Του Κωνσταντίνου Μαριόλη
Αν ένα πράγμα είναι σίγουρο για την Εθνική Ασφαλιστική, αυτό είναι ότι το πολύ μέχρι το τέλος του 2020 η Εθνική Τράπεζα θα έχει διαθέσει τουλάχιστον το 75% της θυγατρικής της, είτε σε στρατηγικό επενδυτή είτε μέσω του χρηματιστηρίου. Όλα τα υπόλοιπα, όπως ο χρονικός ορίζοντας και οι λεπτομέρειες της νέας διαγωνιστικής διαδικασίας και κυρίως το τίμημα, είναι στον αέρα και πάρα πολύ δύσκολα θα υπάρξουν ουσιαστικές εξελίξεις μέχρι τις βουλευτικές εκλογές.
Όπως εξήγησε ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, κ. Παύλος Μυλωνάς, η διοίκηση της τράπεζας κατάφερε να εξασφαλίσει την παράταση της προθεσμίας για την πώληση της μεγαλύτερης ασφαλιστικής στην Ελλάδα, αρχικά έως το τέλος του 2019 και καλώς εχόντων των πραγμάτων έως το τέλος του 2020. Αρκεί, βέβαια, να πειστεί η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν (DGComp) ότι υπάρχει η απαιτούμενη κινητικότητα. Όπως πείστηκε ότι σοβαρό ενδιαφέρον δεν υπάρχει στη συγκεκριμένη συγκυρία, αφενός γιατί οι συνθήκες στις αγορές είναι δυσμενείς και αφετέρου γιατί η Ελλάδα παραμένει επενδυτικός προορισμός υψηλού κινδύνου.
Σε αυτό το πλαίσιο, η Εθνική απέρριψε τις μη δεσμευτικές προσφορές που κατατέθηκαν από την κοινοπραξία της οποίας ηγείται ο γερμανικός αντασφαλιστικός όμιλος Hannover Re και από δεύτερο ενδιαφερόμενο, κυρίως εξαιτίας του χαμηλού τιμήματος. Η διοίκηση της ΕΤΕ ξεκαθάρισε ότι δεν είναι διατεθειμένη να προχωρήσει με διμερείς συζητήσεις καθώς προσβλέπει σε υψηλότερα έσοδα από τη συναλλαγή. Στόχος του Π. Μυλωνά είναι να επιτευχθεί αύξηση του τιμήματος μέσω του ανταγωνισμού που θα «γεννήσει» ο νέος διαγωνισμός, αν και οι οιωνοί δεν είναι οι καλύτεροι όσο η χώρα βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο.
Ο σύμβουλος πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής έχει προτείνει μία «dual track» διαδικασία, μέσω της οποίας η διοίκηση της ΕΤΕ θα απευθυνθεί σε στρατηγικούς επενδυτές από το εξωτερικό αλλά παράλληλα θα προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για να επιτευχθεί η διάθεση του 75% μέσω της εισαγωγής της ασφαλιστικής στο χρηματιστήριο. Αν τελικά ακολουθηθεί η συγκεκριμένη στρατηγική, τότε η Εθνική Τράπεζα θα αποφασίσει στην πορεία για το ποια από τις δύο προσεγγίσεις φέρνει το καλύτερο αποτέλεσμα.
Η τροπή που λαμβάνει η υπόθεση πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής καταδεικνύει τα μεγάλα λάθη που έγιναν όταν η κυβέρνηση είχε προκρίνει με τυμπανοκρουσίες το δίδυμο EXIN-Calamos, ενώ μέχρι και ο υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ, ο περιβόητος δισεκατομμυριούχος, Γουίλμπουρ Ρος, είχε επέμβει για να καταλήξει σε «ελληνικών συμφερόντων» κεφάλαια η ασφαλιστική.
Δυστυχώς, σήμερα οι συνθήκες είναι χειρότερες από το 2017 στις διεθνείς αγορές – και ενδέχεται να επιδεινωθούν περαιτέρω - και η Ελλάδα ακόμη δεν πείθει κανέναν για την ελκυστικότητά της και τις αναπτυξιακές της προοπτικές. Που σημαίνει ότι σε συνδυασμό με την υποχρέωση της τράπεζας να έχει ολοκληρώσει την πώληση μέσα στην επόμενη διετία, δεν αποκλείεται το τελικό ποσό που θα μπει στα ταμεία της ΕΤΕ να είναι πολύ μικρότερο από το επιθυμητό.
Η παράταση που ενέκρινε η DGComp δίνει «ανάσα» στην Εθνική Ασφαλιστική όμως δεν εξασφαλίζει και τη θετική έκβαση του deal πώλησης. Η Εθνική είναι η μεγαλύτερη πιο ιστορική ασφαλιστική εταιρεία σε μία αγορά με πολύ χαμηλή ασφαλιστική διείσδυση (ποσοστό ασφαλίστρων προς το ΑΕΠ) και παράλληλα όλα δείχνουν ότι με το ασφαλιστικό να έχει καταρρεύσει η επόμενη κυβέρνηση θα βάλει τις βάσεις για τη δημιουργία ενός συστήματος τριών πυλώνων.
Κατά συνέπεια, οι προοπτικές για τη μεγαλύτερη ιδιωτική ασφαλιστική, η οποία μάλιστα διαθέτει και το σημαντικό asset του bancassurance μέσω των καταστημάτων της ΕΤΕ, είναι τεράστιες. Όμως το ενδιαφέρον ξένων «παικτών» είναι μέχρι στιγμής υποτονικό και κάθε φορά που βλέπει το φως της δημοσιότητας ένα όνομα «μνηστήρα» ή μία μη δεσμευτική πρόταση στην αρχή όλοι λένε ότι προέρχεται από κολοσσούς και στο τέλος, όταν έρχεται η ώρα να φανεί το χρώμα του χρήματος, οι κροίσοι αποδεικνύονται… ξυπόλητοι πρίγκιπες.
Θετικό, ωστόσο, είναι το γεγονός ότι η διοίκηση Μυλωνά είναι αποφασισμένη να επιδείξει πολύ μεγάλη προσοχή έτσι ώστε να ολοκληρωθεί η συναλλαγή με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, τόσο για τους μετόχους της τράπεζας όσο και για τους εργαζόμενους της Εθνικής Ασφαλιστικής. Αν βοηθήσουν οι συνθήκες και η επόμενη κυβέρνηση κάνει τα απαραίτητα, τότε ίσως υπάρξει και happy end με θετική έκπληξη στο φινάλε του πολύκροτου σίριαλ. Μέχρι τότε η αγορά κρατάει μικρό καλάθι και για τους «επενδυτές» που θα εμφανιστούν και για τις προθέσεις τους.