Τέσσερις μόνον ημέρες χρειάστηκαν για να γίνει η κατάλληλη προετοιμασία της υποδομής προκειμένου 10.000 εργαζόμενοι του ΟΤΕ να ξεκινήσουν να εργάζονται από το σπίτι.
Την Πέμπτη ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου έδωσε την εντολή να ετοιμαστούν τα συστήματα και την Δευτέρα το 80% των 13.000 εργαζομένων του ομίλου εντάχθηκε κανονικά σε καθεστώς τηλεργασίας.
Στο επίτευγμα αυτό που βασίζεται στις πάνω από 5 δισ ευρώ επενδύσεις της τελευταίας δεκαετίας σε δίκτυα και υποδομές, ικανές να υποστηρίξουν μιας τέτοιας έκτασης ψηφιακό μετασχηματισμό, αναφέρθηκε χθες ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ Μιχάλης Τσαμάζ κατά την εξ αποστάσεως ενημέρωση εκπροσώπων των μέσων ενημέρωσης.
Τηλεργασία και κουλτούρα διευκολύνσεων για απομακρυσμένη εργασία που μάλιστα ήρθε για να μείνει, όπως έκανε σαφές ο κ. Τσαμάζ, μιλώντας για τα πολλαπλά οφέλη που αυτή παρέχει τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για τους εργαζόμενους, καθώς εξοικονομεί χρόνο, μειώνει τις μετακινήσεις, διασφαλίζει ταχύτητα και αποτελεσματικότητα.
Στην ουσία, το μήνυμα του επικεφαλής του ΟΤΕ ήταν ότι αυτή ακριβώς η πρωτόγνωρη κρίση μπορεί να μετατραπεί σε μια μεγάλη ευκαιρία. «Είναι ευκαιρία για να αναθεωρήσουμε τη στάση και τις προτεραιότητές μας, να βάλουμε το ατομικό στην υπηρεσία του συλλογικού, να καταλάβουμε ότι δεν επιβιώνει ο πιο δυνατός, αλλά αυτός που αγκαλιάζει την αλλαγή, που προσαρμόζεται”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τσαμάζ.
Και έστειλε ένα ευρύτερο μήνυμα, λέγοντας ότι η κρίση επιταχύνει την προσαρμογή στην ψηφιακή εποχή τόσο από πλευράς κράτους που υποχρεώνεται σε δομικές αλλαγές, οι οποίες έπρεπε να είχαν γίνει εδώ και δεκαετίες, όσο και στο μέτωπο των επιχειρήσεων που καλούνται να προσαρμοστούν ταχύτατα στις απαιτήσεις των καιρών.
Ειδικά όσον αφορά τον μετασχηματισμό του κράτους, ο ΟΤΕ έχει δημιουργήσει τις υποδομές για το μεγαλύτερο έργο τηλεργασίας που έχει γίνει στην Ελλάδα, αυτό που αφορά 10.000 υπαλλήλους του Δημοσίου μέσω του ΣΥΖΕΥΞΙΣ. Εκτός ωστόσο της συνεισφοράς του ΟΤΕ και ο ίδιος ο κρατικός μηχανισμός ανέπτυξε με επιτυχία και σε χρόνο ρεκόρ πληθώρα εφαρμογών, με τον κ. Τσαμάζ να κάνει ειδική μνεία στην άυλη συνταγογράφηση, την πλατφόρμα ηλεκτρονικής διακίνησης και ψηφιακής υπογραφής πράξεων νομοθετικού περιεχομένου για το υπουργικό συμβούλιο, το 10306 για την ψυχολογική υποστήριξη και το 1520 της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή. Έδωσε τα εύσημα στον υπ. Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυρ.Πιερρακάκη, είπε πως οι δομικές αυτές αλλαγές θα είναι το κέρδος για το κράτος την επόμενη ημέρα, ενώ συμπλήρωσε ότι η χώρα έχει ισχυροποιήσει πολύ το brand της – σε μια συγκυρία όπου όλη η γύρω περιοχή «φλέγεται» - υπεραξία την οποία και θα κερδίσει όταν ομαλοποιηθούν οι συνθήκες.
