"Κόκκινη γραμμή" για την κυβέρνηση αποτελεί η θέση να είναι η τελευταία χρονιά με μείωση των δαπανών για την Αυτοδιοίκηση, είπε ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης, στο συνέδριο της ΚΕΔΕ και απάντησε στις επικρίσεις που δέχτηκε από τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος είχε μιλήσει νωρίτερα.
Ο υπουργός Εσωτερικών κάλεσε τον κ. Μητσοτάκη να κάνει αυτοκριτική για τη διάλυση της Δημοτικής Αστυνομίας, στην οποία προχώρησε ως υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και παρατήρησε: "Καμιά φορά η ζωή, η μοίρα πέστε το, παίζει τα δικά της παιγνίδια. Και βρέθηκε εδώ ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας σε αυτό το συνέδριο, ενώπιον ανθρώπων της Αυτοδιοίκησης, να μιλάει, όταν είναι εκείνος ο οποίος ταύτισε την προσωπική του πολιτική με απολύσεις. Και δημιούργησε πολύ συγκεκριμένα ζητήματα, όπως για παράδειγμα, αυτά που σχετίζονται με τη Δημοτική Αστυνομία. Δεν άκουσα, όμως, ειλικρινά και θα περίμενα τουλάχιστον αν δεν το έκανε σε αυτή εδώ την παρέμβαση να το κάνει τις επόμενες μέρες να μας πει αν έχει βγάλει κάποιο συμπέρασμα από εκείνη την επιλογή της διάλυσης της Δημοτικής Αστυνομίας. Αν θα μπορούσε να έκανε γιατί είναι πάρα πολύ εύκολο όταν βρίσκεσαι στην αντιπολίτευση να καταγγέλλεις τις απολύσεις. Αλλά δεν χρειάζεται να υπάρξει και μια αυτοκριτική γι αυτά που έγιναν από σένα τον ίδιο στο πρόσφατο παρελθόν;"
Απάντησε και σε όσα είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι δηλαδή η κυβέρνηση διώχνει τις επενδύσεις και ανέφερε ως παράδειγμα τη μη πώληση του ΔΕΣΦΑ χρεώνοντας ευθύνες στον κ. Σκουρλέτη, ότι ως υπουργός Ενέργειας "τορπίλισε" τη συμφωνία.
Ο κ. Σκουρλέτης τόνισε πως ο πρόεδρος της Ν.Δ. εγκαλεί τη σημερινή κυβέρνηση για την αποτυχία μιας ιδιωτικοποίησης, η οποία "σέρνεται" από το 2013, την ξεκίνησε η δικιά του κυβέρνηση και δεν ευοδώθηκε. Ισχυρίζεται, δηλαδή, ότι η σημερινή κυβέρνηση θα έπρεπε να ενδώσει στις πιέσεις των Αζέρων επενδυτών, οι οποίοι ζητούσαν να πληρώσουν μικρότερο τίμημα κατά παράβαση των όρων του διαγωνισμού. Η σημερινή κυβέρνηση έκανε την παρέμβαση όχι για να αλλάξει τους όρους του διαγωνισμού, όπως ψευδώς ισχυρίζονται διάφορα συστημικά μέσα, αλλά για να αλλάξει τον κανονισμό τιμολόγησης της χρήσης του φυσικού αερίου, είπε ο κ. Σκουρλέτης για να μην επέλθει αύξηση 7% στο κόστος ενέργειας για την εγχώρια παραγωγή (σχολεία, δήμοι, νοικοκυριά, βιομηχανίες), γεγονός που θα έθετε σε κίνδυνο επιχειρήσεις και θέσεις εργασίας.
"Αυτή είναι η φιλοεπενδυτική πολιτική; Αυτό είναι το νέο μήνυμα για μια νέα ανάπτυξη, που ήρθε να πει σήμερα ο κ. Μητσοτάκης; Πρόκειται τελικά για έναν φτηνό λαϊκισμό, ο οποίος συσκοτίζει τα πράγματα και αγνοεί τις ανάγκες της οικονομίας, της κοινωνίας και των εργαζομένων", υπογράμμισε ο υπουργός Εσωτερικών.
