Δεκαέξι μεγάλες εμβληματικές επενδύσεις σε Δ. Μακεδονία και Μεγαλόπολη. Οκτώ χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας. Φωτοβολταικά 2,8 GW από την ΔΕΗ. Μονάδα παραγωγής πράσινου υδρογόνου από την εταιρεία Solaris. Εγκατάσταση βιομηχανίας φαρμάκων στη Μεγαλόπολη. Βιομηχανικό πάρκο ηλεκτροκίνησης στη Δυτική Μακεδονία. Οικοσύστημα οινικού τουρισμού στη Δ. Μακεδονία.
Συνολικές επενδύσεις 5 δισ ευρώ σε Κοζάνη, Φλώρινα, Μεγαλόπολη. Ενα στοίχημα χωρίς προηγούμενο με απαιτήσεις πολλών συνεχόμενων... Ολυμπιάδων σε βάθος δεκαετίας. Οχι μόνο για τα δισεκατομμύρια ευρώ ευρωπαικών και εθνικών πόρων που θα χρειασθεί να επενδυθούν, όσο κυρίως για τη συνθετότητα και πολυπλοκότητα του project. Το συντονισμό υπουργείων, φορέων, οργανισμών, επενδυτών, επαγγελματιών, ΟΤΑ, περιφερειών, της ΕΕ, υπηρεσιών, αγροτών, κτηνοτρόφων, επιχειρήσεων. Χρήματα υπάρχουν, κυμαίνονται γύρω στα 5 δισ ευρώ, δηλαδή μεταξύ των αρχικών εξαγγελιών της ελληνικής πλευράς (3,7 έως 4,4 δισ. ευρώ) και των ανακοινώσεων που ακολούθησαν (6,2 δισ. ευρώ).
Αν κατά την διαπραγμάτευση του Ιουλίου για το Ταμείο Ανάκαμψης δεν είχαν περικοπεί οι πόροι για το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης, τα κεφάλαια θα ήταν ακόμη περισσότερα, όπως είπε χθες ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κ.Χατζηδάκης. Αλλά και πάλι τα χρήματα είναι πολλά. Αρκεί να απορροφηθούν, αυτό είναι το μεγάλο ερώτημα.
Στο ερώτημα αν οι απολαβές που θα συνοδεύουν αυτές τις οκτώ χιλιάδες καινούργιες θέσεις εργασίας, η απάντηση από τον Κ. Μουσουρούλη, επικεφαλής της Συντονιστικής Επιτροπής για το Σχέδιο Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης, όπως λέγεται, η επιχειρούμενη αλλαγή σελίδας σε Δ.Μακεδονία και Μεγαλόπολη, ήταν ότι στο πλαίσιο μιας ελεύθερης αγοράς, κάποια από τα επαγγέλματα θα έχουν καλύτερες απολαβές και κάποια χειρότερες σε σχέση με τους σημερινούς εργαζόμενους της ΔΕΗ στην βιομηχανία λιγνίτη. Το πιο σημαντικό είναι ότι θα δημιουργηθούν θέσεις εργασίας σε πολλαπλούς κλάδους της οικονομίας. Δηλαδή ότι θα σπάσει το καθεστώς της «ενεργειακής μονοκαλλιέργειας» που υφίσταται στις συγκεκριμένες περιοχές.
Τα επενδυτικά σχέδια
Από τα δεκαέξι επενδυτικά σχέδια, το πρώτο και πιο σημαντικό είναι εκείνο της ΔΕΗ Ανανεώσιμες Πηγές και της Γερμανικής RWE, συνολικής ισχύος 2,3 GW. Το έργο αυτό που περιλαμβάνει τη δημιουργία μονάδων παραγωγής ενέργειας από φωτοβολταϊκά στην Δυτ. Μακεδονία. «Να γνωρίζετε ότι για κάθε GW παραγόμενης ενέργειας από φωτοβολταϊκά απαιτούνται επενδύσεις 600 εκατ. ευρώ», ανέφερε ο κ. Χατζηδάκης.
Ετσι η ολοκλήρωση μόνον του παραπάνω επενδυτικού σχεδίου θα απαιτήσει επενδύσεις ύψους 1,4 δισ. ευρώ. Ήδη η ΔΕΗ έχει δρομολογήσει την υλοποίηση του πρώτου φ/β πάρκου, ισχύος 230 MW και συνολικής επένδυσης 133 εκατ. ευρώ.
