Σχετικά ήπιος θα είναι ο αντίκτυπος που θα έχει η σημαντική άνοδος του πληθωρισμού στην κατανάλωση – που είναι ο βασικός παράγοντας ώθησης της ανάκαμψης - τα έτη 2021 και 2022, σύμφωνα με όσα αναφέρει σε σημερινή της ανάλυση η Oxford Economics.
Ο βρετανικός οίκος στέκεται στο γεγονός ότι οι πληθωριστικές πιέσεις είναι πλέον γενικευμένες και προβλέπει ότι η κατανάλωση θα επηρεαστεί μόλις κατά 0,3 ποσοστιαίες μονάδες φέτος και του χρόνου.
Η καταναλωτική εμπιστοσύνη και τα εκτιμώμενα πλάνα δαπανών παραμένουν ισχυρά παρά την αύξηση των τιμών, ενώ μέρος της κατανάλωσης ενδέχεται απλώς να κατευθυνθεί σε εκπτωτικά καταστήματα ή να καθυστερήσει. Αυτό ισχύει ειδικότερα για τα πλουσιότερα νοικοκυριά, όπου οι πληθωριστικές πιέσεις ωθούνται από καταναλωτικά προϊόντα μη ευρείας χρήσης.
Όπως σημειώνει η Oxford Economics, ο υφιστάμενος υψηλός πληθωρισμός θα μπορούσε να προκαλέσει μεγαλύτερες σε διάρκεια επιπτώσεις για την κατανάλωση, στην περίπτωση που ενσωματωθεί στις προσδοκίες των νοικοκυριών, καθώς ο οι αυξημένες πληθωριστικές προσδοκίες και η αβεβαιότητα είναι παράγοντες που επηρεάζουν αρνητικά τις δαπάνες.
Παρ’ όλα αυτά, ο οίκος εκτιμά ότι ο αντίκτυπος του πληθωρισμού θα είναι περιορισμένος και πολύ μικρότερος για τα υψηλότερα εισοδήματα.
Τα νοικοκυριά με υψηλότερα εισοδήματα εμφανίζουν το μεγαλύτερο μέρος των επιπλέον αποταμιεύσεων και θα είναι αυτά που θα οδηγήσουν την ώθηση που θα δώσει η κατανάλωση στην ανάπτυξη.
Οι αποταμιεύσεις τους δίνουν ένα «μαξιλάρι» που αντισταθμίζει τη μείωση του πραγματικού τους εισοδήματος από τον υψηλό πληθωρισμό και τις αυξανόμενες τιμές ενέργειας.
Ωστόσο, η τρέχουσα άνοδος του πληθωρισμού θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στους καταναλωτές, ιδιαίτερα στα νοικοκυριά με χαμηλότερα εισοδήματα που έχουν λίγες οικονομίες και ξοδεύουν το μεγαλύτερο μέρος του εισοδήματός τους σε βασικά αγαθά.
Η αύξηση των ενεργειακών τιμών επίσης θα πλήξει περισσότερο τα νοικοκυριά με χαμηλότερα εισοδήματα, γεγονός που αναμένεται να προκαλέσει την αντίδραση των αρχών με μέτρα που θα αντισταθμίσουν τον αντίκτυπο.
Όμως ο πληθωρισμός θα πρέπει να συνδυαστεί και με άλλους παράγοντες (όπως η επιδείνωση της πανδημίας και η επιβολή αυστηρότερων περιοριστικών μέτρων, ή η συνέχιση των προβλημάτων στις εφοδιαστικές αλυσίδες, παράγοντες που περιορίζουν την ικανότητα των νοικοκυριών να ξοδέψουν σε εναλλακτικά προϊόντα και υπηρεσίες) για να πλήξει περισσότερο την ανάκαμψη από μία απλή καθυστέρηση.