Στόχος μέχρι το 2030 να έχουν φτιαχτεί 10 νέες μαρίνες, καθώς η Ελλάδα υστερεί σε θέσεις ελλιμενισμού – ειδικά συγκριτικά με τις γείτονες χώρες- και σε αρκετές περιοχές η ζήτηση δεν μπορεί να καλυφθεί.
Ο θαλάσσιος τουρισμός συνεισφέρει στην εθνική οικονομία περίπου το 1,5% του ΑΕΠ και πάνω από 40.000 θέσεις εργασίας. Αυτό τονίστηκε στην ημερίδα που οργάνωσε η Ένωση Μαρίνων Ελλάδος (Ε.ΜΑ.Ε.), όπου παρουσιάστηκαν «Προτάσεις για την Ανάπτυξη Δικτύου Τουριστικών Λιμένων στην Ελλάδα».
Ο Πρόεδρος της Ε.ΜΑ.Ε., Σταύρος Κατσικάδης είπε, μεταξύ άλλων, ότι η προστιθέμενη αξία των μαρινών είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς για κάθε 100 θέσεις ελλιμενισμού δημιουργούνται 6 άμεσες και 100 έμμεσες θέσεις εργασίας. Εξίσου σημαντικό, ότι σύμφωνα με το Διεθνές Συμβούλιο Ναυτιλιακών Ενώσεων, για κάθε 1 ευρώ που δαπανάται για τέλη ελλιμενισμού, επιπλέον 5 έως 10 ευρώ ξοδεύονται σε γενικές προμήθειες, καύσιμα, επισκευές, συντήρηση, φορολογία, μισθοδοσία και υπηρεσίες πρακτόρευσης. Η μέση τουριστική δαπάνη των επισκεπτών με σκάφη στις μαρίνες είναι περίπου 5 φορές μεγαλύτερη από τη μέση τουριστική δαπάνη των επισκεπτών του ξενοδοχειακού τουρισμού.
Τι δήλωσε η Όλγα Κεφαλογιάννη
H Υπουργός Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη επεσήμανε μιλώντας στην ημερίδα της Ένωσης Μαρίνων Ελλάδας (ΕΜΑΕ) με θέμα «Παρουσίαση Μελέτης Χωροταξικού Σχεδιασμού Δικτύου Τουριστικών Λιμένων στην Ελλάδα», ότι η στρατηγική του Υπουργείου Τουρισμού επικεντρώνεται στη βιώσιμη ανάπτυξη, την ενίσχυση των τοπικών κοινωνιών και οικονομιών, καθώς και την αναβάθμιση των υποδομών, διασφαλίζοντας τη συμβατότητα με το φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον.
Η κ. Κεφαλογιάννη αναφέρθηκε στο μεγαλύτερο έργο που χρηματοδοτεί το Υπουργείο Τουρισμού με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ύψους 139 εκατ. ευρώ.
Αναλυτικότερα είπε ότι: «Αποσκοπεί στην αναβάθμιση των τουριστικών λιμένων συνδυάζοντας την ψηφιοποίηση υπηρεσιών, τη βελτίωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος, καθώς και την ενίσχυση της προσβασιμότητας και λειτουργικότητας των εγκαταστάσεων.
Ήδη έχουν εγκριθεί 28 επενδυτικά σχέδια με γεωγραφική διασπορά σε όλη την Ελλάδα, ενώ δρομολογείται η ανάπτυξη μιας ειδικής ψηφιακής πλατφόρμας η οποία θα περιλαμβάνει:
Εφαρμογή για την καταγραφή και διαχείριση του συνόλου των υποδομών του θαλάσσιου τουρισμού της χώρας.
Σύστημα προβολής των λιμένων για το ευρύ κοινό, με δυνατότητα παραγωγής περιεχομένου και υποστήριξης του χρήστη με τεχνολογία Τεχνητής Νοημοσύνης».
Η Υπουργός Τουρισμού αναφέρθηκε επίσης στις πρόσφατες νομοθετικές τροποποιήσεις που επιτρέπουν τη διευκόλυνση της διαδικασίας εκτέλεσης έργων και τη δυνατότητα αύξησης των θέσεων ελλιμενισμού μέσω πλωτών εξεδρών. Ειδική αναφορά έκανε στο επικείμενο Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τον τουρισμό που αποτελεί ένα πολύτιμο αναπτυξιακό εργαλείο που διασφαλίζει τη νομική σταθερότητα και δίνει προτεραιότητα στην πύκνωση του δικτύου των τουριστικών λιμένων.
Άξιο αναφοράς, ότι στο πλαίσιο της στρατηγικής για τη βιώσιμη ανάπτυξη του θαλάσσιου τουρισμού, το Υπουργείο Τουρισμού έχει ιδρύσει, σε συνεργασία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού, το «Παρατηρητήριο για τον Παράκτιο και Θαλάσσιο Τουρισμό στην Ανατολική Μεσόγειο». Ο στόχος του Παρατηρητηρίου είναι η παρακολούθηση των περιβαλλοντικών, κοινωνικών και οικονομικών επιπτώσεων του παράκτιου και θαλάσσιου τουρισμού, συμβάλλοντας στη βιώσιμη ανάπτυξη της δραστηριότητας αυτής στην περιοχή μας.
