Διπλή παρέμβαση για τη στήριξη της πραγματικής οικονομίας ετοιμάζει η κυβέρνηση. Οι τελικές παράμετροι αναμένεται να οριστικοποιηθούν έως το τέλος του μήνα και θα ανακοινωθούν από τον πρωθυπουργό στη ΔΕΘ τον Σεπτέμβριο. Οι άξονες στους οποίους θα κινηθεί η νέα διπλή παρέμβαση θα είναι η μείωση φόρων και εισφορών και τα μέτρα στήριξης επιχειρήσεων και νοικοκυριών που πλήττονται από την πανδημία.
Στο υπουργείο Οικονομικών ήδη επεξεργάζονται διάφορα σενάρια και σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες την επόμενη εβδομάδα θα υπάρξει μία καθοριστική συνάντηση κατά την οποία και θα κλειδώσουν τα νέα μέτρα. Οι παρεμβάσεις για τη στήριξη των κλάδων και των εργαζομένων που πλήττονται από τον κορωνοϊό θα έχουν άμεση ισχύ, ενώ η μείωση φόρων και εισφορών θα ξεκινήσει να ισχύει από την 1η Ιανουαρίου του 2021, υπό την αίρεση πάντα ότι θα επέλθει συμφωνία με τους δανειστές.
Η κυβέρνηση είχε αποφασίσει να μην προχωρήσει σε νέο κύκλο στήριξης της οικονομίας, εφόσον είχε αρχίσει η επιστροφή στην κανονικότητα. Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει, το αντίθετο μάλιστα, υπάρχουν σαφή δείγματα πισωγυρίσματος. Ως εκ τούτου, κρίνεται απαραίτητη μία νέα ισχυρή παρέμβαση ώστε να αμβλυνθούν οι συνέπειες για νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Από την άλλη πλευρά, η κυβέρνηση θέλει να προχωρήσει στη μείωση φόρων και εισφορών, που αποτελούν και μέρος των προεκλογικών της δεσμεύσεων, ώστε να δώσει ώθηση στην ανάπτυξη και να προσελκύσει επενδύσεις.
Ως όπλο σε αυτή την προσπάθεια θα έχει και τα κοινοτικά κονδύλια, με την προϋπόθεση ότι θα συμφωνήσουν οι δανειστές πως οι παρεμβάσεις αυτές κινούνται προς την κατεύθυνση που προαναφέρθηκε. Ας δούμε αναλυτικά ποιες είναι οι παρεμβάσεις που θα γίνουν φέτος: Θα έρθει νωρίτερα, ίσως και εντός του επόμενου μήνα, η καταβολή -εφάπαξ- των αναδρομικών στους συνταξιούχους του Δημοσίου. Μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται να κατατεθεί η σχετική τροπολογία και θα είναι ανεξάρτητη από το αν μέχρι τότε έχει εκδοθεί η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου.
Εκτιμάται ότι θα πέσει ρευστότητα στην αγορά της τάξεως του 1,4 δισ. ευρώ, ενώ αν αφαιρεθούν φόροι και εισφορές η πραγματική επίδραση θα είναι της τάξεως του 1 δισ. ευρώ, περίπου. Αυξήσεις μέχρι και 280 ευρώ τον μήνα αναμένεται να λάβουν χιλιάδες συνταξιούχοι που λαμβάνουν προσωρινή σύνταξη. Σύμφωνα με ρύθμιση του υπουργείου Εργασίας, όσοι συνταξιούχοι έχουν υποβάλει αίτηση συνταξιοδότησης από την ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου και μετά, ήτοι από τα μέσα Μαΐου 2016 και δεν έχουν ακόμη λάβει την οριστική τους σύνταξη, θα δουν αυξημένο το ποσό της προσωρινής σύνταξης που λαμβάνουν και μάλιστα αναδρομικά. Βάσει του σχεδιασμού στο υπουργείο Εργασίας, οι πρώτες αυξήσεις θα δοθούν εντός του φθινοπώρου, πιθανότατα τον Οκτώβριο.
Αναστολή συμβάσεων και επιδόματα
Παράταση της χρονικής διάρκειας αναστολής των συμβάσεων εργασίας με ταυτόχρονη καταβολή του ειδικού μηνιαίου επιδόματος των 534 ευρώ σε εργαζομένους, αυτοαπασχολούμενους και επαγγελματίες. Το σενάριο προβλέπει ότι το μέτρο θα εφαρμοστεί και πέραν του Σεπτεμβρίου, πιθανότατα μέχρι το τέλος του 2020, και θα διευρυνθεί σε όλους τους πληττόμενους κλάδους. Στο τραπέζι υπάρχει και πρόταση για προγράμματα επιδοτούμενης κατάρτισης, ειδικά για τους εποχικά εργαζομένους. Παράταση έως το τέλος του έτους της επιδότησης μισθών και ασφαλιστικών εισφορών για την εκ περιτροπής εργασία και περαιτέρω απλοποίηση των διαδικασιών του προγράμματος ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ.
