Σε κυρίαρχο τηλεπικοινωνιακό κόμβο της Ευρώπης αναδεικνύεται η Ελλάδα, με τη συμμετοχή του Ομίλου ΟΤΕ μέσω της θυγατρικής του OTEGLOBE, στη λειτουργία του υποθαλάσσιου διεθνούς καλωδίου υπέρ-υψηλών ταχυτήτων Asia Africa Europe – 1 (AAE-1). Το καλώδιο έκτασης περίπου 25.000 χλμ είναι από τα ελάχιστα που θα διασυνδέουν το Χονγκ Κονγκ και τη Σιγκαπούρη, με τη Μέση Ανατολή, την Αφρική και την Ευρώπη.
Η λειτουργία του καλωδίου έχει ήδη προκαλέσει ραγδαία ανάπτυξη στις συμμετέχουσες εταιρείες και χώρες, παρέχοντας ασφαλή, αξιόπιστη και ταχύτατη διασύνδεση. Με την επένδυση αυτή ο Όμιλος ΟΤΕ, μέσω της OTEGLOBE, τοποθέτησε την Ελλάδα στον τηλεπικοινωνιακό χάρτη της Μεσογείου, καθώς η χώρα μας πλέον αποτελεί μία από τις τρεις βασικές πύλες εισόδου στην Ευρώπη, μαζί με την Ιταλία και τη Γαλλία.
Μεταξύ των 17 βασικών τηλεπικοινωνιακών παρόχων που συνεργάστηκαν για την κατασκευή του ΑΑΕ-1 είναι οι China Unicom (Κίνα), Chuan Wei (Καμπότζη), Djibouti Telecom (Τζιμπουτί), Etisalat (Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα), Mobily (Σ. Αραβία), Omantel (Ομάν), OTEGLOBE (Ελλάδα), Ooredoo (Κατάρ), PCCW Global (Χόνγκ Κόνγκ), Pakistan Telecommunication Company Limited PTCL (Πακιστάν), Telecom Egypt (Αίγυπτος), TeleYemen (Υεμένη), TOT (Ταϋλάνδη), Viettel (Βιετνάμ) και επιπλέον πάροχοι από άλλες χώρες.
Στον ΑΑΕ-1 χρησιμοποιείται τεχνολογία 100 Gbps, φτάνοντας σε συνολική χωρητικότητα άνω των 40 Tbps. Το πλεονέκτημα του καλωδίου είναι ότι μεταφέρει την τηλεπικοινωνιακή κίνηση από το Χονγκ Κονγκ και την Ασία στην Ευρώπη, μέσα από μία διαδρομή, εναλλακτική από τα υφιστάμενα, υπερφορτωμένα υποθαλάσσια καλώδια, η οποία αποτελεί παράλληλα και τη συντομότερη δυνατή διαθέσιμη διαδρομή (low latency route).
Επιπρόσθετα, έχοντας δύο εναλλακτικά σημεία παρουσίας (PoP) στην Ασία (Χονγκ Κονγκ και Σιγκαπούρη) και τρία εναλλακτικά σημεία διασύνδεσης στην Ευρώπη (μέσω Γαλλίας, Ιταλίας και Ελλάδας), το AAE-1 παρέχει αρκετές επιλογές διασύνδεσης τόσο στα μέλη του καλωδίου όσο και στους πελάτες τους.
Η εταιρεία σύμφωνα με πληροφορίες του Liberal Markets συνεχίζει να αναβαθμίζει τις υποδομές της χώρας σε καλώδια, καθώς η μεταφορά δεδομένων προς τα βασικά hub της Ευρώπης (Λιόν, Λονδίνο, Φρανκφούρτη) συνεχώς αυξάνεται. Η δραστηριότητα της εταιρείας διαδραματίζει καταλυτικό ρόλο στο ψηφιακό μετασχηματισμό της ελληνικής αγοράς.
Ως διεθνής πάροχος φωνής, η OTEGLOBE προσφέρει δρομολογήσεις σε παγκόσμιους προορισμούς, εξυπηρετώντας τον Όμιλο ΟΤΕ καθώς και άλλους μεγάλους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους όχι μόνο στην Ελλάδα και την Ν.Α. Ευρώπη, αλλά και διεθνώς. Με την πραγματοποίηση πολυάριθμων άμεσων διασυνδέσεων με τοπικούς τηλεπικοινωνιακούς παρόχους σταθερής και κινητής τηλεφωνίας στην Αφρική, τη Μ. Ανατολή, την Ασία και την Αμερική, η OTEGLOBE μεταφέρει ένα σημαντικό αριθμό φωνητικών κλήσεων σε αυτές τις περιοχές.
Τέλος, ως ένας IPX πάροχος με ισχυρή παρουσία στη διεθνή αγορά τηλεφωνίας, η OTEGLOBE προσφέρει υπηρεσίες φωνής και Roaming μέσω πολλαπλών (redundant) διασυνδέσεων, καθώς και ένα εύρος υπηρεσιών κινητής και προστιθέμενης αξίας.