Το στίγμα της νέας εποχής στην οποία μπαίνει η παγκόσμια οικονομία με σταθερά υψηλές τιμές σε ενέργεια και μέταλλα, ολοένα ακριβότερο και πιο σπάνιο χρήμα, όπου το rating των ξένων οίκων θα μετρά περισσότερο παρά ποτέ, έδωσε ο Ευάγγελος Μυτιληναίος, κατά την ετήσια γενική συνέλευση των μετόχων.
Σκιαγραφώντας μια εικόνα γεμάτη αβεβαιότητες για τις επιχειρήσεις, που αφορά στην ουσία και τις χώρες, ειδικά τις πιο δανεισμένες, όπως η Ελλάδα, ο κ. Μυτιληναίος έστειλε το μήνυμα ότι επειδή έχει τελειώσει το εύκολο χρήμα, για να πάρουν πλέον το ρίσκο οι επενδυτές και να χρηματοδοτούν μια εταιρεία, θα πρέπει να πληρούνται συγκεκριμένες απαιτήσεις, αλλιώς θα πλήττεται η πιστοληπτική της εικόνα.
Αυτό που θα έχει όλο και περισσότερο αξία, είναι πως θα αξιολογούν οι ομολογιούχοι την εταιρεία και όχι οι μέτοχοι. Σε ένα κόσμο, χωρίς εύκολο χρήμα, είναι η στάση των ομολογιούχων αυτή που θα προκαλέσει τα μεγαλύτερα προβλήματα σε μια επιχείρηση, όπως χαρακτηριστικά είπε, επικαλούμενος και πρόσφατη συζήτησή του, με τον επικεφαλής της CEO της JP Morgan, Τζέιμι Ντάιμον.
Στο μέτωπο της μετοχής, χαρακτήρισε εκπλήρωση ενός ονείρου ετών την ένταξη της στον MSCI, κίνηση που φέρνει ολοένα πιο ποιοτικούς μετόχους, όπως προ ημερών, το ADIA (Abu Dhabi Investment Authority), ένα από τα μεγαλύτερα κρατικά επενδυτικά ταμεία παγκοσμίως, το οποίο τοποθετείται και αυξάνει διαρκώς τη συμμετοχή του στη μετοχή της Mytilineos.
Σε αυτό το νέο περιβάλλον, επιδεικνύοντας ανθεκτικά χαρακτηριστικά, ο ίδιος επιβεβαίωσε τις προβλέψεις που είχε ανακοινώσει για τη Mytilineos, λέγοντας ότι ο στόχος για διπλασιασμό των κερδών του 2022 σε σχέση με το 2020 όχι μόνο θα επιτευχθεί αλλά επιπλέον η εταιρεία θα υπερβεί το όριο των 260 εκατ. ευρώ. «Εάν δεν συνέβαιναν αυτή τη στιγμή τα όσα συμβαίνουν στον πλανήτη με αποτέλεσμα να μην ξέρουμε τι μας ξημερώνει την επόμενη ημέρα, η Mytilineos θα προχωρούσε μάλιστα σε θετική αναθεώρηση του guidance για τα αποτελέσματα του 2022», ανέφερε, περιγράφοντας τις ανατροπές και τις νέες συνθήκες που φέρνει ο πόλεμος.
Αν και επαναβεβαίωσε στο 100% τους κλιματικούς στόχους της Mytilineos τόσο για το 2030 όσο και για το 2050, εντούτοις ανέφερε ότι σε αυτό το περιβάλλον, το αφήγημα της ενεργειακής ασφάλειας σε ανεκτές τιμές υπερτερεί των ανησυχιών για το κλίμα.
Οι αιχμές για τα υπερκέρδη
Στο θέμα με τα υπερκέρδη των καθετοποιημένων εταιρειών, εμφανίστηκε ιδιαίτερα επικριτικός απέναντι στην κυβερνητική πολιτική, εξηγώντας ότι θα μπορούσε το θέμα να είχε τεθεί διαφορετικά, «Η εταιρεία ακολούθησε και ακολουθεί επακριβώς τις επιταγές του target model, δεν το χρησιμοποίησε για να δημιουργήσει πρακτικές για αθέμιτα κέρδη. Κάναμε ακριβώς ό,τι ορίζει ο νόμος, έχουμε ελεγχθεί δέκα φορές ως τώρα και τις δέκα επιβεβαιώθηκε αυτό που λέω. Δεν παραδέχομαι τον χαρακτηρισμό «υπερκέρδη» ή «ουρανοκατέβατα» κέρδη», ανέφερε χαρακτηριστικά. Κατά τη γνώμη του, το θέμα θα μπορούσε να είχε τεθεί διαφορετικά, στη λογική να συνεισφέρουν όσοι μπορούν λόγω της ενεργειακής κρίσης για την ανακούφιση των καταναλωτών.
