Σε πρωτοφανή ιστορικά επίπεδα διαμορφώνεται η ζήτηση για δανεισμό εκ μέρους των αναπτυσσόμενων χωρών από την Παγκόσμια Τράπεζα την τελευταία τριετία, αναφέρει η Καθημερινή.
Μάλιστα, προβλέπεται πως ο δανεισμός θα υπερβεί τα 150 δισ. δολάρια. Αξίζει να σημειωθεί πως τα επίπεδα αυτά είναι πρωτόγνωρα σε περίοδο κατά την οποία δεν έχει ξεσπάσει χρηματοπιστωτική κρίση.
Σε ανακοίνωσή της η Παγκόσμια Τράπεζα ανέφερε πως «δεδομένου ότι οι αναπτυσσόμενες χώρες εξακολουθούν να βρίσκονται αντιμέτωπες με σοβαρές οικονομικές δυσκολίες, η ζήτηση για δανεισμό έχει αυξηθεί σε επίπεδα, τα οποία δεν έχουμε ξαναδεί εκτός περιόδων κρίσης».
Ακόμα, αναμένεται ενισχυμένη ζήτηση δανείων και από τις χώρες μεσαίου εισοδήματος λόγω νέων οικονομικών προκλήσεων που αντιμετωπίζουν λόγω της επιβράδυνσης της ανάπτυξης. Ειδικότερα, το οικονομικό έτος 2015 ο συνολικός δανεισμός από τη Διεθνή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης, ο οποίος υπάγεται στην Παγκόσμια Τράπεζα, ανήλθε στα 23,5 δισ. δολάρια, ενώ φέτος εκτιμάται πως θα φθάσει έως και τα 25 δισ. δολάρια.
Ο επικεφαλής της Παγκόσμιας Τράπεζας, Τζιμ Γιογκ Κιν δήλωσε πως «η παγκόσμια οικονομία θα εξακολουθήσει να είναι ασθενική, οπότε είναι ζωτικής σημασίας η Παγκόσμια Τράπεζα να διαδραματίσει τον παραδοσιακό της ρόλο, συνδράμοντας τις αναπτυσσόμενες χώρες να εμφανίσουν ταχύτερη ανάπτυξη στις οικονομίες».
Ο κ. Τζιμ Γιογκ Κιν τόνισε, επίσης, ότι «έχουμε μπροστά μας μία πραγματικά ιστορική ευκαιρία να δώσουμε τέλος στην ακραία φτώχεια σε παγκόσμιο επίπεδο μέχρι το 2030». Κι αυτός ο στόχος θα είναι εφικτός, υπό την προϋπόθεση και μόνο πως οι χώρες αυτές θα μπορέσουν να επανακάμψουν σε γρήγορους αναπτυξιακούς ρυθμούς. Τέλος, αναφέρεται πως η Παγκόσμια Τράπεζα προβλέπει πως η ανάπτυξη της διεθνούς οικονομίας θα φθάσει στο 2,9% το 2016. Ωστόσο, σημείωσε πως «οι συνθήκες έχουν γενικά επιδεινωθεί περαιτέρω από τις αρχές του έτους και μετά». Στην πρόσφατη έκθεσή του το ΔΝΤ αναθεώρησε επί τα χείρω τις εκτιμήσεις του για ανάπτυξη φέτος.