Μονιμοποίηση των προσωρινών μέτρων που έχουν ληφθεί για τη στήριξη των επιχειρήσεων που δοκιμάζονται από την πανδημία, όπως ο μειωμένος ΦΠΑ σε αγαθά και υπηρεσίες. Εκτός από τον 3ο κύκλο της επιστρεπτέας προκαταβολής, ύψους 1,2 δισ., που θα λαμβάνει υπόψη της τα έσοδα μέχρι και τον Ιούλιο, εκτιμάται ότι θα υπάρξει και 4ος κύκλος, που θα λαμβάνει υπόψη του τους τζίρους μέχρι και το τέλος Σεπτεμβρίου, συνολικού ύψους 500 εκατ., με διευρυμένα κριτήρια και στόχευση σε επιχειρήσεις και επαγγελματίες με δραματική πτώση του τζίρου.
Ρυθμίσεις οφειλών και φθηνό χρήμα
Πιθανή μπορεί να θεωρηθεί και η ένταξη περισσότερων οφειλών σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία στην έκτακτη ρύθμιση των 12 ή 24 δόσεων, με έναρξη της καταβολής τους από την 1η Ιανουαρίου του 2021. Η ρύθμιση εάν τελικά υιοθετηθεί θα αφορά και νέες υποχρεώσεις που δημιουργήθηκαν από το καλοκαίρι και μετά. Υπάρχει σχέδιο για δεύτερο πρόγραμμα «Γέφυρα» για επιδότηση δόσεων, το οποίο θα αφορά όσους δέχθηκαν πλήγμα μέσα στο καλοκαίρι από τον κορωνοϊό. Να σημειωθεί ότι στόχος είναι οι επιδοτήσεις μέσω του προγράμματος να υπερβούν τα 500 εκατ. και η χρονική περίοδος επιδότησης να ανέλθει στους εννέα μήνες. Παροχή φτηνού χρήματος για κεφάλαια κίνησης σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, μέσω των 3,5 δισ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.
Μειώσεις φόρων και εισφορών
Στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν ότι είναι ώριμες οι συνθήκες οι δανειστές να ανάψουν το πράσινο φως ώστε να προχωρήσουν οι φοροελαφρύνσεις που έχουν σχεδιαστεί και δεν μπόρεσαν να πραγματοποιηθούν φέτος. Και ο λόγος είναι απλός: Με την κίνηση αυτή μπορεί να δοθεί ανάσα σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά που πιέζονται υπό το βάρος της πανδημίας, η οποία έχει ως αποτέλεσμα χαμηλότερες πωλήσεις και διαθέσιμο εισόδημα. Ο φάκελος με τις μειώσεις φόρων - εισφορών που έχει στα σχέδιά της η κυβέρνηση περιλαμβάνει:
• Μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης 30% ή εναλλακτικά την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για όσους έχουν εισοδήματα έως 20.000 ευρώ, από 12.000 που ισχύει σήμερα. Ταυτόχρονα θα περιορισθούν όλοι οι συντελεστές της κλίμακας κατά μία ποσοστιαία μονάδα. Το κόστος της μείωσης υπολογίζεται σε 330 εκατ. ευρώ.
• Μείωση του τέλους επιτηδεύματος κατά 50%. Αυτό σηµαίνει ότι το τέλος επιτηδεύµατος από 650 ευρώ θα µειωθεί στα 325 ευρώ για τους ελεύθερους επαγγελµατίες και στα 500 ευρώ για τις επιχειρήσεις. Το κόστος υπολογίζεται σε 250 εκατ. ευρώ.
• Μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8% µεσοσταθµικά, σε συνδυασµό µε την αναπροσαρµογή των αντικειµενικών αξιών. Η µείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8% δεν θα είναι οριζόντια, αλλά στοχευµένη και αυτό καθώς η εξίσωση των αντικειµενικών αξιών µε τις εµπορικές, που θα πραγµατοποιηθεί εντός του πρώτου εξαµήνου του 2021, οδηγεί αναγκαστικά σε άλλες λύσεις και όχι στην οριζόντια µείωση του ΕΝΦΙΑ. Θα προσµετρηθεί το πόσο θα αυξηθεί η αξία των ακινήτων σε ορισµένες περιοχές, αλλά και πόσο θα µειωθεί σε κάποιες άλλες. ∆εν αποκλείεται η κυβέρνηση να προχωρήσει στη σταδιακή µείωση του συµπληρωµατικού φόρου. Το κόστος υπολογίζεται περίπου στα 200 εκατ. ευρώ.
• Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά δύο επιπλέον µονάδες. Ηδη µειώθηκαν κατά 0,9%. Σύµφωνα µε τον σχεδιασµό, η µείωση των εισφορών θα ενταχθεί σε ευρύ πλαίσιο µεταρρυθµίσεων στην αγορά εργασίας, µε στόχο να χρηµατοδοτηθεί από το Ταµείο Ανάκαµψης
*Αναδημοσίευση από τον Φιλελεύθερο που κυκλοφόρησε το Σαββατοκύριακο 22 - 23 Αυγούστου