«Να σου λένε όμως, φέρε πίσω αυτά που έκλεψες, αυτό δεν θα το παραδεχτώ ποτέ», όπως είπε. Ερωτηθείς για το νέο μηχανισμό επιβολής πλαφόν στη χονδρική και παρακράτησης των όποιων υπερκερδών στη «πηγή», το οποίο πρόκειται να λειτουργήσει από 1ης Ιουλίου και για ένα έτος, ανέφερε ότι η εταιρεία έχει ήδη σχηματίσει σχετική πρόβλεψη για κάθε ενδεχόμενο. «Ούτε εγώ όμως, ούτε τα στελέχη μου, γνωρίζουμε τι θα ισχύει από τον Ιούλιο. Η σχετική πρόταση πάει και έρχεται στις Βρυξέλλες», σημείωσε.
Υψηλά οι τιμές της ενέργειας και των μετάλλων
Κληθείς να δώσει την εκτίμησή του για την πορεία των τιμών σε διάφορα commodities, μίλησε για εποχή με σταθερά υψηλά επίπεδα ενέργειας, εξέφρασε την άποψη ότι σε υψηλά επίπεδα θα παραμείνουν και οι τιμές των μετάλλων, όπως του αλουμινίου, του οποίου η τιμή βρίσκεται σε λογικά επίπεδα (πάνω από 2.726 δολάρια σήμερα), ωστόσο προ μηνών κινούνταν στα 4.000 δολάρια. Οσο για τα σιτηρά, το καλαμπόκι και άλλα soft commodities, είπε ότι οι τιμές τους θα εξαρτηθούν από την πορεία του πολέμου. Στις άμυνες απέναντι στην κρίση ξεχωρίζουν οι συνεχείς κινήσεις αντιστάθμισης (hedging), πρακτική που εφαρμόζει με επιτυχία εδώ και 20 χρόνια και βρίσκεται στο dna της επιχείρησης. Απόρροια και των παραπάνω είναι ότι το Αλουμίνιον είναι από τα λίγα εργοστάσια αλουμινίου που συνεχίζουν να λειτουργούν παρά την κρίση, με την Mytilineos να παραμένει στο 25% των πιο ανταγωνιστικών παραγωγών αλουμινίου.
Χαρτοφυλάκιο 8 GW από ΑΠΕ
Ακτινογραφώντας τις εξελίξεις στις ΑΠΕ, η εταιρεία διαθέτει σήμερα χαρτοφυλάκιο ισχύος 8GW εκ των οποίων τα 5GW αφορούν σε όλο τον πλανήτη (Λ. Αμερική, Ευρώπη, Ασία και Αυστραλία) 1 GW στην Ιταλία και 2GW στην Ελλάδα.
Από τα 5 GW, δηλαδή τα έργα του εξωτερικού, τα 52 GW είναι σε πολύ ώριμη φάση (λειτουργία, κατασκευή ή έτοιμα προς κατασκευή) και τα 3 GW σε τελικό στάδιο ανάπτυξης. Αναφορικά με το 1 GW της Ιταλίας το 50% είναι έτοιμο για κατασκευή και το 50% σε ανάπτυξη, ενώ αναφορικά με τα 2 GW της Ελλάδας, τα 250 MW βρίσκονται σε λειτουργία, τα 250MW σε τελική φάση αδειοδότησης, ενώ για ακόμη 1,5 GW (όσα αποκτήθηκαν από την Εγνατία), εκκρεμούν οι όροι σύνδεσης. Από αυτό το 1,5 GW ξεκίνησε η κατασκευή για τα πρώτα 135MW.
Αθροιστικά σε Ελλάδα και Ιταλία θα βρίσκονται προσεχώς σε λειτουργία 3GW ενώ άλλα 5 GW ΒΟΤ (Build, Operate, Transfer) αναμένεται να πουληθούν τα επόμενα 2 με 3 χρόνια.