Του Κωνσταντίνου Μαριόλη
Ημέρες «whatever it takes» θυμίζει η σημερινή καθώς οι δηλώσεις του Μάριο Ντράγκι που υποδεικνύουν ότι ένα νέο QE βρίσκεται προ των πυλών στέλνει τις αποδόσεις των ομολόγων της Ευρωζώνης στο χαμηλότερο επίπεδο όλων των εποχών, αποδεικνύοντας ότι οι αγορές έχουν μάθει και θέλουν για πάντα να ζουν σε καθεστώς ενίσχυσης της ρευστότητας.
Επιβεβαιώνοντας πλήρως τις πληροφορίες του liberal.gr που ανέφεραν εδώ και μήνες ότι η ΕΚΤ εξετάζει την εκ νέου εφαρμογή μέτρων ενίσχυσης της οικονομίας με επίκεντρο την «αναβίωση» του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης (QE), ο Μάριο Ντράγκι ενημέρωσε σήμερα τις αγορές ότι η κεντρική τράπεζα θα επιστρέψει σε τροχιά χαλάρωσης της πολιτικής αν διατηρηθούν οι υφιστάμενες συνθήκες και δεν... πάρει τα πάνω του ο πληθωρισμός.
Οι δηλώσεις του Ιταλού έστειλαν τις αποδόσεις των ομολόγων των χωρών-μελών της Ευρωζώνης σε νέα ιστορικά χαμηλά με την απόδοση του ελληνικού 10ετούς να υποχωρεί για πρώτη φορά στην ιστορία κάτω από το 2,6% και του γερμανικού 10ετούς να ξεπερνά το -0,305%. Με ένα δεύτερο QE να βρίσκεται πλέον στο τραπέζι και όχι μόνο σε εκτιμήσεις και θεωρητικές συζητήσεις, οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων από την Ιρλανδία και τη Γαλλία μέχρι την Ελλάδα και την Ιταλία συνθλίβονται κυριολεκτικά, αφού η ΕΚΤ εμφανίζεται έτοιμη να ξεκινήσει και πάλι τις αγορές ομολόγων.
Μάλιστα, ο Ντράγκι όχι μόνο δήλωσε ότι η ΕΚΤ θα εξετάσει μέσα στις επόμενες εβδομάδες το πως μπορεί να χρησιμοποιήσει τα εργαλεία που διαθέτει αλλά τόνισε ότι η κεντρική τράπεζα δεν θα διστάσει να αυξήσει τα όρια που η ίδια έχει θέσει για τις αγορές από κάθε χώρα, στην περίπτωση που αυτό κριθεί απαραίτητο για να εφαρμοστεί το πρόγραμμα.
Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς υποχωρεί στο ιστορικό χαμηλό του 2,572%, του 5ετούς στο 1,411% και του 15ετούς στο 2,936%, τιμές που κανείς δεν μπορούσε να προβλέψεις πριν τις ευρωεκλογές αφού οι ελληνικοί τίτλοι δεν ακολουθούσαν κατά γράμμα την τάση στις ευρωπαϊκές αγορές. Την ίδια ώρα, η Ιταλία βλέπει το 10ετές να υποχωρεί στο 2,166% αφού στην ουσία το QE μπορεί να λειτουργήσει ως μαξιλάρι στις τεράστιες ανησυχίες για τη δημοσιονομική κατάσταση στη χώρα ενόψει της νέας κόντρας που αναμένεται μεταξύ Ρώμης-Βρυξελλών για το έλλειμμα. Το 10ετές της Ιρλανδίας βρίσκεται στο 0,231%, της Πορτογαλίας στο 0,577%, της Ισπανίας στο 0,449% και της Κύπρου στο 0,8%.