Ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους δημοσίευσε το σχέδιο κάλυψης των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας για το 2025. Και επίσημα πλέον, ενημερώνει τις αγορές ότι σκοπεύει να υλοποιήσει ένα «λιτό πρόγραμμα», το οποίο θα προβλέπει αντλήσεις της τάξεως των 8 δισ. ευρώ από τις αγορές αλλά και νέες πρόωρες αποπληρωμές οφειλών ύψους περίπου 5 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2025. Τι σημαίνει αυτό πρακτικά;
Ότι σε ένα έτος γεμάτο εκδόσεις ομολόγων και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού - μόνο οι χώρες της Ευρωζώνης θα χρειαστεί να δανειστούν περί τα 670 δισ. ευρώ, χωρίς να συνυπολογίζονται τα 170 δισ. ευρώ που πρέπει να σηκώσει η ίδια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή από τις αγορές για τις ανάγκες του Ταμείου Ανάκαμψης - η Ελλάδα θα κάνει το πολύ δύο εκδόσεις νέων ομολόγων και θα φύγει από το προσκήνιο, διατηρώντας επαφή με τις αγορές, μόνο μέσα από τα προγραμματισμένα ραντεβού των επανεκδόσεων υφιστάμενων ομολόγων, οι οποίες όμως δεν θα αφορούν σε ποσά μεγαλύτερα των 200-250 εκατ. ευρώ.
Θα κινηθούμε σε διαφορετική πορεία το 2025 από τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες: Της Ιταλίας, της Γαλλίας αλλά και της Ισπανίας συμπεριλαμβανομένης. Αντί να αγωνιούμε για το πώς θα καλυφθούν οι χρηματοδοτικές ανάγκες, θα ψάχνουμε (μέσω του ΟΔΔΗΧ) τρόπους για να παράξουμε εκδοτική δραστηριότητα ακριβώς για να διατηρούμε την επαφή με τους «πελάτες». Οι οποίοι, από την άνοιξη και μετά, μπορεί να γίνουν και ακόμη περισσότεροι, αν και η Moody’s προχωρήσει στην αναβάθμιση και στην επιστροφή της επενδυτικής βαθμίδας. Μεγαλύτερος οίκος του πλανήτη είναι, λογικό να «κουβαλά» και το δικό του πελατολόγιο.
Πού οδηγεί αυτός ο μοναχικός δρόμος; Σε χαμηλότερο κόστος δανεισμού, όχι μόνο για την ίδια τη χώρα αλλά και για τις επιχειρήσεις της. Διότι το «Country risk» τιμολογείται και όσο χαμηλότερο είναι, τόσο το καλύτερο ειδικά σε περιόδους αυξημένης αβεβαιότητας όπως αυτή που διανύουμε. Αν δεν υπάρξει κάποια δυσάρεστη έκπληξη, τα ελληνικά ομόλογα θα πάψουν να ξεχωρίζουν έναντι των αντίστοιχων ευρωπαϊκών και με διαφορά μερικών μονάδων βάσης, θα κινούνται στην ίδια ταχύτητα με τα ισπανικά, τα γαλλικά, τα πορτογαλικά κλπ.
Είναι δε πολύ πιθανό, το 2025 να φέρει αρκετές αναβαθμίσεις σε υψηλότερες επενδυτικές κλίμακες, ειδικά αν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις για περαιτέρω μείωση της αναλογίας του χρέους ως προς το ΑΕΠ, ακόμη και κάτω από το 150% για πρώτη φορά ύστερα από πολλά χρόνια.