Δεν είναι η μόνη επένδυση σε φωτοβολταϊκά. Αντίστοιχη σχεδιάζουν στην περιοχή της Κοζάνης τα ΕΛΠΕ από κοινού με την γερμανική Juri. Το φωτοβολταικό θα παράγει 206 MW και θα κοστίσει 130 εκατ. ευρώ. Ερωτηθείς σχετικά, ο υπουργός κ. Χατζηδάκης, διέψευσε ότι στην ανάπτυξη του πάρκου θα αξιοποιηθεί μεταλλικός εξοπλισμός τουρκικής επιχείρησης. «Δεν ισχύει η πληροφορία. Η ενημέρωση που έχω από τα ΕΛΠΕ είναι ότι οι προμηθευτές θα είναι ελληνικές επιχειρήσεις», είπε χαρακτηριστικά.
Μεγάλο φωτοβολταικό, ισχύος 500 ΜW θα αναπτυχθεί στην Μεγαλόπολη. Επιπλέον στην Δυτ. Μακεδονία θα δημιουργηθεί μονάδα παραγωγής υδρογόνου από την πολωνική Solaris, κατασκευάστρια μεγάλων οχημάτων (λεωφορείων κ.λπ.), καθώς και εγκατάσταση αποθήκευσης ενέργειας από την ελληνική Eunice.
Φαρμακοβιομηχανία
Στην λίστα των "16" ξεχωρίζουν επίσης η δημιουργία πρότυπης φαρμακοβιομηχανίας στη Μεγαλόπολη, δύο έξυπνες μονάδες υδροπονίας στη Δ. Μακεδονία και Μεγαλόπολη, βιομηχανικό πάρκο ηλεκτροκίνησης στη Δ. Μακεδονία, οικοσύστημα οινικού τουρισμού στα πρότυπα της Βόρειας Ιταλίας κ.ά.
Σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη, η κυβέρνηση έχει προτείνει στην Ε.Ε. την παροχή επιπλέον κινήτρων με αύξηση των κρατικών ενισχύσεων από τα υφιστάμενα όρια σε αναπτυξιακές επενδύσεις, όπως επίσης και την παροχή φοροαπαλλαγών. «Στη Δυτική Μακεδονία, για τις μεγάλες επιχειρήσεις έχουμε 25% κρατική ενίσχυση, για τις μεσαίες 35%, για τις μικρές 45%. Ποσοστά κατά τι μεγαλύτερα από αυτά που επιτρέπονται στην Πελοπόννησο. Η δική μας πρόταση για τις περιφερειακές ενότητες Κοζάνης, Φλώρινας και για τον δήμο Μεγαλόπολης, είναι 60% για τις μεγάλες επιχειρήσεις, 70% για τις μεσαίες και 80% για τις μικρές. Για τις λοιπές περιοχές της περιφέρειας Δυτ. Μακεδονίας και Πελοποννήσου 40%, 50% και 60% αντίστοιχα», ανέφερε ο υπουργός.
Αναφορικά με τις φοροαπαλλαγές και τις εισφοροαπαλλαγές από το υπουργείο Οικονομικών, αυτές αναμένεται να προσδιοριστούν τους επόμενους μήνες σε συνεννόηση και με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. «Ανεξαρτήτως του ποια θα είναι η απόφαση των Βρυξελλών, είναι βέβαιο ότι λόγω και της ευρωπαϊκής πολιτικής και των ίδιων των αποφάσεων της ΕΕ θα υπάρξει ένα ειδικό πλαίσιο φορολογικών και επενδυτικών κινήτρων γενικότερα για αυτές τις περιοχές, που από μόνα τους θα λειτουργήσουν ως «φάροι» προσέλκυσης επενδύσεων», κατέληξε ο κ. Χατζηδάκης.
Το master plan για την μετάβαση από το γκρίζο του λιγνίτη στην επόμενη ημέρα παρουσιάστηκε σε διϋπουργική συνεδρίαση και αμέσως μετά ακολούθησε συνέντευξη. Το σχέδιο θα περιλάβει τα τελευταία σχόλια από τα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής υπό τον Κωστή Μουσουρούλη. Το τελικό κείμενο του masterplan να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση την επόμενη εβδομάδα. Η διαβούλευση θα διαρκέσει έως το τέλος Οκτωβρίου.
Διαβάστε ακόμα:
- Απολιγνιτοποίηση, ένα στοίχημα χωρίς προηγούμενο - Τι περιλαμβάνει το master plan