Παράταση δύο ή και τριών μηνών αναμένεται να δοθεί σύμφωνα πληροφορίες στην εφαρμογή του νέου πτωχευτικού κώδικα, που είναι προγραμματισμένο για την 1η Ιανουαρίου. Βασική αιτία αποτελεί η πανδημία που έχει πάει πίσω μία σειρά από ζητήματα που έπρεπε να έχουν ρυθμιστεί έτσι ώστε ο νέος κώδικας να είναι λειτουργικός.
Όπως οι σχετικές πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών, παρά την διάθεση που υπάρχει να τρέξουν οι διαδικασίες, ώστε να μην δοθεί νέα αναβολή, εντούτοις κυβερνητικοί αξιωματούχοι αναφέρουν ότι κάτι τέτοιο είναι πρακτικά αδύνατο.
Εφόσον οι πληροφορίες επιβεβαιωθούν τότε είναι αυτονόητο ότι θα πρέπει να υπάρξει και μία ρύθμιση για το θέμα των πλειστηριασμών. Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι θα υπάρξει παράταση στην μη πραγματοποίηση των πλειστηριασμών, χωρίς ωστόσο να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες. Την σχετική ρύθμιση θα την φέρει προς ψήφιση στην Βουλή το υπουργείο Δικαιοσύνης. Είναι σίγουρο ότι όταν έρθει η συγκεκριμένη ρύθμιση προς ψήφιση θα έχει λάβει υπόψη και την συγκεκριμένη εξέλιξη για το πτωχευτικό δίκαιο.
Κομβικής σημασίας θα είναι πάντως, στο μεσοδιάστημα μέχρι την οριστική εφαρμογή του κώδικα, τι θα συμβεί με τους πλειστηριασμούς. Μία οριζόντια ρύθμιση θα στείλει ένα κακό μήνυμα και θα πλήξει ακόμη περισσότερο την κουλτούρα πληρωμών, κάτι που δεν θέλει ούτε το υπουργείο Οικονομικών, ούτε και οι τράπεζες. Κατά συνέπεια αναζητείται μία φόρμουλα που θα προσφέρει μεν προστασία για την πρώτη κατοικία, αλλά όχι για όλους.
Να σημειωθεί πάντως ότι προ καιρού και οι τράπεζες είχαν αφήσει να εννοηθεί ότι έβλεπαν με καλό μάτι μία παράταση, έτσι ώστε να δοθεί ο απαραίτητος χρόνος ώστε να ολοκληρωθεί η απαραίτητη τεχνική προεργασία.
Είναι χαρακτηριστικό ότι σε εκδήλωση που είχε πραγματοποιηθεί στις αρχές Οκτωβρίου, πριν δηλαδή το νέο lockdown ο διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank, Βασίλης Ψάλτης είχε τονίσει «να μη ρισκάρουμε ένα μη λειτουργικό πλαίσιο», ενώ είχε σημειώσει χαρακτηριστικά ότι είναι σημαντικό «να κάνουμε την προεργασία, που χρειάζεται», πριν την έναρξη ισχύος, ιδιαίτερα από την στιγμή που το νέο πτωχευτικό πλαίσιο περιλαμβάνει σειρά νεωτερισμών και φιλόδοξων διαδικασιών, σε ένα περιβάλλον μη καλόπιστης αντιμετώπισης από μερίδα δανειοληπτών ( στρατηγικοί κακοπληρωτές).
Στην συγκεκριμένη εκδήλωση πάντως και οι άλλοι τραπεζίτες είχαν εκφράσει εμμέσως πλην σαφώς την προτίμησή τους, σε ένα ενδεχόμενο παράτασης, ώστε το νέο σύστημα να είναι λειτουργικό. Οι τραπεζίτες ανησυχούσαν και δεν έχουν πάψει να ανησυχούν για το ενδεχόμενο να τεθούν οι διατάξεις του νέου πτωχευτικού, χωρίς να είναι έτοιμες σειρά από προβλεπόμενες δομές. Με δεδομένο ότι η προσέγγιση του νομοσχεδίου είναι ολιστική, αν κάποιοι από τους μηχανισμούς δεν είναι λειτουργικοί, θα δημιουργηθούν παράπλευρα προβλήματα.
Ένα από τα μεγάλα προβλήματα είναι η σύσταση του Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων. Σύμφωνα με το νέο πτωχευτικό δίκαιο ο δανειολήπτης που πληροί όλα τα κριτήρια του οικονομικά ευάλωτου, μπορεί να υποβάλει αίτηση πτώχευσης την 1 Ιανουαρίου 2021 – με βάση τα σημερινά δεδομένα. Για να προστατεύσει, όμως, την -πρώτη- κατοικία του από διαδικασίες αναγκαστικής εκτέλεσης, θα πρέπει να ζητήσει τη μεταβίβασή της στον Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων.
Μόνο θεωρητικά μπορεί ο νέος φορέας να είναι έτοιμος να λειτουργήσει την 1η Ιανουαρίου του 2021. Και αυτό διότι θα πρέπει να «τρέξει» διαγωνιστική διαδικασία για την ανάδειξη του επενδυτή, που θα αναλάβει το προνόμιο να αγοράζει και να μισθώνει τις πρώτες κατοικίες των οικονομικά ευάλωτων, και εν συνεχεία να στελεχωθεί ο φορέας. Με βάση τα όσα γνωρίζουμε μέχρι στιγμής αυτός είναι πρακτικά αδύνατο.
Στην περίπτωση που ο νέος πτωχευτικός τεθεί σε εφαρμογή, χωρίς να συνοδεύεται από την ταυτόχρονη λειτουργία του φορέα, μπορεί να υπάρξουν πολλές δυσλειτουργίες και να ακυρωθεί εν τη γένεσή του η φιλοσοφία του Νόμου. Και αυτό διότι σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση οποιαδήποτε καθυστέρηση ή πρόβλημα στη λειτουργία του φορέα δεν επηρεάζει με οποιονδήποτε τρόπο την ατομική ή συλλογική εκτέλεση. Αυτό σημαίνει ότι μέχρι να ξεκινήσει η λειτουργία του Φορέα, πολλές λεπτομέρειες για τη λειτουργία του οποίου ορίζεται ότι θα προβλεφθούν με απόφαση του υπουργού Οικονομικών, οι τράπεζες θα μπορούσαν να προχωρούν σε μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης.
Tέλος να σημειωθεί ότι μία ακόμη σημαντική εκκρεμότητα είναι και το Μητρώο Αφερεγγυότητας και η διευρυμένη ηλεκτρονική πλατφόρμα για την εξωδικαστική ρύθμιση φυσικών προσώπων, πέραν των επιχειρήσεων.