Του Προκόπη Χατζηνικολάου
Μισθωτοί, συνταξιούχοι, ελεύθεροι επαγγελματίες και οι έχοντες εισοδήματα από ενοίκια θα πρέπει από το νέο έτος να συγκεντρώνουν e-αποδείξεις ίσες με το 30% του εισοδήματος τους. Σε διαφορετική περίπτωση δηλαδή εάν έχουν λιγότερες αποδείξεις θα τους επιβάλλεται πρόστιμο 22% επί της διαφοράς.
Συγκεκριμένα στην περίπτωση που κάποιος πρέπει να μαζέψει ηλεκτρονικά αποδείξεις ύψους 5.000 ευρώ και παρουσιάσει αποδείξεις 3.000 ευρώ θα πληρώνει πέναλτι επί της διαφοράς δηλαδή στο ποσό των 2.000 ευρώ. Το πρόστιμο που θα πρέπει να καταβληθεί ανέρχεται στα (2000 χ 22%) 440 ευρώ.
Ταυτόχρονα έρχεται νέα ρύθμιση οφειλών για τα χρέη που θα δημιουργηθούν από το 2020. Οι δόσεις διπλασιάζονται σε σχέση με την υφιστάμενη ρύθμιση και από 12 γίνονται 24 για τις τακτικές οφειλές (φόρο εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ κ.λ.π) και στις 48 για τις έκτακτες όπως ο φόρος κληρονομιάς. Ωστόσο, όσοι επιλέξουν περισσότερες από 12 δόσεις θα πληρώνουν και υψηλότερο επιτόκιο.
Το φορολογικό νομοσχέδιο κατά πάσα πιθανότητα κλειδώνει την ερχόμενη Δευτέρα και θα δοθεί σε δημόσια διαβούλευση την Τετάρτη με στόχο να κατατεθεί στη Βουλή στα μέσα Νοεμβρίου. Η κυβέρνηση ακόμα δεν έχει καταλήξει στα κίνητρα που θα δοθούν τόσο στους φορολογούμενους όσο και στους ελεύθερους επαγγελματίες προκειμένου να τους πείσει να χρησιμοποιούν τις κάρτες τους στις συναλλαγές με επαγγέλματα τα οποία βρίσκονται ψηλά στον δείκτη της φοροδιαφυγής.
Οι τελικές αποφάσεις αναμένονται να ληφθούν την Δευτέρα χωρίς ωστόσο να αποκλείεται από τη δημόσια διαβούλευση να προκύψουν ιδέες που θα μπορέσει να υιοθετήσει το οικονομικό επιτελείο.
Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταικούρας το φορολογικό νομοσχέδιο θα προβλέπει:
Η νέα φορολογική κλίμακα
-Εισοδήματα έως 10.000 θα φορολογούνται με συντελεστή 9%
-Εισοδήματα από 10.000 έως 20.000 ευρώ θα φορολογηθούν με συντελεστή 22%
-Εισοδήματα από 20.000 έως 30.000 ευρώ θα φορολογηθούν με συντελεστή 28% (από 29)
-Εισοδήματα από 30.000 έως 40.000 ευρώ θα φορολογηθούν με συντελεστή 36% (από 37%)
- Ο ανώτατος φορολογικός συντελεστής περιορίζεται από το 45% σήμερα στο 44%
Το αφορολόγητο όριο και οι εκπτώσεις
Το νέο σύστημα του αφορολόγητου που θα εφαρμοστεί από 1.1.2020 προβλέπει:
-Αφορολόγητο όριο για τον άγαμο 8.636 ευρώ
-9.000 ευρώ για έγγαμους με 1 παιδί (από 8.863 ευρώ σήμερα),
-10.000 ευρώ για έγγαμους με 2 παιδιά (από 9.090 ευρώ σήμερα),
-11.000 ευρώ για έγγαμους με 3 παιδιά (από 9.545 ευρώ σήμερα)
- και 12.000 ευρώ για έγγαμους με 4 παιδιά (από 9.545 ευρώ σήμερα).
Για τις επιχειρήσεις
Μειώνεται για την τρέχουσα χρήση ο συντελεστής φορολόγησης των επιχειρήσεων από το 28% στο 24%. Επίσης, ο φόρος στα μερίσματα, που θα διανεμηθεί το 2020 (για τη χρήση του 2019) θα μειωθεί στο 5% από 10% που είναι σήμερα. Με βάση τα παραπάνω ο μέσος συντελεστής φορολόγησης των επιχειρήσεων (φόρος εισοδήματος και φόρο επί των μερισμάτων) από 35,2% που είναι σήμερα θα μειωθεί στο 27,8% το 2020. Επίσης, σχεδιάζεται η θέσπιση κινήτρων για δράσεις εταιρικής κοινωνικής ευθύνης ενώ θα προβλέπονται υπερεκπτώσεις φόρου για δράσεις βιώσιμης ανάπτυξης από επιχειρήσεις, όπως η ηλεκτροκίνηση.
Παροχές σε είδος
Τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις να επωφεληθούν από τις παροχές σε είδος αυξάνοντας με έμμεσο τρόπο τις αποδοχές των εργαζόμενων δίνει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο. Συγκεκριμένα το οικονομικό επιτελείο σχεδιάζει τη μείωση της φορολογίας των παροχών σε είδος που επιβάλλεται στους εργαζόμενους. Σήμερα όλες οι παροχές, είτε σε χρήμα είτε σε είδος φορολογούνται ως εισόδημα από μισθωτή εργασία. Οι παροχές σε είδος συμπεριλαμβάνονται στο φορολογητέο εισόδημα των εργαζομένων και στα συγγενικά τους πρόσωπα εφόσον υπερβαίνουν το ποσό των 300 ευρώ.
Στις σκέψεις του οικονομικού επιτελείου είναι:
α) Η μείωση των συντελεστών για τα αυτοκίνητα που παραχωρούνται στους εργαζόμενους ή αύξηση του ποσού των 12.000 ευρώ για το οποίο δεν επιβάλλεται φόρος.
β) να μην θεωρείται εισόδημα η κάρτα απεριορίστων διαδρομών στα μέσα μαζικής μεταφοράς
γ) Η κατάργηση της έγγραφης σύμβασης για δάνεια από τον εργοδότη. Σήμερα, εάν ο εργαζόμενος ή ο εταίρος ή ο μέτοχος λάβει δάνειο από τον εργοδότη, με έγγραφη σύμβαση, προκύπτει φορολογητέο εισόδημα στην περίπτωση που το επιτόκιο που συμφωνήθηκε είναι μικρότερο από το μέσο επιτόκιο αγοράς. Ειδικότερα, ως εισόδημα φορολογείται η διαφορά μεταξύ των επιτοκίων. Σε περίπτωση όμως που δεν υφίσταται έγγραφη συμφωνία δανείου και εφόσον το ποσό υπερβαίνει τους τρεις (καθαρούς) μισθούς, λαμβάνεται ως φορολογητέο εισόδημα το σύνολο του ποσού.
Για τα ακίνητα
- Αναστολή για τρία χρόνια του ΦΠΑ για όλα τα νεόδμητα ακίνητα που διαθέτουν οικοδομική άδεια από το 2006 καθώς και η αναστολή του φόρου υπεραξίας για αντίστοιχο χρονικό διάστημα.
- Έκπτωση 40% της δαπάνης για εργασίες επισκευής ακινήτων από τον φόρο εισοδήματος.