Oι χώρες του ΟΠΕΚ συμφώνησαν να μειώσουν την παραγωγή πετρελαίου κατά 1,5 εκατ. βαρέλια την ημέρα το β΄ τρίμηνο του 2020 προκειμένου να στηρίξουν τις τιμές λόγω κορονοϊού, με την προϋπόθεση ότι θα μειώσει και η Ρωσία την παραγωγή της, δήλωσαν δύο πηγές του Οργανισμού.
Όπως επισημαίνει το πρακτορείο Reuters η ζήτηση πετρελαίου έχει πληγεί πολύ από την έξαρση του κορονοϊού, καθώς η λειτουργία εργοστασίων, τα ταξίδια και άλλες οικονομικές δραστηριότητες σε όλο τον κόσμο έχουν περιοριστεί από μέτρα για την ανάσχεση της εξάπλωσης του ιού, με αποτέλεσμα οι προβλέψεις για αύξηση της ζήτησης να έχουν μειωθεί για το 2020.
Η Σαουδική Αραβία είχε προτείνει τη μείωση της παραγωγής κατά έως 1,5 εκατ. βαρέλια την ημέρα από τον ΟΠΕΚ και τους συμμάχους του, περιλαμβανομένης της Ρωσίας, κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2020, και τη διατήρηση των υφιστάμενων περικοπών της τάξης των 2,1 εκατ. βαρελιών την ημέρα, που λήγουν αυτό τον μήνα έως το τέλος του 2020.
Ωστόσο το Ριάντ που είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός του ΟΠΕΚ, και άλλα μέλη του δεν έχουν ακόμη τη στήριξη της Ρωσίας για τη συμφωνία αυτή. Έως τώρα, η Μόσχα έχει δείξει ότι θα στηρίξει την επέκταση των υφιστάμενων περικοπών αλλά όχι και μία μεγαλύτερη μείωση.
Κατά το παρελθόν, η Ρωσία είχε δείξει απροθυμία στις διαπραγματεύσεις για μείωση της παραγωγής, αλλά συμφωνούσε την τελευταία στιγμή.
Πηγές του ΟΠΕΚ δήλωσαν στο Reuters ότι οι χώρες του Οργανισμού αναμένεται να συμβάλουν με επιπλέον περικοπή στην παραγωγή περίπου 500.000 βαρελιών από τη συνολική πρόσθετη περικοπή των 1,5 εκατ. βαρελιών.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι προκαταρκτικές συζητήσεις με τη Ρωσία αυτή την εβδομάδα στη Βιέννη ήταν δυσκολότερες από πριν. Η μείωση φέτος των τιμών του πετρελαίου κατά περίπου 20% έχει κάνει δύσκολο τον ισοσκελισμό των προϋπολογισμών των χωρών του ΟΠΕΚ, ενώ η Μόσχα έχει δηλώσει ότι μπορεί να αντιμετωπίσει την κατάσταση με τις σημερινές τιμές.
Αν ο ΟΠΕΚ αποφασίσει την απόσυρση επιπλέον 1,5 εκατ. βαρελιών την ημέρα από την αγορά, η συνολική μείωση της παραγωγής θα ανερχόταν σε 3,6 εκατ. βαρέλια ή περίπου το 3,6% της παγκόσμιας προσφοράς.
Τέλος, το Reuters σημειώνει ότι ο υπουργός Ενέργειας της Ρωσίας επέστρεψε στη Μόσχα για διαβουλεύσεις την Τετάρτη, αλλά θα επανέλθει στη Βιένη αύριο για τη διευρυμένη συνεδρίαση του ΟΠΕΚ και των συμμάχων του.
Μετά το δημοσίευμα οι τιμές του πετρελαίου σημείωσαν μια πρόσκαιρη άνοδο, ωστόσο περιόρισαν γρήγορα τα κέρδη τους και πλέον τόσο το αμερικανικό αργό WTI όσο και το ευρωπαϊκό Brent κινούνται με οριακές διακυμάνσεις σε σχέση με το χτεσινό τους κλείσιμο.