Καθώς συνεχίζονται οι δικαστικές δικαιώσεις συνταξιούχων για την καταβολή αναδρομικών και δώρων που περικόπηκαν, συνεχείς είναι και οι σχετικές προσφυγές στα δικαστήρια.
Σύμφωνα με το dikastiko. gr Αλέξης Μητρόπουλος τα κατώτερα Δικαστήρια της χώρας μας συμμορφώνονται, κατά το Σύνταγμα, με τις αμετάκλητες αποφάσεις της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας (υπ'αριθ. 2287-2290/2015), με τις πρόσφατες αποφάσεις της Ολομέλειας του Ανωτάτου Ειδικού Δικαστηρίου (υπ'αριθ. 1-4/2018) και με πρόσφατη απόφαση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου (υπ'αριθ. 1227/2018) και διατάσσουν την κυβέρνηση σε άμεση καταβολή -και μάλιστα με τόκο (6%)- σε όλους τους συνταξιούχους των Δώρων Χριστουγέννων, Πάσχα και επιδόματος αδείας.
Επιπλέον, το Ειρηνοδικείο Θεσσαλονίκης δικαίωσε έξι δημοτικούς υπαλλήλους, που είχαν προσφύγει κατά της συνταγματικότητας της κατάργησης των δώρων εορτών και του επιδόματος αδείας.
Με την υπ'' αριθμόν 246/2018 απόφασή του, το Ειρηνοδικείο Θεσσαλονίκης έκρινε ως αντισυνταγματική την πλήρη κατάργηση των δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα, όπως και του επιδόματος αδείας, που επήλθε με το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Προσαρμογής και ίσχυσε από τις αρχές του 2013 για τους δημοσίους υπαλλήλους και τους εργαζόμενους στους ΟΤΑ.
Στο κείμενο της απόφασης τονίζεται ότι η παντελής κατάργηση των παροχών είναι αντίθετη στο Σύνταγμα επειδή στερεί «το δικαιούμενο ικανοποιητικό και αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης χαμηλόμισθων Ελλήνων μισθωτών», ενώ επισημαίνεται ότι με αποφάσεις τόσο του Συμβουλίου της Επικρατείας όσο και του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου έχει κριθεί ότι «η επιβολή μέτρων προς εξυπηρέτηση δυσμενούς και παρατεταμένης οικονομικής συγκυρίας δεν δικαιολογεί εν λευκώ και εκ προοιμίου οποιοδήποτε μέτρο με οποιοδήποτε κόστος».
Όπως έγινε γνωστό, την προσφυγή έκαναν έξι υπάλληλοι του Δήμου Θεσσαλονίκης και με την παραπάνω απόφαση ο κεντρικός δήμος πρέπει να καταβάλει το ποσό των 2.000 ευρώ στον καθένα (και επιπλέον 6% για τόκους), το οποίο αντιστοιχεί στα δώρα Χριστουγέννων της διετίας 2016-2017 (500 ευρώ για κάθε χρόνο), Πάσχα των ίδιων χρόνων (250 ευρώ κατ'' έτος) και επίδομα αδείας το ίδιο διάστημα (250 ευρώ κατ'' έτος).
Το γεγονός αυτό ανοίγει τον δρόμο προς την πολιτική λύση για το θέμα της καταβολής των κομμένων δώρων σε συνταξιούχους.
Οι προσφυγές που κατατίθενται από παλαιούς συνταξιούχους είναι συνεχείς καθώς μετά την πρόσφατη δικαίωση συνταξιούχου στο ΣτΕ διεκδικούν αναδρομικά δώρα, κύριες και επικουρικές συντάξεις. Παράλληλα οι νέοι συνταξιούχοι που βγήκαν στη σύνταξη μετά τη ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου (Μάιο 2016), καταθέτουν μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμα τους ΕΦΚΑ αιτήσεις ώστε να μην περικοπούν οι συντάξεις τους.
Το ζήτημα με τα αναδρομικά αφορά 2.600.000 συνταξιούχους ενώ ο ΕΦΚΑ δίνει από την Δευτέρα, 22 Οκτωβρίου, τη δυνατότητα για ηλεκτρονική αίτηση.
Ωστόσο στην ηλεκτρονική αίτηση στον ΕΦΚΑ δεν υπάρχει η δυνατότητα για διεκδίκηση αναδρομικών και δώρων, αλλά αναφορά σε μη εφαρμογή των μειώσεων.
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του φορέα, η εν λόγω αίτηση θα απευθύνεται προς τις περιφερειακές υπηρεσίες του ΕΦΚΑ ή τους τομείς επικουρικής ασφάλισης του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών (ΕΤΕΑΕΠ), από όπου λαμβάνει ο συνταξιούχος την κύρια/επικουρική σύνταξη και αποσκοπεί πρωτίστως στη διευκόλυνση των ενδιαφερομένων και στην αποφυγή σώρευσης αιτήσεων στις αρμόδιες υπηρεσίες πληρωμών συντάξεων.