Οι επενδυτικές τράπεζες επιλέγουν Δουβλίνο και Φρανκφούρτη λόγω Brexit

Οι επενδυτικές τράπεζες επιλέγουν Δουβλίνο και Φρανκφούρτη λόγω Brexit

Η Φρανκφούρτη και το Δουβλίνο αναμένεται να είναι οι δύο μεγάλοι κερδισμένοι από τη «μετακόμιση» μεγάλων επενδυτικών τραπεζών που θα αρχίσει να συντελείται σε διάστημα λίγων εβδομάδων από την ενεργοποίηση του Brexit.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει το Bloomberg, επικαλούμενο πηγές με γνώση των σχεδίων, οι Bank of America, Standard Chartered και Barclays εξετάζουν το ενδεχόμενο να εγκαταστήσουν την ευρωπαϊκή τους έδρα στην ιρλανδική πρωτεύουσα για να διασφαλίσουν ότι θα συνεχίσουν να έχουν πρόσβαση στην ενιαία αγορά. Στο ίδιο πλαίσιο, τράπεζες όπως η Goldman Sachs και η Citigroup «βλέπουν» προς Φρανκφούρτη.

Εν αναμονή του Brexit, οι διοικήσεις των επενδυτικών τραπεζών επιθυμούν να δημιουργήσουν νέες εγκαταστάσεις ή να επεκτείνουν τις υφιστάμενες σε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πριν την επίσημη έξοδο της Μ. Βρετανίας το 2019. Η Φρανκφούρτη θεωρείται μία εύλογη επιλογή δεδομένου του χρηματοοικονομικού οικοσυστήματος στο οποίο δεσπόζουν οργανισμοί όπως η Deutsche Bank, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η BaFin. Από την πλευρά του, το Δουβλίνο διαθέτει παρόμοιο νομικό και ρυθμιστικό πλαίσιο με τη Μ. Βρετανία και είναι το μοναδικό αγγλόφωνο κέντρο στην Ε.Ε.

Βάσει των εκτιμήσεων του Bloomberg, η JP Morgan αναμένεται να μεταφέρει περί τις 4.000 θέσεις εργασίας από τις 16.000 συνολικά, ακολουθεί η UBS με 1.500 επί συνόλου 5.000 και οι Morgan Stanley, HSBC και Goldman Sachs με 1.000.

Στελέχη της Bank of America έχουν δηλώσει ότι η τράπεζα εξετάζει τη μεταφορά της ευρωπαϊκής έδρας της στο Δουβλίνο, ενώ δεν αποκλείεται να μεταφέρει ορισμένες θέσεις εργασίας σε πόλεις όπως η Φρανκφούρτη, η Μαδρίτη, το Λουξεμβούργο και το Άμστερνταμ.

Όπως αναφέρει το Reuters, η Goldman Sachs θα αρχίσει να μεταφέρει εκατοντάδες εργαζόμενους από το Λονδίνο, στο πλαίσιο των σχεδίων έκτακτης ανάγκης, πριν κλείσει η τελική συμφωνία για το Brexit.

«Θα ξεκινήσουμε να υλοποιούμε τα σχέδια αυτά», δήλωσε ο Richard Gnodde, διευθύνω σύμβουλος της Goldman Sachs International, που είναι ο ευρωπαϊκός βραχίονας της αμερικανικής τράπεζας.

Το μεγαλύτερο μέρος των δραστηριοτήτων της Goldman στην Ευρώπη βρίσκονται στη Μ. Βρετανία, όπου διαθέτει περίπου 6.000 θέσεις εργασίας. Όπως είπε ο Gnodde, το μεγάλο ερώτημα είναι κατά πόσο η Βρετανία και η Ε.Ε. θα καταλήξουν σε μεταβατικές συμφωνίες μέχρι να κλείσει το συνολικό deal για το Brexit, ενώ πολλοί ανησυχούν ότι η περίοδος των διαπραγματεύσεων θα διαρκέσει πολύ περισσότερο από δύο χρόνια.

«Δεν μπορούμε να βασιζόμαστε σε αυτό και συνεπώς πρέπει να έχουμε σχέδια έκτακτης ανάγκης και αυτά θα αρχίσουμε να υλοποιούμε», πρόσθεσε.