Του Προκόπη Χατζηνικολάου
Στρωμένη με αγκάθια είναι η επόμενη μέρα στην οικονομία για τη νέα κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές της 30ης Ιουνίου.
Όλες οι υποχρεώσεις φαίνεται να πηγαίνουν πίσω δημιουργώντας μεγάλες αβεβαιότητες που μπορούν να εκτροχιάσουν τον προϋπολογισμό. Όπως όλα δείχνουν η απόφαση για την πρόωρη αποπληρωμή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου μπορεί να καθυστερήσει περαιτέρω και πιθανόν η συνεδρίαση του Eurogroup της 13η Ιουνίου να μην λάβει απόφαση μέχρι να ορκιστεί η νέα κυβέρνηση. Ένας ακόμα στόχος που φαίνεται να χάνει το κυβερνών κόμμα είναι αυτό του μηδενισμού των ληξιπρόθεσμων οφειλών μέχρι τα τέλη Μαΐου 2019. Ήδη αυτά έχουν φθάσει τα 2,2 δισ. ευρώ και αντί να μειώνονται διογκώνονται δημιουργώντας τεράστια προβλήματα στην αγορά, αθετώντας ταυτόχρονα για μία ακόμη φορά τις δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί.
Την καυτή πατάτα θα αναλάβει ο νέος υπουργός Οικονομικών ο οποίος πρέπει να προχωρήσει άμεσα σε διαπραγματεύσεις αφενός για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών αφετέρου για την εκτέλεση του προϋπολογισμού καθώς τα μέτρα που ψηφίστηκαν και εφαρμόστηκαν προεκλογικά για το τρέχον έτος μπορεί να τον εκτροχιάσουν. Συγκεκριμένα μπορεί να μην επιτευχθεί για πρώτη φορά ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ δεδομένου ότι το πακέτο Τσίπρα δημιουργεί κενό περίπου 1 δισ. ευρώ το οποίος προέρχεται από τις δύο ρυθμίσεις των 120 δόσεων. Ευρωπαίοι αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι μόνο οι ρυθμίσεων οφειλών θα προκαλέσουν απώλεια περίπου 0,5% του ΑΕΠ, δηλαδή 1 δισ ευρώ, εξ ου και οι σκληρές δηλώσεις τις προηγούμενες μέρες του επικεφαλής του ESM Κ. Ρέγκλινγκ, περί διαφαινόμενης σημαντικής απόκλισης από το στόχο για πλεόνασμα 3,5%. Η εκτίμηση αυτή στηρίζεται στο ότι «απλώνοντας» σε βάθος τόσων ετών βεβαιωμένες οφειλές σε ΕΦΚΑ και εφορίες, περιορίζονται οι πιθανότητες ανάκτησης και πολλαπλασιάζονται οι κίνδυνοι απώλειας.
Στις 3 Ιουνίου που θα συνεδριάσει το Euroworking Group ( EWG) η ελληνική πλευρά θα πάρει μία γεύση των προθέσεων από τους θεσμούς και συγκεκριμένα για όσα πρόκειται να συζητηθούν στην υπουργική σύνοδο του Ιουνίου αναφορικά με το ενδεχόμενο ύπαρξης δημοσιονομικού «κενού» 0,5% του ΑΕΠ ή 900 εκατ. ευρώ το 2019 και πάνω από 1% του ΑΕΠ ή 1,8 δισ. το 2020.
Στο εσωτερικό της χώρας δεδομένη πρέπει να θεωρείται η παράταση της υποβολής των φορολογικών δηλώσεων και ένταξης στη ρύθμιση των 120 δόσεων. Η νέα προθεσμία πιθανόν να είναι η 15η Ιουλίου, χωρίς να αποκλείεται και η 30 Ιουλίου. Σημειώνεται ότι μέχρι στιγμής έχουν υποβληθεί 1.729.364 δηλώσεις (που αντιστοιχούν σε 2.386.616 εκκαθαριστικά σημειώματα) αριθμός υπερδιπλάσιος συγκριτικά με τις δηλώσεις που είχαν υποβληθεί το 2018. Από την επεξεργασία των στοιχείων.
Σε΄οτι αφορά τον ΕΝΦΙΑ η παράταση υποβολής των φορολογικών δηλώσεων θα αναγκάσει την ΑΑΔΕ να καθυστερήσει την ανάρτηση των νέων εκκαθαριστικών σημειωμάτων η οποία σε αυτήν περίπτωση θα γίνει στα τέλη Αυγούστου. Η πρώτη δόση αναμένεται να καταβληθεί στα τέλη Σεπτεμβρίου και η τελευταία ενδεχομένως τον Ιανουάριο του 2020.