Οριακά «πάνω από τη βάση» του μνημονίου και πολύ χαμηλότερα από την προηγούμενη εκτίμηση του Απριλίου που είχε ωθήσει σε πανηγυρισμούς την κυβέρνηση, διαμορφώνεται το πρωτογενές πλεόνασμα του 2015 σύμφωνα με τα αναθεωρημένα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ.
Όπως ανακοίνωσε η Ελληνική Στατιστική Αρχή, το πρωτογενές πλεόνασμα της προηγούμενης χρονιάς διαμορφώθηκε μόλις στο 0,2%, όταν τον Απρίλιο είχε ανακοινωθεί στο 0,7%. Παρά την μεγάλη καθοδική αναθεώρηση, το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος συνεχίζει να ξεπερνά τον περσινό στόχο που ήταν για πρωτογενές έλλειμμα 0,25%.
Στο ερώτημα εάν αυτή η αναθεώρηση θα δημιουργούσε πρόβλημα στην ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, κυβερνητικά στελέχη σχεδόν το αποκλείουν σημειώνοντας ότι οι επιδόσεις του τρέχοντος έτους είναι πολύ υψηλότερες κάτι που φαίνεται κυρίως από το έσοδα στο εννεάμηνο του έτους. Αποκλείουν δηλαδή να ζητηθούν πρόσθετα μέτρα καθώς το πλεόνασμα ακόμα και με τα αναθεωρημένα στοιχεία είναι πάνω από τον στόχο.
Σημειώνεται ότι το πρωτογενές αποτέλεσμα του προϋπολογισμού τον Απρίλιο, το οποίο υπολογίζονταν σε έλλειμμα 3,4% του ΑΕΠ, αναθεωρείται πλέον σε 3,9% του ΑΕΠ ή διαφορετικά 0,5% υψηλότερα.
Με βάση τους κανόνες του προγράμματος αφαιρείται το κόστος για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, το οποίο το 2015 ανήλθε στα 7,17 δισ. ευρώ ή 4,1% του ΑΕΠ. Κατόπιν των ανωτέρω, το πρωτογενές πλεόνασμα (με βάση τους κανόνες του προγράμματος προσαρμογής) αναπροσαρμόζεται σε 0,2% του ΑΕΠ. Να σημειωθεί ότι και αυτό το ποσοστό υπερακαλύπτει τον στόχο του προγράμματος.
Το έλλειμμα της Γενικής Κυβέρνησης για το έτος 2015 εκτιμάται στα 13,2 δισ. ευρώ (7,5% επί του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος), ενώ το ακαθάριστο ενοποιημένο χρέος της Γενικής Κυβέρνησης σε ονομαστικές τιμές στο τέλος του 2015 εκτιμάται στα 311,7 δισ. ευρώ, (177,4% επί του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος).
Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, οι αναθεωρήσεις στο έλλειμμα των ετών 2013 και 2015 καθώς και οι αναθεωρήσεις στο χρέος των ετών 2013-2015 οφείλονται κυρίως σε επικαιροποιημένα στοιχεία, σε μεθοδολογικές αλλαγές στην ταξινόμηση κάποιων ειδικών συναλλαγών, καθώς και στην επίδραση της αναθεώρησης του ΑΕΠ.
Δείτε εδώ αναλυτικά τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ.