Απογοητευτική είναι η εικόνα της χώρας μας από τις εκθέσεις των Goldman Sachs και Capital Economics για τις επιδόσεις των οικονομιών της Ευρωζώνης και την κακή κατάσταση στην οποία παραμένει η χώρας μας. Ιρλανδία, Μάλτα και Λουξεμβούργο ξεπερνούν σε ανάπτυξη τους «μεγάλους», όμως η Ελλάδα συνεχίζει να είναι η μοναδική χώρα με ανάπτυξη χαμηλότερη του 1%.
Χώρες όπως η Ιρλανδία που εντυπωσιάζει με ανάπτυξη άνω του 6% και η Μάλτα με ανάπτυξη άνω του 4%, έχουν τη συμπαράσταση της Σλοβενίας, της Κύπρου και των χωρών της Βαλτικής, οι οποίες κατά μέσο όρο αναπτύσσονται με ρυθμό άνω του 3%. Όλοι μαζί, οι «μικροί» της Ευρωζώνης ξεπερνούν τον εαυτό τους, καθώς συνεισφέρουν στην ανάπτυξη της Ευρωζώνης πολύ περισσότερα από το μέγεθός τους.
Την ίδια ώρα, η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα που εμφανίζει ανάπτυξη κάτω του 1% (θα μπορούσε ίσως να συγκριθεί μόνο με την Ιταλία και τη Γαλλία, οι οποίες αν και συγκαταλέγονται στους 4 «μεγάλους» της ένωσης, αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα ανάκαμψης, αλλά αγγίζουν ή και ξεπερνούν το 1%).
Σύμφωνα με έκθεση της Goldman Sachs, οι «μικροί» της Ευρωζώνης ξεπερνούν... τις δυνάμεις τους και ενώ όλοι μαζί αποτελούν μόλις το 24% του συνολικού ΑΕΠ, συνεισφέρουν 0,7 ποσοστιαίες μονάδες για να καταφέρει η Ευρωζώνη να εμφανίσει ανάπτυξη 1,9% στο α'' τρίμηνο του 2017. Όμως η συνεισφορά της Ελλάδας είναι μηδαμινή καθώς το ελληνικό ΑΕΠ αναπτύχθηκε κατά 0,4% σε ετήσια βάση στο α'' τρίμηνο.
Όπως, μάλιστα, προκύπτει από τα στοιχεία που παραθέτει η Goldman Sachs, οι 4 μεγάλοι, Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία και Ισπανία, ουσιαστικά «συγκρατούν» την ανάπτυξη της Ευρωζώνης, από τη στιγμή που εκτός από την Ισπανία εμφανίζουν ρυθμό χαμηλότερο του μέσου όρου.
Σε ξεχωριστή έκθεση, η Capital Economics σημειώνει ότι η οικονομία της Ευρωζώνης βρίσκονται σε καλή κατάσταση, με την ένωση να ωφελείται από τον περιορισμό της πολιτικής αβεβαιότητας και τα υψηλά επίπεδα επιχειρηματικής και καταναλωτικής εμπιστοσύνης. Αναφέρει δε, ότι η οικονομία της Ευρωζώνης θα συνεχίσει να εντυπωσιάζει αλλά η ελληνική οικονομία θα σημειώσει ανάπτυξη μόλις 0,5% φέτος, πολύ μακριά από τον αρχικό στόχο της κυβέρνησης για 2,7% και τον αναθεωρημένο στόχο που διαμορφώνεται κοντά στο 2%. Όπως φαίνεται στον παρακάτω πίνακα, η ελληνική οικονομία προβλέπεται να αναπτυχθεί με ρυθμό 1% το 2018 και 2% το 2019.
Αυτό σημαίνει ότι ακόμη και μετά από δύο χρόνια θα παραμείνει στα χαμηλότερα επίπεδα της Ευρωζώνης και δεν θα θυμίζει σε τίποτα τους υπόλοιπους «μικρούς» που ανακάμπτουν με πολύ υψηλούς ρυθμούς.