Το μήνυμα ότι η δημοσιονομική κατάσταση στην Ελλάδα βελτιώνεται αλλά η χώρα θα είναι καταδικασμένη να παραμείνει για χρόνια εγκλωβισμένη σε υψηλή ανεργία και χαμηλή ανάπτυξη αν δεν προχωρήσουν βαθιές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και δεν διασφαλιστεί η μεσο-μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του χρέους από τους πιστωτές, εκπέμπει η εξαμηνιαία έκθεση του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας (Economic Outlook).
Με τα νεότερα στοιχεία που δημοσιεύει ο ΟΟΣΑ, προστίθεται και αυτός στην αλυσίδα των διεθνών οργανισμών που είχαν υπερεκτιμήσει τις προοπτικές ανάπτυξης στην Ελλάδα, με αποτέλεσμα να υποβαθμίζει τις προβλέψεις του για τον ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ μόλις στο 1,1% (από 1,9% τον Ιούνιο) και στο 2,5% για το 2018.
Παράλληλα εκτιμά ότι η ανεργία θα παραμείνει υψηλή στο 22,2% φέτος και στο 20,1% το 2018, ενώ προβλέπει ότι κινητήριος μοχλός για το ΑΕΠ θα είναι κατά κύριο λόγο η αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης (+1,1% το 2017) και δευτερευόντως οι επενδύσεις (+7,7% ο σχηματισμός παγίου κεφαλαίου).
Οι προβλέψεις του για την πορεία του δημόσιου χρέους το τοποθετούν στο 178,4% του ΑΕΠ το 2017 και στο 174,1% το 2018, με την έκθεση να επισημαίνει ότι θα παραμείνει υψηλό για καιρό ακόμη και ότι η ελάφρυνση του χρέους, συμπεριλαμβανομένης της επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής και της περιόδου χάριτος, θα ενισχύσουν την ανάπτυξη της οικονομίας και την ικανότητα της Ελλάδας να χειριστεί το χρέος της.
«Η ελάφρυνση του χρέους, περιλαμβανόμενης της επέκτασης των λήξεων των δανείων και πρόσθετων περιόδων χάριτος θα μείωνε τις ευπάθειες, θα αύξανε την ανάπτυξη και θα ενίσχυε την ικανότητα της Ελλάδα να χειριστεί το βάρος του χρέους της. Η ελάφρυνση του χρέους θα άνοιγε τον δρόμο για την ένταξη στο πρόγραμμα αγορών ομολόγων της ΕΚΤ και, σε συνδυασμό με μία περαιτέρω πρόοδο στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και τη φορολογική συμμόρφωση, θα επέτρεπε τη μείωση των φορολογικών συντελεστών και μεγαλύτερες δημόσιες δαπάνες σε υψηλής ποιότητας επενδυτικά προγράμματα», αναφέρει η έκθεση.
«Η καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης υπονόμευσε την καταναλωτική και επενδυτική εμπιστοσύνη και διατήρησε τις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων υψηλές. Ωστόσο, η επί της αρχής συμφωνία για την αξιολόγηση που επετεύχθη το Μάιο έχει ήδη βελτιώσει τις προοπτικές για μια αναστροφή του οικονομικού κλίματος και μείωση των αποδόσεων», σημειώνει ο ΟΟΣΑ.
Η συνέχιση της εφαρμογής των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων θα αυξήσει την παραγωγικότητα και τις εξαγωγές, αναφέρει η έκθεση, ενώ ζητείται η επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων.
«Η επιτάχυνση του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων είναι ζωτικής σημασίας για να την προσέλκυση ιδιωτικής χρηματοδότησης και τεχνογνωσίας σε βασικούς οικονομικούς κλάδους, σε συνάρτηση με την παραγωγή εσόδων και την αύξηση της αξίας των κρατικών στοιχείων. Επιπλέον, η βελτίωση της φορολογικής διοίκησης και η διεύρυνση της φορολογικής βάσης είναι πρωταρχικής σημασίας για την αύξηση των φορολογικών εσόδων».
Το πρωτογενές δημοσιονομικό πλεόνασμα θα μειωθεί από το 3,8% του ΑΕΠ που ανήλθε πέρυσι, αλλά θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα, πάνω από το 2,5% του ΑΕΠ φέτος και το επόμενο έτος.
Για τις τράπεζες και την ανάγκη αντιμετώπισης των «κόκκινων» δανείων, ώστε να μπορέσουν να στηρίξουν την αγορά και ειδικότερα τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ο ΟΟΣΑ σημειώνει ότι προϋπόθεση είναι η άρση των capital controls και η περαιτέρω απεξάρτηση από τον ΕLA.
«Παρά τη σταδιακή αλλά σταθερή απόσυρση των capital controls, οι συνθήκες χρηματοδότησης παραμένουν περιοριστικές. Οι ελληνικές τράπεζες συνεχίζουν να εξαρτώνται, αν και σε μικρότερο βαθμό, στο μηχανισμό επείγουσας παροχής ρευστότητας (ELA). Παράλληλα, ο μεγάλος όγκος των μη εξυπηρετούμενων δανείων επιβαρύνει τους τραπεζικούς ισολογισμούς, περιορίζοντας τις πιστωτικές δυνατότητες ιδιαίτερα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά».
«Η περαιτέρω πρόοδος στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, ειδικά στις αγορές προϊόντων, και μια πιο γρήγορη επίλυση του ζητήματος των NPLs, θα οδηγούσε σε μεγαλύτερη από την αναμενόμενη αύξηση των επενδύσεων και των εξαγωγών. Οι δημόσιες δαπάνες θα μπορούσαν να αυξηθούν περισσότερο από το αναμενόμενο, τονώνοντας την ανάπτυξη χωρίς να θέτουν όμως σε κίνδυνο τα δημοσιονομικά της χώρας. Η διεύρυνση των εξαγωγών και η επίτευξη συμφωνίας εξαρτάται κυρίως από τον ρυθμό της παγκόσμιας ανάπτυξης. Τυχών καθυστερήσεις στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων αλλά και στην επίτευξη συμφωνίας για το χρέος, θα επηρέαζαν το κλίμα εμπιστοσύνης, εμποδίζοντας τις επενδύσεις».
«Οι γεωπολιτικές εντάσεις στις γειτονικές χώρες της Ελλάδας και οι εκ νέου αυξημένες προσφυγικές ροές θα έθεταν επιπλέον κινδύνους», καταλήγει η έκθεση.
Διαβάστε ακόμα:
- ΟΟΣΑ: Η παγκόσμια οικονομία «πάει καλύτερα» αλλά όχι αρκετά καλά