Οι προκλήσεις
Από το 2020 οι μαρίνες στην Ελλάδα και ιδιαίτερα στην Αττική παρουσιάζουν αυξημένες πληρότητες. Τα τελευταία τρία έτη, η Ελλάδα αποτελεί τον προορισμό με τη μεγαλύτερη ζήτηση από όλες τις χώρες της Μεσογείου για μεγάλα σκάφη αναψυχής και το ίδιο αναμένεται να συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια.
Ο Πρόεδρος της Ε.ΜΑ.Ε υπογράμμισε ότι η ανάπτυξη του δικτύου μαρινών στην Ελλάδα αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις όπως γραφειοκρατία, σημαντικές καθυστερήσεις κατά την αδειοδότηση των έργων, υψηλό επενδυτικό ρίσκο και έλλειψη κινήτρων χρηματοδότησης.
Αυτό που χρειάζεται κατά τον κ. Κατσικάδη είναι γρήγορη αδειοδότηση, απλές διαδικασίες, λιγότερες Υπηρεσίες και κεντρικός συντονισμός.
«Το τρέχον Πρόγραμμα «Ελλάδα 2.0 Αναβάθμιση Τουριστικών Λιμένων” με προυπολογισμό 139 εκ. ευρώ από πόρους του ΤΑΑ, το οποίο για πρώτη φορά τρέχει στην Ελλάδα και βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και σε ιδιαίτερα κρίσιμο στάδιο. Το εν λόγω Πρόγραμμα έχει προωθήσει σημαντικά έργα αναβάθμισης των υποδομών που εκτελέστηκαν ή πρόκειται να εκτελεστούν εντός του 2025 σε ελληνικές μαρίνες, όπως στη Βουλιαγμένη, στο Ναύπλιο, στον Άγιο Κοσμά στο Ελληνικό, στην Olympic Marine στο Λαύριο, στον Φλοίσβο, στα Γουβιά στην Κέρκυρα, στην Ρόδο, κα. Το μεγάλο στοίχημα της ουσιαστικής αξιοποίησης των πόρων του προγράμματος θα κριθεί τους επόμενους 2 μήνες και θα εξαρτηθεί κυρίως από την ταχύτητα των εγκρίσεων τροποποίησης χωροθέτησης των επιχειρησιακών σχεδίων που έχουν ήδη εγκριθεί και ενταχθεί στο Πρόγραμμα. Από αυτό το βήμα σας μεταφέρω την αγωνία των μελών μας και την έντονη ανησυχία όσον αφορά στην εφικτότητα υλοποίησης των έργων στους επόμενους 7 μήνες», είπε ο κ. Κατσικάδης.
Η μελέτη
Κατά την διάρκεια της Ημερίδας παρουσιάστηκε από τον Αναπληρωτή Καθηγητή στο Τμήμα Διαχείρισης Λιμένων & Ναυτιλίας του Εθνικού και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Γεώργιο Κ. Βαγγέλα η μελέτη με τίτλο «Προτάσεις για την Ανάπτυξη Δικτύου Τουριστικών Λιμένων στην Ελλάδα». Την μελέτη συνυπογράφει ο καθηγητής στο Τμήμα Ναυτιλιακών Σπουδών του Πανεπιστήμιο Πειραιώς κ. Θάνος Πάλλης, κατόπιν πρωτοβουλίας και χρηματοδότησης της Ένωσης Μαρινών Ελλάδας (Ε.ΜΑ.Ε.) με τη σύμφωνη γνώμη και τη θετική ανταπόκριση του Υπουργείου Τουρισμού.
Η μελέτη αποτελεί εξέλιξη των προηγούμενων μελετών της Ε.ΜΑ.Ε. και της διαΝΕΟσις και εκτός από την αποτύπωση της υφιστάμενης κατάστασης, στοχεύει στην χαρτογράφηση προτεινόμενων περιοχών της Ελλάδας για την ανάπτυξη νέων τουριστικών λιμένων και υποδομών με σκοπό την αύξηση των θέσεων ελλιμενισμού στη χώρα.
Στην μελέτη παρουσιάστηκαν τα κριτήρια ελκυστικότητας μιας περιοχής με την πρώτη τριάδα να αφορά στην ασφάλεια, στην επάρκεια θέσεων και στα υπάρχοντα καταστήματα λιανικής τροφίμων.
Η μελέτη που εκπονήθηκε θα αποτελέσει αντικείμενο διαβούλευσης σε επίπεδο εμπλεκομένων φορέων, αλλά και κοινωνικών εταίρων για την επίτευξη της μεγαλύτερης δυνατής συναίνεσης για την διαμόρφωση ενός ολοκληρωμένου στρατηγικού δικτύου μαρινών στην Ελλάδα.
«Πρέπει να πούμε ότι η μελέτη δεν έχει σκοπό να υποδείξει επακριβώς που θα γίνουν οι Μαρίνες αλλά να ενημερώσει τα ενδιαφερόμενα μέρη για τη σημαντικότητα και την ελκυστικότητα των Δήμων που διαθέτουν θαλάσσιο μέτωπο είτε έχουν μαρίνες είτε όχι, καθώς και την ανάγκη να αναπτυχθούν ακόμη περισσότερες θέσεις ελλιμενισμού στους Δήμους με την υψηλότερη βαθμολογία», είπε ο κ. Κατσικάδης.