Του Προκόπη Χατζηνικολάου
Ο Γολγοθάς για δεκάδες χιλιάδες φορολογούμενους συνεχίζεται καθώς το νέο ασφαλιστικό σύστημα έχει τόσες τρύπες που εξοντώνει όχι μόνο τους εργαζόμενους αλλά και τους λογιστές και φοροτεχνικούς που αναζητούν λύσεις σε διάφορα θέματα παρά το γεγονός ότι ο νόμος ψηφίσθηκε πριν από 15 μήνες.
Ο νόμος Κατρούγκαλου που ανάγκασε δεκάδες χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες να κλείσουν τα βιβλία τους, και χιλιάδες εργαζόμενους να υποβάλλουν άρον - άρον αιτήσεις συνταξιοδότησης, συνεχίζει να ταλαιπωρεί καθώς στο υπουργείο Εργασίας δεν γνωρίζουν ακόμα πως θα αντιμετωπίσουν μία σειρά θεμάτων, όπως για παράδειγμα τους συνταξιούχους, τους άνεργους αλλά και μεγάλο αριθμό αυτοαπασχολούμενων με περιστασιακή εργασία, οι οποίοι πληρώνονται με απόδειξη δαπανών ή διαφορετικά με τίτλους κτήσης.
Είναι πλέον χιλιάδες οι πρώην «μπλοκάκηδες» με ιδιαίτερα χαμηλές αποδοχές που έχουν πλέον κλείσει τα βιβλία τους και αμείβονται με τίτλους κτήσης αλλά δεν είναι εφικτό να ασφαλιστούν.
Με τίτλους κτήσης πληρώνονται και οι φοιτητές για μία μετάφραση, οι άνεργοι επίσης, όπως και οι συνταξιούχοι για την περιστασιακή τους απασχόληση προκειμένου να αυξήσουν τα εισοδήματα τους.
Παρ'' ότι ένα πολύ μεγάλο μέρος του πληθυσμού πληρώνεται με αυτόν τον τρόπο, το υπουργείο Εργασίας δεν μπορεί να εκδώσει τη σχετική εγκύκλιο για το τρόπο υπολογισμού των εισφορών τους ή την εξαίρεσή αυτών των κατηγοριών από τον γενικό κανόνα.
Αυτό σημαίνει ότι τα πρώην μπλοκάκια δεν ξέρουν τι τους περιμένει και πολλοί παραμένουν απλήρωτοι, ενώ για παράδειγμα οι συνταξιούχοι εφόσον η περιστασιακή απασχόληση θεωρηθεί εισόδημα θα διαπιστώσουν περικοπή της σύνταξης τους κατά 60%. Με λίγα λόγια, το υπουργείο Εργασίας συνεχίζει να παίζει με τις ζωές τους.
Αν και στο νόμο Κατρούγκαλου αλλά και την εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας ορίζεται ότι θα πρέπει να καταβάλλεται ασφαλιστική εισφορά βάσει του άρθρου 39 -δηλαδή αντίστοιχη αυτής που καταβάλλουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες για εισόδημα που προέρχεται από την άσκηση ελευθέρου επαγγέλματος και για το οποίο εκδίδονται δελτία παροχής υπηρεσιών, τιμολόγια ή αποδείξεις επαγγελματικής δαπάνης- ωστόσο το υπουργείο Εργασίας δεν έχει λάβει τις τελικές αποφάσεις του.
Δηλώσεις στελεχών του υπουργείου Εργασίας στη Βουλή έχουν δημιουργήσει σύγχυση αλλά και προσδοκίες ελάφρυνσης καθώς αφήνουν να εννοηθεί ότι όσοι αμείβονται με τίτλους κτήσης δεν θα έχουν υποχρέωση καταβολής εισφορών.
Ωστόσο, ειδικοί του χώρου εκτιμούν ότι εφόσον συμβεί αυτό, και υπό την προϋπόθεση ότι δεν το «ανακαλύψει» η τρόικα, δημιουργούνται συνθήκες υποκατάστασης της αμοιβής με δελτίο παροχής υπηρεσιών από την αμοιβή με τίτλους κτήσης.
Στη Γενική Γραμματεία Κοινωνικής Ασφάλισης έχει συσταθεί επιτροπή για την αντιμετώπιση του θέματος, χωρίς ακόμη να έχει καταλήξει σε οριστική απόφαση ώστε να εκδοθεί η σχετική εγκύκλιος.
Από την πλευρά του το οικονομικό επιμελητήριο ζητά την παρέμβαση της υπουργού Εργασίας, Έφης Αχτσιόγλου.
Συγκεκριμένα, μέλη του Επιμελητηρίου, που ανήκουν στην κατηγορία των αμειβόμενων με τίτλο κτήσης, ζήτησαν από το ΟΕΕ να μεσολαβήσει για την έκδοση διευκρινιστικής απάντησης από το Υπουργείο, ώστε να προχωρήσει η πληρωμή των οφειλομένων ποσών, που – σε αρκετές περιπτώσεις - επιχορηγούνται από ευρωπαϊκούς πόρους.
Δεδομένου ότι εγκύκλιος αναφέρει πως οι τίτλοι κτήσης υπόκεινται σε ασφαλιστικές εισφορές και ότι ο υφυπουργός Εργασίας, Τάσος Πετρόπουλος, είχε δηλώσει πως όσοι αμείβονται για περιστασιακή απασχόληση με τίτλο κτήσης δεν θα λάβουν ειδοποιητήριο εισφορών και δεν θα αναγράφονται στην Α.Π.Δ., η μη οριστική διευκρίνιση του θέματος έχει οδηγήσει σε πάγωμα των συγκεκριμένων πληρωμών.
Υπό αυτές τις συνθήκες, το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος ζητά, είτε την άμεση τροποποίηση του άρθρου 39 του Ν.4387/2016 με την απαλλαγή ρητά των τίτλων κτήσης από τις ασφαλιστικές εισφορές, είτε την έκδοση νέας διευκρινιστικής εγκυκλίου, διευθετώντας το εν λόγω το ζήτημα.