Οι τηλεπικοινωνίες στη «μάχη» του κορονοϊού
Ο manager του ΟΤΕ έδωσε τα εύσημα σ’ όλο τον κλάδο των τηλεπικοινωνιών τονίζοντας ότι τα δίκτυα τηλεπικοινωνιών της χώρας άντεξαν παρά τη σημαντική αύξηση της κίνησης, ενώ ειδικά για τα δίκτυα του ομίλου σημείωσε πως ανταποκρίνονται με απόλυτη επιτυχία στην αυξημένη κίνηση εξαιτίας των μεγάλων επενδύσεων στις υποδομές και στις επεκτάσεις που έχουν γίνει.
Παρέθεσε μάλιστα στοιχεία σύμφωνα με τα οποία η ημερήσια κίνηση data αυξήθηκε περίπου κατά 50% στην σταθερή τηλεφωνία, σε σχέση με προηγούμενους μήνες. Σήμερα η κίνηση παραμένει σε πάρα πολύ υψηλά επίπεδα, πάνω από 10 Petabyte ανά ημέρα, ενώ η μεγαλύτερη αύξηση κίνησης δεδομένων παρατηρείται στις υπηρεσίες διασκέδασης, κυρίως Video Streaming και Social Media.
Στην κινητή τηλεφωνία αντίστοιχα η κίνηση δεδομένων αυξήθηκε περίπου 90% σε σχέση με τις προηγούμενες εβδομάδες, στα 800 Terabyte την ημέρα, και λόγω της προσφοράς 15 δωρεάν GB, η ημερήσια κίνηση φωνής αυξήθηκε κατά 10%, ενώ πιο δημοφιλείς αναδείχθηκαν οι εφαρμογές video streaming, με αύξηση έως και 100%.
«Τα στοιχεία δείχνουν ότι πρώτον ο κόσμος μένει σπίτι και δεύτερον ότι δίνει προτεραιότητα στην ψυχαγωγία. Αυτό επιβεβαιώνεται και από τον διπλασιασμό της τηλεθέασης της Cosmote TV», σημείωσε ο κ. Τσαμάζ.
Οι επιπτώσεις στα οικονομικά δεδομένα του ΟΤΕ
Στο μέτωπο των επιπτώσεων, ο κ. Τσαμάζ επισήμανε ότι επιπτώσεις από την κρίση θα έχουν όλες οι επιχειρήσεις της χώρας, όπως και ο ΟΤΕ, τονίζοντας ωστόσο ότι οι απώλειες που έχει ο οργανισμός είτε από το κλείσιμο των καταστημάτων, είτε έσοδα περιαγωγής λόγω μείωσης του τουρισμού, θα εξοικονομηθούν από περικοπές εξόδων, πλην αυτών που αφορούν τους εργαζομένους. Επίσης, σημείωσε ότι δεν αλλάζουν οι προβλέψεις της διοίκησης για τα λειτουργικά κέρδη (EBITDA) και τις ελεύθερες ταμειακές ροές, ενώ ούτε σκέψη υπάρχει για αλλαγή πολιτικής στο θέμα του μερίσματος.
Εκτενή αναφορά έκανε ο κ. Τσαμάζ και στη συνεισφορά του ομίλου ΟΤΕ στη χώρα και την κοινωνία αυτή τη δύσκολη περίοδο η οποία φτάνει τα 7,5 εκατ. ευρώ. Σε αυτά περιλαμβάνεται η μεγάλη δωρεά, ύψους 2 εκατ. ευρώ για ανάγκες του συστήματος Υγείας της χώρας, με τον ΟΤΕ να έχει ήδη παραγγείλει 110 κλίνες ΜΕΘ με μόνιτορ και να έχει διαθέσει 24 αναπνευστήρες, καθώς επίσης οι πρωτοβουλίες διευκόλυνσης των συνδρομητών και των νοικοκυριών, όπως τα δωρεάν 15 GB στην κινητή, οι δωρεάν κλήσεις σταθερής μέσα στο Πάσχα, αλλά και η δωρεάν προβολή του περιεχομένου του καναλιού COSMOTE History στο You Tube.