Για τους επενδυτές που προσπαθούν να ερμηνεύσουν τις κινήσεις της ΕΚΤ, αν το 2015 είχε να κάνει με τις εξαγγελίες του κ. Draghi, το 2016 θα αφορά όσα βρίσκονται στο μυαλό του...
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει σε ανάλυσή του το πρακτορείο Bloomberg, τα γερμανικά δεκαετή ομόλογα οδεύουν στην πρώτη τους μηνιαία πτώση από τον Αύγουστο, μετά τη στιγμή όπου ο επικεφαλής της ΕΚΤ εκτίμησε ότι τα χρήματα που έχουν διοχετευτεί στην οικονομία της ευρωζώνης ίσως είναι αρκετά για να επιτευχθεί ο επιθυμητός στόχος πληθωρισμού, ελάχιστα κάτω από 2%.
Αυτό σηματοδότησε μια αλλαγή κλίματος στις 20 Νοεμβρίου η οποία οδήγησε τις αποδόσεις των μικρότερης διάρκειας τίτλων σε ιστορικά χαμηλά, με τη δήλωση ότι η Τράπεζα θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να ανυψώσει τις καταναλωτικές τιμές.
Η σαφήνεια των λεγομένων του κ. Draghi οδήγησε τους επενδυτές σε μια πολύ πιο ασαφή εικόνα αναφορικά με την προσπάθειά τους να μαντέψουν ποια πρόκειται να είναι η επόμενη κίνηση της ΕΚΤ. Ο μαραθώνιος των αγορών που προέκυψε από το πρόγραμμα εξαγοράς ομολόγων, ή της ποσοτικής χαλάρωσης, διακόπηκε απότομα αυτόν το μήνα όταν ο κ. Draghi αποκάλυψε ένα πακέτο μέτρων που πρότεινε, το οποίο σύμφωνα με ορισμένους έδειξε ότι αντιμετωπίζει αντίσταση εντός της ΕΚΤ στην προσπάθειά του για περαιτέρω τόνωση.
«Με την τελευταία απόφαση υπήρξε εξαιρετικά ξεκάθαρο σε εμένα ότι τα "γεράκια" έχουν αναλάβει το τιμόνι», δηλώνει στο ολλανδικό πανεπιστήμιο της Ουτρέχτης ο Elwin de Groot, κορυφαίος οικονομολόγος της Rabobank International. «Αυτό θα είναι το πραγματικό θέμα για το 2016: όχι μόνο πόσο πρόθυμη είναι η ΕΚΤ να κάνει περισσότερα, αλλά επίσης πόσο ικανή είναι να τα πραγματοποιήσει».
Αποδόσεις γερμανικών ομολόγων
Τη στιγμή που ο κ. Draghi δήλωσε ότι η ΕΚΤ παραμένει έτοιμη να ανταποκριθεί στην αλλαγή των συνθηκών, οι προβλέψεις για την αγορά ομολόγων δείχνουν αρκετά αβέβαιες προοπτικές. Οι εκτιμήσεις για το σημείο αναφοράς της απόδοσης των δεκαετών γερμανικών ομολόγων την ερχόμενη χρονιά κυμαίνονται από 0,4% έως 1,55%.
Η εκκίνηση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης το Μάρτιο οδήγησε τη μέση απόδοση των ομολόγων της ευρωζώνης στο ιστορικό χαμηλό του 0,43%, για να διογκωθεί όμως σε ύψος 1,08% στα μέσα του Ιουνίου, σύμφωνα με τους δείκτες της Bank of America Merrill Lynch.
Επιλογές πολιτικής
Ακόμα και με αυτήν την οπισθοχώρηση, η επικράτεια της ευρωζώνης συμπλήρωσε ένα 2% κερδών το 2015, το οποίο προστέθηκε στο 13% που σημειώθηκε το 2014. Αυτό ξεπέρασε το αντίστοιχο των ΗΠΑ που έφτασε στο 1,1% καθώς η FED αύξησε τα επιτόκια της για πρώτη φορά από το 2006 και υπέδειξε ότι θα προχωρήσει περεταίρω στο 2016.
«Αυτή η αποκαλούμενη απόκλιση θα είναι το θέμα του επόμενου έτους», δήλωσε ο Marius Daheim, κορυφαίος αναλυτής επιτοκίων στη σουηδική τράπεζα SEB στη Φρανκφούρτη. «Οι αγορές θα συνεχίσουν να οδηγούνται από τις επιλεγείσες πολιτικές».
Προτείνει μάλιστα στους επενδυτές να προτιμήσουν τα υψηλότερης απόδοσης ομόλογα της ευρωζώνης, συμπεριλαμβανομένων εκείνων της Ιταλίας και της Ισπανίας, προκειμενου να πετύχουν θετικές αποδόσεις κεφαλαίου.
«Η πίεση θα μεταφερθεί στην ΕΚΤ προκειμένου να κάνει κάτι», λέει ο Kit Juckes, αναλυτής στρατηγικής τη Societe Generale. Για τον Mario Draghi σχολιάζει: «είναι περισσότερο μια ερώτηση για την προσαρμογή στο πηδάλιο, ώστε να διατηρήσει το πλοίο την πορεία του, αλλά να μη χτυπηθεί από άλλα γεγονότα. Είναι δυναμικός».