Ο καλύτερος… φίλος του ιδιοκτήτη για το επόμενο 7μηνο θα είναι ο συμβολαιογράφος. Διότι αυτός θα του εξασφαλίσει το πολυπόθητο ραντεβού για να συντάξει το συμβόλαιο μεταβίβασης με την ισχύουσα τιμή ζώνης, ένα ραντεβού που μπορεί να μεταφράζεται σε πολλές εκατοντάδες ή και χιλιάδες ευρώ.
Από τη στιγμή που τα έξοδα μεταβίβασης ενός ακινήτου είναι συνδεδεμένα με την αντικειμενική αξία του ακινήτου (για την ακρίβεια την αναγραφόμενη στο συμβόλαιο η οποία όμως δεν μπορεί να είναι κατώτερη της αντικειμενικής), η αύξηση της τιμής ζώνης είναι δεδομένο ότι θα παρασύρει τα συμβολαιογραφικά έξοδα, την αμοιβή του υποθηκοφυλακείου και του κτηματολογίου αλλά και κάθε πιθανό έξοδο συνδέεται με την μεταβίβαση. Προφανώς, και τους φόρους μεταβίβασης.
Μπορεί στις περισσότερες γονικές παροχές το αφορολόγητο να καλύπτει την αξία και να μην επιβάλλεται φόρος. Μπορεί στην αγορά κύριας κατοικίας, το αφορολόγητο να μηδενίζει τη φορολογική επιβάρυνση. Όμως υπάρχουν και οι αγορές εξοχικών όπου εκεί «χτυπάει» ο συντελεστής του 3%, όπως υπάρχουν και τα μεγάλης αξίας ακίνητα ή οι δωρεές σε συγγενείς με χαμηλότερο βαθμό συγγένειας, όπου οι συντελεστές υπολογισμού του φόρου μπορούν να φτάνουν και στο 30-40%.
Στις γονικές παροχές και στις δωρεές, τα πράγματα είναι δεδομένα. Οι πολλοί -ιδιοκτήτες ακινήτων στο 55% των περιοχών της χώρας όπου γίνονται ανατιμήσεις, έχουν κάθε λόγο να σπεύσουν να κάνουν τις κινήσεις τους μέσα στο έτος εφόσον διαπιστώσουν ότι η αναπροσαρμογή της αξίας του ακινήτου οδηγεί σε μεγάλες επιβαρύνσεις κατά τη διαδικασία της μεταβίβασης. Εκεί, το μόνο που χρειάζεται είναι η σύγκριση της αξίας του ακινήτου με τη σημερινή τιμή ζώνης με την αντίστοιχη με την νέα τιμή ζώνης. Όσο μεγαλύτερη η αύξηση, τόσο μεγαλύτερο και το κόστος της μεταβίβασης.
Στις αγορές από την άλλη, τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά. Εκεί, η αύξηση της αντικειμενικής αξίας δημιουργεί και πληθωριστικές πιέσεις. Ο υποψήφιος αγοραστής δεν έχει να αντιμετωπίσει την εφορία αλλά τον πωλητή ο οποίος βλέποντας την αύξηση της τιμής ζώνης να έρχεται, είναι πολύ πιθανό να αλλάξει και τις απαιτήσεις του όσον αφορά στο τίμημα. Άλλο να ξέρεις ότι η τιμή ζώνης στην περιοχή που θέλεις να πουλήσεις είναι 1.200 ευρώ και άλλο να μαθαίνεις ότι ξαφνικά αναπροσαρμόζεται στα 2.000 ευρώ.
Και μπορεί η αύξηση να γίνεται προκειμένου η αντικειμενική αξία να προσεγγίσει την πραγματική, στην πράξη όμως θα φανεί αν η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών, σε συνδυασμό και με τις συνολικότερες προσδοκίες για ανάπτυξη, θα δημιουργήσουν ένα μεγαλύτερο πληθωριστικό κύμα στην αγορά.
Διαβάστε ακόμα:
O νέος «χάρτης» των αντικειμενικών: Πού αυξάνονται και πού μειώνονται - Αναλυτικά η λίστα