Σε ότι αφορά στο θέμα των οικονομικών των ΟΤΑ ο κ. Σκουρλέτης ξεκαθάρισε λέγοντας: "Αν πρέπει να υπάρξει κάποια «κόκκινη γραμμή», ας την χαράξουμε σήμερα εδώ, με τη δέσμευση ότι αυτή θα είναι η τελευταία χρονιά μείωσης των δαπανών για την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Κι αυτό να μην το αφήσουμε στην «τύχη» του, αλλά να ξεκινήσουμε μια συγκροτημένη συζήτηση το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, προκειμένου να εξετάσουμε διεξοδικά τις ανάγκες και τις δυνατότητες θετικής παρέμβασης για τη σταδιακή αύξηση των πόρων υπέρ της Αυτοδιοίκησης".
Αναφέρθηκε στην κατάσταση που παρέλαβε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, τόνισε πως δεν υπάρχει η πολυτέλεια του χρόνου, καθώς πρέπει να γίνουν πολλά σε λίγο χρόνο και παρέπεμψε στη διαβούλευση που βρίσκεται σε εξέλιξη στην Επιτροπή του υπουργείου Εσωτερικών για την Αναθεώρηση του Θεσμικού Πλαισίου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, λέγοντας πως "αυτό που φαίνεται να μας βρίσκει καταρχήν όλους σύμφωνους, αυτό που, τελικά, έχει μεγάλη ανάγκη ο τόπος και οι πολίτες του, είναι μια βαθιά, δημοκρατική, ριζοσπαστική μεταρρύθμιση για ένα αποκεντρωμένο κράτος, για μια ισχυρή Τοπική Αυτοδιοίκηση, με τον πολίτη να πρωταγωνιστεί, περισσότερο από κάθε άλλη φορά στην ιστορία της Ελληνικής Πολιτείας".
"Δίνουμε τη μάχη για το σήμερα με το βλέμμα στραμμένο στο αύριο. Αλλά, όσο ελκυστικά κι αν είναι τα συνθήματα, η ουσία βρίσκεται στο μεταρρυθμιστικό περιεχόμενο της προσπάθειας που βρίσκεται σε εξέλιξη. Μια προσπάθεια που πρέπει να οδηγήσει σε έναν άλλο τρόπο σκέψης, που θα μπορεί να αντιστοιχηθεί με τα νέα προβλήματα και τους νέους στόχους μας.", επισήμανε.
"Οι κυβερνήσεις που εκφράστηκαν πλήρως από τη λογική των μνημονίων, διατυμπάνιζαν ότι θα βάδιζαν στο δρόμο της λιτότητας και της ανισοκατανομής ακόμη κι αν δεν υπήρχαν τα μνημόνια να στηρίζουν τις επιλογές τους. Υπερθεμάτισαν στις περικοπές και ταύτισαν τις μεταρρυθμίσεις με αντιλαϊκά μέτρα. Ήταν ικανές και πρόθυμες να συμπληρώνουν τα κενά των περιοριστικών πολιτικών. Η κληρονομιά τους είναι, πραγματικά, δυσβάσταχτη. Αλλά δεν μας αποθαρρύνει αυτό. Η προσπάθεια συνεχίζεται για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και την εισαγωγή νέων θετικών δεδομένων για την ελληνική οικονομία", είπε και πρόσθεσε: "Σ'' αυτή τη κρίσιμη συγκυρία, με ορατές ενδείξεις υπέρβασης της κρίσης και των αυστηρών πλαισίων λιτότητας, μέσα στα οποία είμαστε αναγκασμένοι να χαράσσουμε και να ασκούμε πολιτική, έχει εξαιρετική σημασία να βρούμε σημεία συνεννόησης και κοινό βηματισμό για την επόμενη φάση.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