Την προηγούμενη εβδομάδα ανακοινώθηκε ότι η κινεζική οικονομία το γ'τρίμηνο αναπτύχθηκε με ετήσιο ρυθμό 6%, επιβραδύνοντας για δεύτερο διαδοχικό τρίμηνο.
Αυτός είναι και ο χαμηλότερος ρυθμός ανάπτυξης από το πρώτο τρίμηνο του 1992 όταν η Κίνα ξεκίνησε να δημοσιεύει στοιχεία σε επίπεδο τριμήνου.
Το Πεκίνο φαίνεται να απομακρύνεται ολοένα και περισσότερο από τους στόχους για ανάπτυξη του ΑΕΠ μεταξύ 6,0% και 6,5% αυτό το έτος, μετά από ανάπτυξη 6,6% το προηγούμενο έτος, καθώς η επιχειρηματική δραστηριότητα συνεχίζει να υποχωρεί εν μέσω του εμπορικού πολέμου με τις ΗΠΑ.
Στα υπόλοιπα στοιχεία που ανακοινώθηκαν, ένα ψήγμα αισιοδοξίας έδωσε η βιομηχανική παραγωγή, η οποία αυξήθηκε 5,8% σε ετήσια βάση, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών για αύξηση 4,9%. Η ανεπαρκής όμως αύξηση των επενδύσεων ήρθε να γειώσει το όποιο θετικό κλίμα, καθώς υπέδειξε ότι η καθοδική πορεία του ΑΕΠ δεν μπορεί να αναστραφεί με τα τρέχοντα πυρομαχικά.
Οι υπεύθυνοι για τη χάραξη πολιτικής της Κίνας προετοιμάζονται για δύο σημαντικές συναντήσεις παραγωγής πολιτικής κατά τις προσεχείς εβδομάδες με ένα από τα πιο κυρίαρχα θέματα τις ατζέντας να παραμένει το γεγονός ότι σύντομα η ποσοστιαία αύξηση του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος θα αρχίζει από 5.
Ο διοικητής της Τράπεζας της Κίνας, Γι Γκανγκ, μέχρι στιγμής απαντάει σε αυτά τα δεδομένα υπενθυμίζοντας ότι παραμένει υπό έλεγχο το βαρύ φορτίο του χρέους της Κίνας, ενώ ταυτόχρονα πληρούνται άλλοι στόχοι όπως εκείνοι για την απασχόληση, το εισόδημα και την προστασία του περιβάλλοντος.
Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε και ο εκπρόσωπος της Εθνικής Επιτροπής Ανάπτυξης και Μεταρρυθμίσεων, Γουάν Ντα, η Κίνα αντιμετωπίζει καθοδικές πιέσεις και προκλήσεις, αλλά η χώρα είναι σε θέση να επιτύχει σημαντικούς οικονομικούς στόχους για το τρέχον έτος.
Σαφέστατα η επιβράδυνση της Κίνας είναι ένα γεγονός το οποίο ανησυχεί την παγκόσμια επενδυτική κοινότητα.
Μια εύρωστη κινεζική οικονομία έχει μάλιστα αυξημένη ειδική βαρύτητα τόσο για την ΕΕ καθώς οι ανταλλαγές με το Πεκίνο αυξήθηκαν στα 605 δισεκ. δολάρια πέρυσι ή 15,4% του εμπορίου της ΕΕ, όσο και για τις ΗΠΑ, με τη συνολική αξία του διμερούς εμπορίου με την Κίνα να φτάνει τα 733 δισ. δολάρια το 2018.
Ως εκ τούτου όλοι περιμένουν στις επόμενες συναντήσεις παραγωγής πολιτικής να ακούσουν συγκεκριμμένες ανακοινώσεις για πολιτική κινήτρων.
Όμως όσο οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής αισθάνονται ότι οι κίνδυνοι από
- το συνολικό χρέος
-το τραπεζικό σύστημα που δεν υπόκειται σε κανονιστική εποπτεία,
-τον πληθωρισμό και
-τον τομέα της στέγασης,
είναι υπό έλεγχο, πιθανότατα να μην προβούν σε περαιτέρω εντυπωσιακές κινήσεις από αυτές που ήδη έχουν λάβει.
Για παράδειγμα, στα τρία πρώτα τρίμηνα του 2019, δημιουργήθηκαν 10,97 εκατομμύρια νέες αστικές θέσεις εργασίας, ποσοστό 99,7% του στόχου για ολόκληρο το έτος, σύμφωνα με το Γραφείο Στατιστικής.
Επιπλέον η καταναλωτική μανία στην Κίνα δεν έχει καταρρεύσει.
Ούτε ο εμπορικός πόλεμος με τις Ηνωμένες Πολιτείες, ούτε η ευρύτερη ανησυχία περί επιβράδυνσης της οικονομίας απέτρεψαν τους καταναλωτές από το να προβαίνουν σε αγορές, αναλαμβάνοντας τον ρόλο του αφανή ήρωα μιας οικονομίας που κατά τα άλλα, αντιμετωπίζει σοβαρότατα προβλήματα.
Βλέπετε η μείωση της φορολογίας και η ικανοποιητική αύξηση των τιμών των ακινήτων συμβάλλουν στο να παραμείνει ενεργός ο Κινέζος καταναλωτής.
Μάλιστα, τους πρώτους έξι μήνες του 2019, η κατά κεφαλήν κατανάλωση αυξήθηκε με ονομαστικό ρυθμό 7,5% σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν.
Παρόλο λοιπόν που η κατάσταση σε πολλές αγροτικές περιοχές είναι εκ διαμέτρου αντίθετη, εντούτοις οι λιανικές πωλήσεις, τα φορολογικά κίνητρα και η ισχυρή αγορά ακινήτων πιθανότατα να θεωρηθούν επαρκή απάντηση- προς το παρόν- απέναντι στην κινεζική επιβράδυνση από τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής.
Αυτοί άλλωστε είναι και οι δύο τομείς κλειδιά- λιανικές πωλήσεις και αγορά ακινήτων- που μαζί με την πορεία του ΑΕΠ θα πρέπει να παρακολουθούνται στενά από τους επενδυτές που δραστηροποιούνται στην κινεζική αγορά, σε συνδυασμό πάντα με την πορεία του συνολικού χρέους, του σκιώδους τραπεζικού συστήματος και του πληθωρισμού.
*Αποποίηση Ευθύνης: Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή, ή προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερομένων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται, βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, καμία διασφάλιση δεν δίνεται ότι είναι ακριβείς ή πλήρεις και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες