Του Απόστολου Σκουμπούρη
Προς επιτυχία οδεύει η δημόσια πρόταση της Τιτάν, αν και ακόμη δεν είχε «κλειδώσει» το αν τελικώς θα συγκεντρωθεί το 90% που ήταν η ανώτερη στόχευση, ή αν θα χρησιμοποιηθεί το ελάχιστο όριο του 75%, όπως είχε οριστεί εξ αρχής αυτής διαδικασίας.
Σήμερα ολοκληρώνεται η διαδικασία οπότε αρκετοί επενδυτές της τελευταίας στιγμής θα πάρουν θέση, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες του Liberal, τα… exit polls δείχνουν πως «παίζεται» να πιαστεί ακόμη και το όριο του 90%.
Κανένας έως χθες δεν μπορούσε να έχει ασφαλή συμπεράσματα αναφορικά με τα ποσοστά των μετόχων που αποδέχονται την πρόταση, διότι υπάρχουν επενδυτές που δεν έχουν πάρει θέση, οπότε μετά και το πέρας της σημερινής συνεδρίασης, θα διαφανεί η πραγματικότητα.
Θυμίζουμε ότι η δημόσια πρόταση γίνεται από την TITAN Cement International SA (TCI) προς τους μετόχους της Α.Ε. Τσιμέντων ΤΙΤΑΝ, ενώ ξεκίνησε την Τετάρτη 19 Ιουνίου.
Μετά την αποτυχία της πρώτης δημόσιας πρότασης που έγινε το φθινόπωρο του 2018, σ' αυτή τη δεύτερη πρόταση ως ελάχιστο ποσοστό αποδοχής για την επιτυχή έκβασή της τέθηκε το 75%, το οποίο πρέπει να επιτευχθεί και για τις δύο κατηγορίες των Μετοχών ΤΙΤΑΝ (κοινές και προνομιούχες).
Σε περίπτωση που πετύχει η δημόσια πρόταση, δηλαδή αν υπάρξει βαθμός αποδοχής μεταξύ 75% έως και 90%, τότε θα υπάρξει τριπλή διαπραγμάτευση για τη μετοχή, της TITAN Cement International στο Euronext Βρυξελλών, στο Χρηματιστήριο Αθηνών και στο Euronext Παρισίων. Η τριπλή διαπραγμάτευση, αναμένεται να ξεκινήσει στις 23 Ιουλίου 2019.
Σε κάθε περίπτωση, για τους μετόχους που θα αποδεχτούν τη δημόσια πρόταση, θα μπορέσουν να εισπράξουν χρηματικό αντίτιμο 19,64 ευρώ για εκάστη κοινή μετοχή και 18,98 ευρώ για εκάστη προνομιούχα, αν ο βαθμός αποδοχής ξεπεράσει το 90%.
Όσοι δεν αποδεχτούν την πρόταση, είτε θα συνεχίσουν ως έχουν με τις μετοχές στο Χ.Α. αν ο βαθμός αποδοχής δεν ξεπεράσει το 90%, ενώ αν το ξεπεράσει, θα αναγκαστούν να δώσουν τις μετοχές τους, στις ανωτέρω τιμές. Δηλαδή 19,64 ευρώ για τις κοινές και 18,98 ευρώ για τις προνομιούχες.
Γιατί ο όμιλος στοχεύει στο εξωτερικό
Σύμφωνα με τα στελέχη του ομίλου Τιτάν, ο λόγος που η εταιρεία αναζητά αλλαγή έδρας αλλά και εισαγωγή σε μεγάλα διεθνή χρηματιστήρια, είναι για να αποκτήσει πρόσβαση με μεγαλύτερη ευχέρεια στα διεθνή επενδυτικά κεφάλαια.
Η απόφαση έρχεται ως φυσική συνέχεια του διαρκώς αυξανόμενου διεθνούς προσανατολισμού της μεγάλης ελληνικής τσιμεντοβιομηχανίας με σκοπό τη διευκόλυνση στην πρόσβαση του ομίλου σε πηγές άντλησης κεφαλαίων, πολύ μεγαλύτερες από τα στενά όρια της χώρας μας.
Στόχος είναι να ενισχυθεί ο διεθνής χαρακτήρας των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων του ομίλου, ενώ η εισαγωγή σε δύο μεγάλα διεθνή χρηματιστήρια (πλην του περιφερειακού Χ.Α όπως θα παραμείνει δευτερογενώς), θα του προσφέρει πρόσβαση σε ευρύτερη βάση επενδυτών και χρηματοπιστωτικών κέντρων, και σαφώς μεγαλύτερη αναγνωρισιμότητα.
Παράλληλα, ο Όμιλος πλέον θα αποκτήσει ανταγωνιστικότερο «πρόσωπο» στα μεγάλα ευρωπαϊκά... σαλόνια, όπου λαμβάνονται οι αποφάσεις και «κλειδώνουν» τα μεγάλα αναπτυξιακά έργα πάσης φύσεως.
Σ'' αυτό το πλαίσιο, το παράδειγμα του ομίλου Viohalco που από το 2013 ακολούθησε αυτό το δρόμο, είναι λίαν επιτυχημένο. Μεγάλη πρόσβαση σε διεθνή στρατηγικού τύπου έργα υποδομών, ενέργειας και άλλα, συγχωνεύσεις θυγατρικών και ισχυροποίηση του brand, αλλά και καλύτερη πρόσβαση στα διεθνή επενδυτικά κεφάλαια.
Δεν «φεύγουν» οι δραστηριότητες από την Ελλάδα
Φυσικά, η μεταφορά της φορολογικής έδρας του Τιτάνα στις Βρυξέλλες και η εισαγωγή των μετοχών σε διεθνή χρηματιστήρια δεν σημαίνει ότι η εταιρεία «φεύγει» από την Ελλάδα καθώς τα (υπάρχοντα) εργοστάσια, οι εργαζόμενοι και η παραγωγή της παραμένουν εδώ.
Επίσης δεν θα επιφέρει οποιαδήποτε αλλαγή στο εύρος των λειτουργιών, τις επιχειρηματικές δραστηριότητες, τη στρατηγική και τις προτεραιότητες του Ομίλου ΤΙΤΑΝ, ενώ η υφιστάμενη διοικητική ομάδα θα συνεχίσει να ηγείται των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων και της μακροπρόθεσμης στρατηγικής του.
Θυμίζουμε πως η καταστατική έδρα της TITAN Cement International είναι στο Βέλγιο, μία χώρα που βρίσκεται στο κέντρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ η διοίκησή της θα ασκείται από την Κύπρο, χώρα στην οποία ο Όμιλος ΤΙΤΑΝ έχει πολύχρονη παρουσία και εμπειρία.