«Εμπροσθοβαρή» αύξηση των επιτοκίων κατά 0,75% αποφάσισε η ΕΚΤ και οι δηλώσεις Λαγκάρντ στη συνέχεια για συνέχιση της τάσης, ήρθαν να επιβεβαιώσουν τις αγορές που ανέβαζαν το επιτόκιο euribor και να προβληματίσουν τους δανειολήπτες. Ήδη το euribor τριμήνου με το οποίο συνδέονται τα δάνεια κυμαινόμενου επιτοκίου, είναι στο 0,822%.
Η αύξηση από την ΕΚΤ, ήταν η μεγαλύτερη δυνατή και θα ακολουθήσουν κι άλλες Ενδεχομένως η. φρασεολογία της ΕΚΤ για τις αυξήσεις επιτοκίων, να υποδηλώνει επίσης ότι δεν θα είναι τόσο μεγάλες στη συνέχεια, αλλά η οροφή είναι άγνωστη. Οι εκτιμήσεις της ΕΚΤ για τον πληθωρισμό που θα παραμείνει πάνω από το στόχο του 2% και το 2024, αφήνουν να διαφανεί η πιθανότητα μίας αρκετά υψηλής οροφής.
Όλα τα παραπάνω σημαίνουν επιβαρύνσεις για τα στεγαστικά, καταναλωτικά κι επιχειρηματικά δάνεια. Τα περισσότερα από τα υφιστάμενα στεγαστικά δάνεια είναι με κυμαινόμενο επιτόκιο και ισχύει ειδικά για τα δάνεια μέχρι και τις αρχές του 2021. Αντίθετα δεν επηρεάζονται δάνεια που έχουν ωριμάσει και τείνουν στη λήξη τους.
Τα επιχειρηματικά και τα καταναλωτικά δάνεια επίσης είναι κυμαινόμενου επιτοκίου. Εξαιρούνται οι επιχειρήσεις και οι δανειολήπτες στεγαστικών δανείων, που μετέτρεψαν εγκαίρως τα δάνειά τους σε σταθερού επιτοκίου.
Τα παραπάνω, σημαίνουν επιβαρύνσεις από 30-40 ευρώ για ένα απλό στεγαστικό δάνειο 100.000 ευρώ ανάλογα με τη διάρκειά του, που έχουν ήδη μερικώς περάσει ή θα περάσουν στις επόμενες μέρες στις μηνιαίες δόσεις, για δάνεια τα οποία έχουν ληφθεί φέτος ή στα τελευταία 2-3 χρόνια και μπορεί να αυξηθούν περαιτέρω, λόγω της πορείας του euribor το οποίο κινείται καθημερινά ανοδικά, ειδικά το τελευταίο τετράμηνο.
Επιχειρηματικά δάνεια σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις που δεν έχουν «κλειδώσει» σε σταθερά δάνεια βλέπουν αντίστοιχα μεγαλύτερες επιβαρύνσεις οι οποίες για ποσά 200.000 ευρώ ανάλογα και με το δάνειο φθάνουν ή ξεπερνούν τα 70 ευρώ ήδη.
Δάνεια με σταθερά επιτόκια
Όσοι προνόησαν για τη λήψη δανείων με σταθερά επιτόκια, μπορεί να κατέβαλαν ελαφρώς μεγαλύτερες δόσεις μέχρι και τον Ιούλιο φέτος, είχαν όμως «κλειδώσει» το προνόμιο να γνωρίζουν ποια θα είναι η δόση τους μέχρι τη λήξη του δανείου.
Αλλά αυτό δε σημαίνει ότι τα νέα δάνεια με σταθερά επιτόκια που θα δοθούν στη συνέχεια θα είναι το ίδιο φθηνά. Μάλιστα τα επιτόκια των νέων δανείων θα αυξηθούν επίσης και θα τείνουν σύμφωνα με έμπειρους τραπεζικούς, να κινηθούν κάθε φορά περίπου στα αντίστοιχα επίπεδα με τα κυμαινόμενα επιτόκια, καθώς η διαμόρφωσή τους επηρεάζεται επίσης από τα επιτόκια της ΕΚΤ και την απόδοση των μακροχρόνιων ομολόγων.
Τα επιτόκια στα νέα σταθερά δάνεια θα δίνονται με βάση το κόστος χρηματοδότησης που μπορούν να εξασφαλίσουν οι ελληνικές Τράπεζες, οι οποίες θα ανταγωνισθούν σκληρά μεταξύ τους για να συνεχίσουν να αυξάνουν την πιστωτική τους επέκταση.
Τραπεζικά κέρδη από τα περιθώρια στις καταθέσεις
Οι αυξήσεις στα επιτόκια των δανείων δεν θα περάσουν το ίδιο γρήγορα στις καταθέσεις, ούτε και στο ίδιο ποσοστό. Αντίθετα οι καταθέτες θα πάρουν περίπου το μισό των αυξήσεων από τα επιτόκια με χρονική υστέρηση, κάτι που θα εξασφαλίσει κέρδη στις Τράπεζες.
Η διαφορά στο περιθώριο μεταξύ δανείων και καταθέσεων είναι το κέρδος των Τραπεζών, από την αύξηση των Τραπεζών, οι οποίες εκτιμάται ότι θα αυξήσουν για πρώτη φορά τόσο τα καθαρά έσοδά τους από τόκους, μετά από διάστημα πολλών ετών.
Με βάση τις εκτιμήσεις της Goldman Sachs, οι 4 μεγάλες Τράπεζες κερδίζουν ήδη σε βάθος χρόνου 65 εκατ. ευρώ κατά μέσο όρο από την πρώτη αύξηση επιτοκίων 0,50%. Επόμενη αύξηση επιτοκίων 0,50% σε βάθος χρόνου δίνει κέρδη 117,5 εκατ. ευρώ κατά μέσο όρο ανά Τράπεζα.
Επιπλέον αύξηση 0,50% σε βάθος χρόνου προσθέτει 83 εκατ. ευρώ κέρδη ανά Τράπεζα. Βεβαίως αυτή η δεύτερη αύξηση ήταν μεγαλύτερη και πρόσθεσε 0,75% της ποσοστιαίας μονάδας, ενώ άλλαξε το χρονικό ορίζοντα του υπολογισμού για τα κέρδη.