση της αποτύπωσης του αναθεωρημένου δημοσιονομικού ελλείμματος του 2009.
Το συμβούλιο αναμένεται να συνεδριάσει τις επόμενες ημέρες, έχοντας ήδη στην διάθεση του την εισήγηση του αρμόδιου Εισαγγελέα Εφετών, ο οποίος κρίνει ότι ο καθηγητής, πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ, πρέπει να δικαστεί για το κακούργημα της ψευδούς βεβαιώσεως. Ο εισαγγελέας, Στέλιος Κωσταρέλος, δέχεται στην πρότασή του προς το δικαστικό συμβούλιο, τις καταγγελίες των πρώην μελών της Στατιστικής Αρχής, Ζωής Γεωργαντά και Νικολάου Λογοθέτη.
Σύμφωνα με τις καταγγελίες, για την αλλοίωση των στοιχείων του χρέους χρησιμοποιήθηκε μη αποδεκτή μεθοδολογία, με σκοπό να οδηγηθεί η χώρα στην ένταξή της σε μηχανισμό δημοσιονομικής προσαρμογής.
Υπενθυμίζεται ότι η Κομισιόν είχε παρέμβει στο παρελθόν στην παραπομπή του Ανδρέα Γεωργίου τονίζοντας ότι έχει πλήρη εμπιστοσύνη στην αξιοπιστία και την ακρίβεια των στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ την περίοδο 2010-2015 και μετά.
Αλλά και τον περασμένο Ιούνιο ο επικεφαλής του Euroworking Group, Xανς Φάιλμπριφ, μιλώντας με δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες, είχε εκφράσει τον προβληματισμό του για τη δικαστική εμπλοκή του Ανδρέα Γεωργίου.
Από την πλευρά του Κ. Γεωργίου, μέσω του συνηγόρου του, Κωνσταντίνου Παπαδιαμάντη, διατυπώνονται προβληματισμοί, καθώς όπως επισημαίνεται, ο εισαγγελικός λειτουργός δεν έλαβε υπόψη του, έγγραφο της Eurostat με το οποίο βεβαιώνεται ότι έχει εγκριθεί ο υπολογισμός του ελλείμματος για το 2009, αφού έγινε με βάση τους ευρωπαϊκούς κανόνες που εφαρμόζονται απαρέγκλιτα στους υπολογισμούς της ΕΛΣΤΑΤ έως και σήμερα. Κατά τον συνήγορο επίσης, θα έπρεπε να ληφθούν καταθέσεις ευρωπαίων αξιωματούχων, που θα βεβαίωναν ότι η μεθοδολογία προσμέτρησης του επίμαχου ελλείμματος του 2009 έγινε σε τήρηση ευρωπαϊκών όρων.
Η πλευρά Γεωργίου υπογραμμίζει ότι το ύψος του ελλείμματος του 2009 είναι αποδεκτό από την παρούσα κυβέρνηση και τις προηγούμενες, καθώς με βάση αυτό έχουν ήδη υπογραφεί με τους εταίρους τρεις δανειακές συμβάσεις.
Για την υπόθεση του ελλείμματος, έχουν ήδη εκδοθεί δύο απαλλακτικά βουλεύματα τα οποία αναιρέθηκαν στην συνέχεια από τον Άρειο Πάγο. Έτσι, η υπόθεση θα απασχολήσει για τρίτη φορά το συμβούλιο εφετών, που θα αποφασίσει αν θα αποδεχθεί την εισήγηση του εισαγγελέα, ή αν θα οδηγηθεί και πάλι σε απαλλακτική κρίση.