Την αδιαφάνεια που υπάρχει όσον αφορά τις επίσημες δημοσιονομικές εκτιμήσεις για τη μετά-Μνημόνιο εποχή φέρνει στην επιφάνεια η αντιπαράθεση ανάμεσα στο Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής και τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο.
Αφορμή για την κόντρα ήταν η εκτίμηση του Γραφείου ότι την εξαετία 2021-2026 η χώρα μας θα κληθεί να καταβάλει 84,3 δισεκατομμύρια ευρώ σε τόκους για την εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους, ποσό που διέψευσε ο κ. Τσακαλώτος, υποστηρίζοντας ότι οι εν λόγω υπολογισμοί βασίζονται σε παρωχημένα στοιχεία που είχαν διαβιβαστεί στη Βουλή το 2014.
Ωστόσο, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού Παναγιώτης Λιαργκόβας δήλωσε ότι δεν υπάρχει κανένα λάθος, διότι απλούστατα τα εν λόγω στοιχεία είναι τα νεότερα επίσημα δεδομένα που διαθέτει η Βουλή και βάσει αυτών πρέπει να γίνουν οι υπολογισμοί. «Μέχρι το 2026 δεν είχαμε πουθενά στη διάθεσή μας άλλα στοιχεία», είπε.
Ο κ. Λιαργκόβας επανέλαβε την προειδοποίηση του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής ότι χωρίς ελάφρυνση το χρέος δεν είναι βιώσιμο, υπενθυμίζοντας ότι αυτή είναι η στάση και το Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Αναφερόμενος στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία, ο κ. Λιαργκόβας εστίασε στα εμπόδια που αντιμετωπίζει η επιχειρηματικότητα, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στην υψηλή φορολογία, στη γραφειοκρατία και στις καθυστερήσεις στην απονομή δικαιοσύνης.
Σημείωσε ότι το «κλειδί» είναι οι μεταρρυθμίσεις που θα ξεμπλοκάρουν την οικονομία και σε μικροοικονομικό επίπεδο, καθώς διαφορετικά η μακροοικονομική πρόοδος δεν θα αποφέρει αποτέλεσμα.
Ενδεικτικά, ο κ. Λιαργκόβας αναφέρθηκε στο παράδειγμα της Εσθονίας, λέγοντας ότι με την διάδοση της ηλεκτρονικής υπογραφής στον δημόσιο τομέα η βαλτική χώρα έχει όφελος ισοδύναμο με 2% του ΑΕΠ.
«Μόνο αυτό να κάναμε δεν θα χρειαζόταν ούτε μείωση δαπανών, ούτε έσοδα», είπε.
Πηγή: skai.gr
Φωτογραφία: Intime News