Του Χρήστου Ν. Κώνστα
Στη Νέα Υόρκη οι επενδυτές είπαν καθαρά στον Ευκλείδη Τσακαλώτο: «Οι εκθέσεις, τα κείμενα και οι συμφωνίες συμβιβασμού πολιτικών και γραφειοκρατών, δεν μπορούν να μας πείσουν να επενδύσουμε σε μια χώρα».
Για να μην αφήσουν περιθώριο παρερμηνειών οι διαχειριστές κεφαλαίων εξήγησαν στον «πιο αριστερό υπουργό Οικονομικών της Ευρώπης» ότι «ασφαλές κριτήριο για να επιλέξουν τα ελληνικά ομόλογα είναι ο Δείκτης Άμεσων Ξένων Επενδύσεων», δηλαδή τα λεφτά που τοποθετούνται στην πραγματική οικονομία, για τα οποία δεν μπορεί να είναι περήφανη αυτή η κυβέρνηση.
Στις Βρυξέλλες, με τον πλέον επίσημο κατηγορηματικό τρόπο θα ανακοινωθεί αύριο το μεσημέρι ότι η Ελλάδα μπαίνει σε καθεστώς αυστηρής Ενισχυμένης Επιτροπείας για τα επόμενα 2 + 2 χρόνια και γι' αυτό θα υπάρχει ειδική αναφορά στην ανακοίνωση ότι «με την εφαρμογή όλων των μέτρων που ψήφισε η ελληνική Βουλή για το Ασφαλιστικό, η συνταξιοδοτική δαπάνη από 17,3% του ΑΕΠ το 2016 θα μειωθεί στο 12% το 2030 και θα υποχωρήσει στο 11,5% το 2060... Ειδικά μέσα στην επομένη διετία θα προκύψουν εξοικονομήσεις 2,8% του ΑΕΠ που θεωρούνται απαραίτητες για να μπει μετα-μνημονιακά σε γερές βάσεις ο ελληνικός προϋπολογισμός».
Στη Φρανκφούρτη, ο Ευρωπαίος Κεντρικός Τραπεζίτης θα μπορούσε να δεχθεί την κατ' εξαίρεση αποδοχή των ελληνικών ομολόγων ως ενέχυρο (δηλαδή το waiver) μόνο υπό την προϋπόθεση ότι οι αγορές θα αναβαθμίσουν την πιστοληπτική αξιοπιστία της Ελλάδας στην κατηγορία ΒΒΒ-. Εφόσον η Ελλάδα δεν τηρεί και δεν εφαρμόζει τις συμφωνηθείσες μεταρρυθμίσεις, οι αγορές θα κρατούν την Ελλάδα στο «ειδικό καθεστώς» ως ξεχωριστή περίπτωση.
Σε ολόκληρο τον πλανήτη, αναλυτές και πολιτικοί σχολιάζουν με δέος τον δημοσιονομικό «ζουρλομανδύα» των πρωτοφανών πλεονασμάτων για 42 χρόνια που φόρεσε στην Ελλάδα η κυβέρνηση. Μόνο στα ελληνικά μέσα ενημέρωσης ακούγονται φωνές και απόψεις κυβερνητικών στελεχών που υπόσχονται αύξηση μισθών και συντάξεων (ενώ έχουν δεσμευτεί ότι δεν πρόκειται να αυξηθούν οι συντάξεις μέχρι το 2022 ακόμη κι αν ανεβεί ο πληθωρισμός) και νέα εργασιακά δικαιώματα, παρά το γεγονός ότι η ανεργία θα παραμείνει στο 20%.
Με απλά λόγια, οι πολιτικοί στην Ελλάδα, κλείνουν το μάτι στους ταλαιπωρημένους από την κρίση πολίτες και τους υπόσχονται πολλά τα οποία όμως δεν πρόκειται να υλοποιήσουν ΠΟΤΕ γιατί στο μεταξύ θα έχουν προκηρυχθεί οι εκλογές…