Της Ξανθής Γούναρη
Στον «πάγο», τουλάχιστον για δύο με τρία χρόνια, μπαίνει η συνεπένδυση της αλευροβιομηχανίας Μύλοι Λούλη με τον όμιλο της Chipita για την κατασκευή μύλου στην Ινδία.
Η ελληνική εισηγμένη αποφάσισε να προχωρήσει αυτόνομα σε μία πολύ μικρότερη επένδυση με σκοπό την ενδελεχή έρευνα της τοπικής αγοράς της Ινδίας και όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν δεν αποκλείεται η δυνατότητα μιας από κοινού μεγαλύτερης επένδυσης με τον σημαντικότερο πελάτη της, την Chipita.
«Ήταν μία κοινή απόφαση» αναφέρει στο liberal.gr ο Νίκος Φωτόπουλος, αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Μύλοι Λούλη, επισημαίνοντας ότι η δημιουργία αλευρόμυλου δεν ενδείκνυται στην παρούσα χρονική περίοδο σε ότι αφορά την ινδική αγορά. Παρ' όλα αυτά, τονίζει πως η αγορά της Ινδίας εξακολουθεί να ενδιαφέρει την αλευροβιομηχανία εξ ου και η δημιουργία μιας μικρότερης εταιρείας (επένδυση ύψους 1.000.000 ευρώ αντί του αρχικού πλάνου για επένδυση περίπου 15.000.000 ευρώ), της οποίας ο σκοπός θα είναι να «γνωρίσει» τις ιδιαιτερότητες της τοπικής αγοράς προκειμένου να προχωρήσει στον κατάλληλο χρόνο σε μία μεγαλύτερη επένδυση.
Υπενθυμίζεται ότι στην Ινδία και συγκεκριμένα στην περιοχή της Μουμπάι (Βομβάη) η Chipita εδώ και ενάμιση χρόνο διατηρεί εργοστάσιο πραλίνας, ενώ προγραμματίζει την κατασκευή εργοστασίου κρουασάν στο Αχμενταμπάντ, επένδυση ύψους 65.000.000 ευρώ, το οποίο βρίσκεται στο στάδιο έκδοσης οικοδομικών αδειών. Σε κοντινή απόσταση από το εργοστάσιο της Chipita στο Αχμενταμπάντ σχεδιαζόταν η κατασκευή του μύλου από την Grinco Holdings, στην οποία συμμετείχαν η Μύλοι Λούλη και η Chipita. Όπως γνωστοποίησε η Μύλοι Λούλη εξαγόρασε το 40% της εταιρείας Grinco Holdings Ltd, έναντι τιμήματος 40.000 ευρώ από την εταιρεία Chipita Participations Limited.
Η εν λόγω συνεπένδυση που σήμερα μετατίθεται για το μέλλον είχε στόχο την κάλυψη των αναγκαίων πρώτων υλών της ισχυρής βιομηχανίας τροφίμων για την τοπική δραστηριότητά της, αλλά ταυτόχρονα και την ισχυροποίηση της θέσης της Μύλοι Λούλη στην ευρύτερη περιοχή.
Ας σημειωθεί πάντως ότι η αυτόνομη επένδυση της ελληνικής αλευροβιομηχανίας στην Ινδία θα γίνει όχι στην περιοχή του Αχμενταμπάντ, αλλά πιθανότατα κοντά στην πόλη Μουμπάι.
Αύξηση πωλήσεων για το 2015
Μεταξύ των 54 εταιρειών που διακρίθηκαν στη διοργάνωση των True Leaders της ICAP Group για το 2014, η αλευροβιομηχανία Μύλοι Λούλη συνεχίζει την ανοδική της πορεία και κατά την οικονομική χρήση που μόλις ολοκληρώθηκε, καταγράφοντας σύμφωνα με πληροφορίες αύξηση περίπου 15% στον όγκο και άνοδο 13% με 15% στον τζίρο.
«Το 2015 ήταν μία καλή χρονιά παρά τις δυσκολίες» λέει ο Νίκος Φωτόπουλος, επισημαίνοντας και την καλή πορεία της Kenfood την οποία εξαγόρασε πέρυσι η αλευροβιομηχανία Μύλοι Λούλη.
Η κύρια δραστηριότητα της Kenfood αφορά την παραγωγή μιγμάτων αρτοποιίας και την παραγωγή-εμπορία πρώτων υλών τροφίμων για την αρτοποιία, ζαχαροπλαστική, μακαρονοποιία, παραγωγή σφολιάτας κ.α. Η παραγωγή των προϊόντων γίνεται στη σύγχρονη μονάδα της εταιρείας, σε συνολική έκταση 23.500 τ.μ., στο Αμπελοχώρι Βοιωτίας.
Λίγες οι συνέργειες με την Al Dahra
Λιγότερες από τις αρχικές προσδοκίες είναι μέχρι σήμερα οι συνέργειες της ελληνικής αλευροβιομηχανίας με τον στρατηγικό της σύμμαχο Al Dahra Agriculture.
Προς το παρόν ολοκληρώνεται η συνεργασία της Μύλοι Λούλη με τους Άραβες, που αφορά τη δημιουργία σιλό στη Φουτζέιρα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, προκειμένου να εξασφαλιστεί επάρκεια σιτηρών στην ευρύτερη περιοχή. Εκτιμάται ότι περί τους 270.000 τόνοι θα μπορούν να αποθηκευθούν στις νέες εγκαταστάσεις από εφέτος.
Σε ότι αφορά όμως τις συζητήσεις για την κατασκευή αλευρόμυλων σε διάφορες περιοχές της Ασίας, δεν έχουν ακόμη καταλήξει κάπου συγκεκριμένα, ωστόσο ο στόχος είναι να επιταχυνθούν.