ΟΟΣΑ: Οι 9 μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται η Ελλάδα

ΟΟΣΑ: Οι 9 μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται η Ελλάδα

Τις προτεραιότητες που πρέπει να θέσει η Ελλάδα, όπως και μια σειρά άλλων χωρών, όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να κάνουν προκειμένου να ενισχύσουν την ανάπτυξη περιγράφει ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) σε έκθεσή του (Going for Growth 2017).

Ο ΟΟΣΑ κατατάσσει την Ελλάδα σε μια ομάδα χωρών οι οποίες χτυπήθηκαν ιδιαίτερα βίαια από την οικονομική κρίση. Οι χώρες αυτές, εκτός της Ελλάδας, είναι η Ιρλανδία, η Ιταλία, η Πορτογαλία, η Σλοβακία και η Ισπανία. Ωστόσο ο ΟΟΣΑ εντοπίζει ανάκαμψη σε όλες αυτές τις χώρες, με μόνη αξιοσημείωτη εξαίρεση την Ελλάδα, όπως σημειώνει.

Στις συγκεκριμένες χώρες η ανεργία παραμένει ιδιαίτερα υψηλή, τόσο η μακροχρόνια, όσο και η ανεργία των νέων.

Μεταξύ των εν λόγω χωρών, Ιταλία και Ισπανία έχουν αποδειχτεί οι πλέον ενεργές στο κομμάτι των μεταρρυθμίσεων, ενώ στην Ελλάδα ο γοργός ρυθμός μεταρρυθμίσεων που παρατηρήθηκε τα προηγούμενα χρόνια πρακτικά πάγωσε το 2015, εν μέρει λόγω της πολιτικής αλλαγής στο πρώτο μισό του έτους, σχολιάζει ο ΟΟΣΑ.

Επίσης η Ελλάδα βρίσκεται ανάμεσα στις 10 χώρες με τις μεγαλύτερες εισοδηματικές ανισότητες, τις μεγαλύτερες εξωτερικές ανισορροπίες, το μεγαλύτερο εξωτερικό χρέος και το μεγαλύτερο έλλειμμα.

Ο ΟΟΣΑ θεωρεί ότι η Ελλάδα πρέπει να επικεντρώσει την προσπάθειά της σε 9 διαφορετικούς τομείς προκειμένου να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα και την ανάπτυξη.

Οι προτεραιότητες για μεταρρυθμίσεις πρέπει να δοθούν:

1. Στην ενίσχυση των δικτύων κοινωνικής ασφάλειας

2. Στην ενίσχυση των μηχανισμών ανεύρεσης εργασίας

3. Στην ενίσχυση των προγραμμάτων επανεκπαίδευσης και απόκτησης νέων δεξιοτήτων

4. Στη βελτίωση της αποτελεσματικότητας της Δημόσιας Διοίκησης

5. Στη βελτίωση της ποιότητας της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης

6. Στην ενίσχυση της αυτονομίας των Πανεπιστημίων

7. Στην άρση των ρυθμιστικών εμποδίων στις νεοφυείς επιχειρήσεις

8. Στη μείωση της συμμετοχής του κράτους σε επιχειρήσεις (σε εξέλξη, σημειώνει ο ΟΟΣΑ)

9. Στη μείωση των ρυθμιστικών εμποδίων στο λιανεμπόριο και τις υπηρεσίες.

Η έκθεση αναφέρει, επίσης, ότι το ΑΕΠ της Ελλάδας είναι περίπου 50% χαμηλότερο από τις χώρες του ΟΟΣΑ με τις καλύτερες επιδόσεις, ακολουθώντας μία συνεχή πτωτική τάση από το 2009, λόγω της μείωσης της απασχόλησης και της παραγωγικότητας της εργασίας.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία Sooc