«Παρά τις μεγάλες προσπάθειες των εταιρειών οι αριθμοί δεν είναι ευοίωνοι και οι όποιες ελπίδες ανάκαμψης μετατίθενται από έτος σε έτος». Οι φράσεις αυτές ανήκουν στο διευθύνοντα σύμβουλο της Άβαξ, Κωνσταντίνο Μιτζάλη και προέρχονται από την ομιλία του στο Athens Investment Forum 2020 που είχε πραγματοποιηθεί πέρυσι τον Οκτώβριο.
Είχε προηγηθεί τον Μάρτιο του 2019, η μετονομασία της εταιρείας σε Άβαξ, μία αλλαγή ονόματος που δεν υπήρξε απλώς τυπική υπόθεση, αλλά σηματοδότησε το διαζύγιο της εταιρείας από την κυπριακή J&P Investments που είχε τεθεί σε διαδικασία εκκαθάρισης.
Σήμερα, σε σχέση τόσο με την άνοιξη του 2019 όσο και με το περασμένο Φθινόπωρο, η κατασκευαστική εταιρεία Άβαξ έχει αλλάξει σελίδα και φαίνεται να βρίσκεται σε πολύ καλύτερη θέση, πολύ δε περισσότερο όταν οι προσδοκίες ανάκαμψης έχουν αποκτήσει μεγαλύτερη υπόσταση.
Τα νέα έργα
Οι προοπτικές ανάκαμψης της Άβαξ ισχυροποιήθηκαν όχι μόνο λόγω της δυναμικής που δημιουργεί το «πακέτο» των 32 δισ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης. Αλλά εξαιτίας και του γεγονότος ότι η Άβαξ μαζί με τις υπόλοιπες εταιρείες της κοινοπραξίας (Ghella και Alstom) αποτελεί τον ανάδοχο για την κατασκευή της γραμμής 4 του Μετρό Άλσος Βεΐκου – Γουδή με προϋπολογισμό 1,8 δισ. ευρώ.
Το έργο βρίσκεται στην τελική ευθεία: αφότου εξασφαλίσει το πράσινο φως από το Ελεγκτικό Συνέδριο και κυρωθεί από τη Βουλή, με ορίζοντα το καλοκαίρι, θα ακολουθήσει η εκπόνηση των μελετών.
Στόχος είναι οι κατασκευαστικές εργασίες να ξεκινήσουν αρχές του 2022, ενώ στο διάστημα που θα μεσολαβήσει θα αρχίσουν οι λεγόμενες πρόδρομες εργασίες με ανάδοχο την Ερέτβο. Εργοτάξια θα στηθούν στους σταθμούς Βεΐκου και Γουδή, δηλαδή στην αρχή και το τέλος του έργου, όπου και θα πιάσουν δουλειά οι δύο μετροπόντικες του έργου.
Η γραμμή όμως, 4 του μετρό δεν είναι παρά ένα κομμάτι του παζλ της «επόμενης ημέρας» της Άβαξ που έχει ανεκτέλεστο 1 δισ. ευρώ και προς υπογραφή συμβάσεις αξίας 1 δισ. ευρώ.
Τα υπόλοιπα κομμάτια περιλαμβάνουν το έργο του Ελληνικού και κυρίως τα επιμέρους projects (υποδομών κτλ.) που απαιτούνται, η αξία των οποίων τοποθετείται σε περίπου 2,5 δισ. ευρώ. Όπως δε, αποκάλυψε, χθες, ο κ. Μιτζάλης, η Άβαξ συνεργάζεται με την αμερικανική εταιρία ανάπτυξης ακινήτων Macklowe Properties, με στόχο τη διεκδίκηση του έργου κατασκευής του πύργου κατοικιών στο Ελληνικό, ο οποίος θα βρίσκεται στη μαρίνα του Αγίου Κοσμά.
Λίγοι θα αμφισβητούσαν ότι η επικράτηση της εταιρείας στον διαγωνισμό της Lamda Development θα απέφερε σημαντικά οφέλη για την εισηγμένη, η οποία εκτιμάται ότι δε θα συμμετέχει μόνο στην κατασκευή αλλά και στην εκμετάλλευση του κτιρίου κατοικιών.
Πάντως, για την ώρα, η Άβαξ έχει καταφέρει να «βάλει πόδι» στο real estate του Ελληνικού, καθώς σε ιδιόκτητο ακίνητο στη Λεωφόρο Βουλιαγμένης (κοντά στο μετρό) θα αναπτύξει συγκρότημα που θα αποτελείται από 16 διαμερίσματα. Αυτό μαζί με ένα ακόμη οικιστικό έργο στις Καλύβες Χανίων εκτιμάται ότι θα αποφέρουν πωλήσεις στην τεχνική εταιρία ύψους 11 εκατ. ευρώ.
Η Άβαξ διεκδικεί ακόμη σειρά έργων. Σε αυτά ανήκουν οδικοί άξονες, όπως ο ΒΟΑΚ (τμήματα Χανιά-Ηράκλειο, Χερσόνησος -Νεάπολη), η Εγνατία Οδός, ο δρόμος Καλαμάτα-Ριζόμυλος-Πύλος-Μεθώνη και η Περιφερειακή Θεσσαλονίκης (Flyover).
Συμμετέχει ακόμη στους διαγωνισμούς κτιριακών έργων, όπως οι σχολικές μονάδες στα Χανιά, οι φοιτητικές εστίες του Πανεπιστημίου Κρήτης, οι φοιτητικές εστίες του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και αυτές του Πανεπιστημίου Θράκης.
Διεκδικεί επίσης, την κατασκευή του κτιρίου παροχής υπηρεσιών εξατομικευμένης ιατρικής (κέντρο έρευνας Ακαδημίας Αθηνών) και των 13 περιφερειακών επιχειρησιακών κέντρων της Πολιτικής Προστασίας, ενώ συμμετέχει στο project της υλοποίησης των υποδομών υπερυψηλής ευρυζωνικότητας. Επιπλέον, η Άβαξ θα συμμετάσχει στους διαγωνισμούς για τα σιδηροδρομικά έργα νέας γενιάς που προγραμματίζει η ΕΡΓΟΣΕ με συνολικό προϋπολογισμό 3,3 δισ. ευρώ.
Με στόχο την καλύτερη οργάνωσή της, η εταιρία έχει αναδιαρθρώσει τη δομή της, ώστε να δημιουργηθούν τέσσερις ξεχωριστές κλάδοι κατηγορίες, των έργων υποδομής, της ενέργειας, των δικτύων και των ΣΔΙΤ - παραχωρήσεων.
Με αυτά τα δεδομένα, η διοίκηση της Άβαξ εκτιμά ότι θα επιστρέψει σε κέρδη κατά τη φετινή χρήση, ενώ είναι πιθανό αυτό να συμβεί ήδη από το προηγούμενο έτους τα αποτελέσματα του οποίου δεν έχουν ανακοινωθεί ακόμη. Η περσινή χρήση εκτιμάται ότι ολοκληρώθηκε με τον τζίρο να ξεπερνά τα 500 εκατ. ευρώ και η λειτουργική κερδοφορία (EBITDA) τα 45 εκατ. ευρώ.