Δεν είναι μόνο τα πεδία των μαχών όπου οι Ουκρανοί στέκονται με απαράμιλλο σθένος και αντοχή. Είναι και η επινοητικότητα που επιδεικνύουν τούτες τις δύσκολες ώρες. Ο Δανιήλ Μέλνικ έχει την ευθύνη του υπουργείου Ψηφιακού Μετασχηματισμού της Ουκρανίας. Ο Μέλνικ έθεσε το επιτελείο του στη «πρώτη γραμμή» του κυβερνοχώρου, στήνοντας το μουσείο «Meta History: Museum of War». Πρόκειται για ψηφιακή πλατφόρμα, στη διεύθυνση metahistory.gallery, που πραγματοποίησε μόλις χθες την πρώτη NFT πώληση για την ενίσχυση του ουκρανικού αγώνα.
Πρακτικά, δε μιλάμε για ένα συμβατικό μουσείο πολεμικής ιστορίας, αλλά για ψηφιακό εγχείρημα το οποίο γεννήθηκε στην αντάρα του πολέμου. Κι αυτό ακριβώς είναι που το νεοσύστατο μουσείο θέλει να σώσει στην ιστορική μνήμη: το χρονικό της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία μεταφερμένο στο blockchain. Προσέξτε: NFT μπορεί να γίνει, όχι μόνο ένα έργο που βρίσκει αναφορά στον πόλεμο, αλλά και κάθε έγκριτο δημοσίευμα (που φέρει την υπογραφή του συντάκτη του) για τη ρωσική εισβολή. Επομένως, έχουμε ένα μουσείο του ρωσο-ουκρανικού πολέμου σε πραγματικό χρόνο και σε φόρμα NFT.
Τα NFT's παράγονται από το μουσείο με χρονολογική σειρά, ακολουθώντας τα πολεμικά γεγονότα από την πρώτη ημέρα της εισβολής, ώστε η ιστορική καταγραφή να σωθεί στον ψηφιακό κόσμο. Από τη μεριά τους οι καλλιτέχνες γίνονται «πολεμικοί ανταποκριτές» και μεταφέρουν δημιουργικά το «αίσθημα» του κόσμου, παρέχοντας την απαιτούμενη εικονογράφηση για την εισβολή (με τον τρόπο που έκαναν μεγάλοι όπως ο Γκόγια).
«Δε θα αφήσουμε ποτέ καμία μέρα αυτής της περιόδου να χαθεί από τη συλλογική μνήμη» μεταφέρουμε από το site του μουσείου που, μπροστά στα κούφια συνθήματα των ημερών, ακούγεται, παρά την ψηφιακή του φύση, ως το μόνο αληθινό με αξία και πραγματικό αντίκρισμα. Κάθε NFT πωλείται προς 0,15 ETH και τα κέρδη πηγαίνουν στον λογαριασμό του υπουργείου Ψηφιακού Μετασχηματισμού. «Πρόκειται για μία προσπάθεια να σταθεί όρθιος ο Ουκρανικός λαός», δήλωσε ο ηρωικός Μέλνικ που με τον τρόπο αυτό καλεί στο πλευρό της Ουκρανίας καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο.
Όσοι θέλουν να «στρατευθούν» με το μουσείο, μπορούν να υποβάλουν ένα χαρτοφυλάκιο της δουλειάς τους, όπως ακριβώς θα έκαναν σε ειρηνικές συνθήκες για τη συμμετοχή τους σε μία μουσειακή έκθεση. Στη συνέχεια, η πρόταση εξετάζεται από τους Ουκρανούς επιμελητές για να καθοριστεί εάν το καλλιτεχνικό έργο είναι κατάλληλο να παραχθεί ως NFT. Οι δημιουργοί που θα προκριθούν, θα λάβουν ένα ιστορικό γεγονός προκειμένου να καταστεί έμπνευση για το έργο τους και το μουσείο θα «κόψει» την τελική του εκδοχή ως NFT στο blockchain Ethereum.
Σύμφωνα με το CoinDesk η Ουκρανία έχει ήδη λάβει περίπου 100 εκατομμύρια δολάρια από δωρεές σε κρυπτονομίσματα. Δεν είναι όμως μόνο η διεθνής συμπαράσταση που μεταφράζεται σε οικονομική στήριξη στο blockchain. Στο πεδίο του ψηφιακού πολέμου, οι Ουκρανοί αρχίζουν να καταγράφουν «νίκες», προκαλώντας προβλήματα σε ιστοσελίδες που στηρίζονται από το επίσημο καθεστώς του Πούτιν, όπως το Russia Today. «Θέλουμε να τους κάνουμε να νιώθουν όπως εμείς. Ο [ψηφιακός] πόλεμος δεν ξεκίνησε πριν ένα μήνα. Ξεκίνησε πριν από οκτώ χρόνια, όταν μας επιτέθηκαν συστηματικά με κυβερνοεπιθέσεις DDoS, παραποιώντας ιστότοπους ή υποκλέπτοντας τις βάσεις δεδομένων μας» δηλώνει ο νούμερο 2 του υπουργείου ψηφιακού μετασχηματισμού Άλεξ Μπορνιάκοφ. Καθόλου τυχαία η νέα επίσημη σελίδα του μουσείου φέρει τον τίτλο της Meta.
Θυμίζουμε ότι η Ρωσία έχει μπλοκάρει το Instagram αφού η μητρική της εταιρεία Meta (το γνωστό σε όλους FaceBook), δήλωσε ότι θα επιτρέψει να εμφανίζονται στις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης εκκλήσεις κατά του Βλαντιμίρ Πούτιν και των Ρώσων στρατιωτών που εμπλέκονται στη ρωσική εισβολή. Η Γενική Εισαγγελία του καθεστώτος έχει κινηθεί για να αναγνωριστεί η Meta ως «εξτρεμιστική οργάνωση και να απαγορεύσει τις δραστηριότητές της στο έδαφος της Ρωσίας». Δεν είναι ακόμη σαφές εάν η υπηρεσία ανταλλαγής μηνυμάτων WhatsApp της Meta, η οποία είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στη Ρωσία, θα απαγορευτεί επίσης. Πάντως, το Facebook, η κύρια πλατφόρμα της Meta, έχει από μέρες σιγήσει.