Νέες ψηφιακές λειτουργίες, οι οποίες αποσκοπούν να επιταχύνουν τις μεταβιβάσεις ακινήτων και να διευκολύνουν τις διοικητικές πράξεις κτηματογράφησης, εντάσσονται στο Κτηματολόγιο.
Με τις νέες ψηφιακές υπηρεσίες του κτηματολογίου, που παρουσιάστηκαν από τον υφυπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κ. Κυρανάκη, στη Θεσσαλονίκη, οι επαγγελματίες του χώρου, συμβολαιογράφοι, μηχανικοί, νομικοί, υπηρεσιακοί παράγοντες και οι πολίτες θα μπορούν να εντοπίζουν το ακίνητο για το οποίο ενδιαφέρονται σε οποιοδήποτε σημείο της χώρας, να «βλέπουν όλοι την ίδια εικόνα», να αντλούν πληροφορίες για αυτό και να συνεννοούνται για αυτό «με ενιαία γλώσσα».
Όλοι και κυρίως ο ενδιαφερόμενος πολίτης «θα μπορεί να βλέπει πως έχει αποτυπωθεί η περιουσία του, να βλέπει τα τετραγωνικά μέτρα, την περίμετρο, τη χρήση γης και να μπορεί μέσω του ψηφιακού χάρτη και να ενημερώνεται για τις ενέργειες που μπορεί να κάνει σε περιοχές που ακόμη γίνεται συλλογή δηλώσεων».
Οι ψηφιακές λειτουργίες που ενσωματώνονται στην ηλεκτρονική πλατφόρμα θα διευκολύνουν τις διοικητικές πράξεις και τις μεταβιβάσεις των ακινήτων.
Σύντομα, και για πρώτη φορά, οι πολίτες θα έχουν τη δυνατότητα - να έχουν τα ακίνητα τους στο wallet, στο Gov.gr Wallet: Όλη πληροφορία ενός ακινήτου, η οποία πρέπει να μοιραστεί με ένα συμβολαιογράφο, με έναν μηχανικό, με έναν επαγγελματία, ο οποίος θα εξυπηρετήσει τον ιδιοκτήτη στις ενέργειες πρέπει να κάνει για να ακίνητο, θα είναι με έναν απλό ψηφιακό τρόπο μέσα στο wallet.
Μέσω του maps.gov.gr κάθε μηχανικός, όπως και κάθε πολίτης θα μπορεί για πρώτη φορά να βλέπει την περιουσία του, σε οποιοδήποτε σημείο της Ελλάδος, ανεξαρτήτως της φάσης κτηματογράφησης.
Επίσης, εισάγεται η Τεχνητή Νοημοσύνη, ένα εργαλείο το οποίο θα δώσει δυνατότητα στους προϊσταμένους και στους νομικούς εισηγητές να κάνουν πολύ πιο γρήγορες διεκπεραιώσεις εγγραπτέων πράξεων μέσα στο κτηματολόγιο και αναμένεται να αυξήσει την παραγωγικότητα.
Αυξήθηκαν οι ψηφιακές πράξεις στη Θεσσαλονίκη
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν η Θεσσαλονίκη αντιπροσωπεύει το 40% των υποβολών σε όλη τη χώρα του ψηφιακού φακέλου μεταβίβασης, δηλαδή, του akinita.gov.gr, που δίνει πιστοποιητικό μεταγραφής μέσα σε μία ημέρα.
Ανακοινώθηκαν «τα πρώτα 26 πλήρως ψηφιοποιημένα υποθηκοφυλακεία σε όλη τη χώρα» και τις ημερομηνίες χρονοδιαγραμμάτων για Θεσσαλονίκη και για Καλαμαριά, όπως και για το αρχείο των υποθηκοφυλακείων, το οποίο και αυτό ψηφιοποιείται.
Βάσει σχεδιασμού η Καλαμαριά θα είναι έτοιμη και ολόκληρη, μέχρι τέλος Οκτωβρίου. Συνολικά 390 υποθηκοφυλακεία σε όλη τη χώρα κάνουν μετάπτωση, καταργούνται και γίνεται όλη αυτή η άσκηση, μέσα σε 90 κτηματολογικά γραφεία και υποκαταστήματα.
Όσον αφορά το «εργαλείο», το οποίο ανταποκρίνεται στην απαίτηση των συμβολαιογράφων, των δικηγόρων και των προϊσταμένων «να μιλούν με την ίδια γλώσσα» παρουσιάστηκε το εγχειρίδιο ενιαίων κανόνων νομικού ελέγχου, κάτι το οποίο επιτρέπει στον κάθε πολίτη, να μην αντιμετωπίζεται διαφορετικά από προϊσταμένους σε όλη τη χώρα.
Η πληροφορία, η οποία είναι σε ένα πολυσέλιδο νομικό εγχειρίδιο απλοποιείται και μπαίνει σε ένα ψηφιακό βοηθό, ξανά με Τεχνητή Νοημοσύνη, στα πρότυπα του mygov του ψηφιακού βοηθού του gov.gr, ο οποίος είναι και σήμερα διαθέσιμος στην ιστοσελίδα μας, στο ktimatologio.gr.
Επομένως, ο ψηφιακός βοηθός αυτός, θα απαντά για όλα τα ερωτήματα που έχει κάποιος για τη μεταβίβαση ακινήτου, για την κτηματογράφηση, για απλά ή πιο πολύπλοκα ερωτήματα, ακόμα και νομική πληροφορία την οποία θέλει να λάβει, έχοντας για πρώτη φορά αυτό ενιαία γλώσσα, ενιαίους κανόνες για όλους.
Ανακοινώθηκε ότι θα δοθεί ένα voucher για την ενίσχυση των συμβολαιογράφων, με ψηφιακό εξοπλισμό, tablet, laptop, σαρωτές, ύψους 2.200 ευρώ για να μπορέσουν να ανταποκριθούν καλύτερα στις νέες ψηφιακές λειτουργίες, που θεσπίζονται για τη διευκόλυνση των επαγγελματιών του χώρου και των πολιτών.