Ο Γενάρης του ’21 θα είναι υφεσιακός. Με «κλειστή» οικονομία για ολόκληρη την πρώτη εβδομάδα, με αμφίβολη την ημερομηνία επιστροφής στην κανονικότητα -άρχισαν ήδη οι φωνές για παράταση των μέτρων μέχρι τις 20 Γενάρη- και με δεδομένο ότι εστίαση, αθλητισμός, πολιτισμός και διασκέδαση δεν θα λειτουργήσουν είναι περίπου δεδομένου ότι η σύγκριση με τον Γενάρη του ’20 (μήνα κανονικότητας και ανάπτυξης) θα φέρει αρνητικό πρόσημο.
Δεδομένου λοιπόν ότι η αρνητική πρόβλεψη είναι περίπου δεδομένο ότι θα επιβεβαιωθεί, το πακέτο μέτρων στήριξης έχει πλέον «κλειδώσει». Η κυβέρνηση θα ανασύρει πόρους από το αποθεματικό των τριών δις. ευρώ που έχει ενσωματώσει στον προϋπολογισμό του 2021 και θα αρχίσει να ρίχνει χρήμα στην αγορά με το… καλημέρα του νέου έτους με πολλαπλό στόχο: συγκράτηση ύφεσης, διατήρηση εισοδημάτων των εργαζομένων σε ένα ανεκτό επίπεδο αλλά και μεγάλες ενέσεις ρευστότητας στις επιχειρήσεις για να μην κατέβουν ρολά.
Για την αποφυγή απολύσεων, έχει ήδη σηκωθεί τείχος προστασίας μέσω της επιστρεπτέας προκαταβολής IV η οποία έχει δεσμεύσει τον μισό επιχειρηματικό κόσμο της χώρας (πάνω από 440.000 επαγγελματίες που απασχολούν περισσότερους από 780.000 εργαζόμενους) να μην διώξουν μέχρι το τέλος Μαρτίου. Ωστόσο, οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα είναι πάνω από δύο εκατομμύρια οπότε χρειάζεται αυξημένη επαγρύπνηση για να μην χαθούν δουλειές.
Τι φέρνει λοιπόν ο Γενάρης;
1. Αυξήσεις στις καθαρές αποδοχές των μισθωτών που θα δουλέψουν κανονικά. Με την μείωση των ασφαλιστικών εισφορών αλλά και την κατάργηση (έστω και για ένα έτος) της εισφοράς αλληλεγγύης, οι αυξήσεις θα κυμανθούν από τα 8-9 ευρώ τον μήνα για όποιο αμείβεται με το βασικό και θα φτάσουν να ξεπερνούν τα 110-120 ευρώ τον μήνα για το υψηλόβαθμο στέλεχος που εισπράττει 3000-4000 ευρώ τον μήνα μεικτά.
2. Αποδοχές 534 ευρώ σε μηνιαία βάση αλλά και πλήρη κάλυψη ασφαλιστικών εισφορών για όσους παραμείνουν σε καθεστώς αναστολής. Είναι δεδομένο ότι θα χαθούν οι πρώτες εργάσιμες του μήνα για λιανεμπόριο, εστίαση, αθλητισμό, πολιτισμό, ψυχαγωγία. Το μόνο που είναι άγνωστο ακόμη είναι και το αν θα χαθεί ολόκληρος ο μήνας.
3. Την 5η φάση της επιστρεπτέας προκαταβολής. Θα μοιράσει τουλάχιστον 1000 ευρώ σε όλους τους επαγγελματίες. Τα ποσά θα είναι μικρότερα συγκριτικά με την 4η φάση καθώς αυτή τη φορά, τα χρήματα της 4ης φάσης θα αφαιρεθούν από αυτά που θα βγάζει ο μαθηματικός τύπος κατά την 5η φάση. Σε κάθε περίπτωση, θα μιλάμε για ένεση ρευστότητας άνω 700-800 εκατ. ευρώ.
4. Πάγωμα δόσεων στεγαστικών δανείων. Το πάγωμα θα παραταθεί μέχρι και τον Μάρτιο για δεκάδες χιλιάδες δανειολήπτες ενώ μετά την τροπολογία που κατατέθηκε χθες στη Βουλή, όσοι δικαιούνται και συμμετοχή το πρόγραμμα ΓΕΦΥΡΑ, θα ξεκινήσουν να επιδοτούνται από τον Μάρτιο και μετά και μέχρι το τέλος του 2021.
5. Πρόγραμμα «ΓΕΦΥΡΑ» και για τα επιχειρηματικά δάνεια. Ήδη αναζητούνται οι πόροι για να επιδοτηθούν όχι μόνο οι τόκοι των επιχειρηματικών δανείων αλλά και το κεφάλαιο. Θα χρειαστούν πάνω από 400 εκατ. ευρώ αλλά οι συζητήσεις έχουν ήδη ξεκινήσει.
6. Κούρεμα των ενοικίων για συγκεκριμένους κλάδους που έχουν πληγεί. Όσες επιχειρήσεις έχουν μείνει κλειστές και μετά τις 16 Δεκεμβρίου θα δικαιούνται κούρεμα 80% ενώ οι υπόλοιπες (αλλά και οι εργαζόμενοι σε αναστολή, θα λάβουν κούρεμα 40%. Ανάλογα με το κούρεμα θα αποζημιωθούν και οι ιδιοκτήτες. Στο -80% δίδεται αποζημίωση 60% επί του αρχικού ενοικίου ενώ στο -40% δίδεται αποζημίωση 50% επί της απώλειας. Στο τέλος, το αποτέλεσμα είναι το ίδιο για τον ιδιοκτήτη.
7. Αναστολή φορολογικών υποχρεώσεων με βάση τον κωδικό αριθμό δραστηριότητας. Αντίστοιχη διευκόλυνση θα γίνει και για τις ασφαλιστικές εισφορές. Ότι ανασταλεί θα μετατεθεί να πληρωθεί για τον Απρίλιο ενώ μέχρι τότε η κυβέρνηση θα έχει αποφασίσει αν θα κάνει περισσότερες ευκολίες πληρωμής.