Οι βραχυπρόθεσμες προοπτικές του πληθωρισμού στις χώρες της ζώνης του ευρώ δεν είναι θετικές. Αναμένεται η αύξηση των τιμών να συνεχιστεί, καθώς η άνοδος των τιμών ενέργειας ξεπέρασαν τις προβλέψεις. Ωστόσο, το 2022 ο πληθωρισμός αναμένεται να επιβραδυνθεί με γρήγορους ρυθμούς φτάνοντας το τέταρτο τρίμηνο το 1% και το πρώτο και δεύτερο στο 2%. Οι αυξήσεις σε ενέργεια και πρώτες ύλες «ψαλιδίζουν» τα περιθώρια κέρδους των εταιρειών. Αυτά είναι τα βασικά συμπεράσματα νέου report της Oxford Economics. Σχετικά με το μέσο όρο του πληθωρισμού το 2022 θα είναι περίπου 2% και το 2023 θα πέσει στο 1,2%.
Αιτία των πληθωριστικών τάσεων που θα διατηρηθούν την επόμενη διετία, είναι η σημαντική αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου και τις ηλεκτρικής ενέργειας. Οι αναλυτές εκτιμούν πως οι τιμές των βασικών προϊόντων θα μειωθούν από το 2022 και ύστερα. Οι τιμές ενέργειας έχουν πέσει από τον Αύγουστο του 2021, ωστόσο σημειώνεται πως η ανάπτυξη δεν θα μπορέσει να καλύψει τις απώλειες από την αύξηση της τιμής των πρώτων υλών. Ως αποτέλεσμα οι εταιρείες θα δυσκολευθούν να αυξήσουν τα περιθώρια κέρδους.
Παράλληλα, η Oxford Economics σημειώνει πως τα προϊόντα διαρκείας και οι τιμές ενέργειας, αυξάνουν το κόστος των βασικών αγαθών και τον οικογενειακό προϋπολογισμό, χωρίς να αναμένεται αντίστοιχη αύξηση των μισθών.
Τέλος, οι αναλυτές προβλέπουν πτώση της κατανάλωσης, καθώς τα νοικοκυριά περιορίζουν τις αγορές τους εξαιτίας της αύξησης του πληθωρισμού.