Του Βασίλη Γεώργα
Χάσμα εξακολουθεί να χωρίζει τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης και των δανειστών για τα δύο βασικά προαπαιτούμενα της διαπραγμάτευσης –την αναδρομική επιστροφή του ΕΚΑΣ και την απελευθέρωση της πώλησης των εγγυημένων από το Δημόσιο, κόκκινων δανείων- που πρέπει να ολοκληρωθούν ώστε να εκταμιευθεί εγκαίρως η δόση της πρώτης αξιολόγησης.
Οι υπουργοί Τσακαλώτος, Σταθάκης και Κατρούγκαλος ολοκλήρωσαν λίγο μετά τις 9 το βράδυ χωρίς αποτέλεσμα την πεντάωρη τηλεδιάσκεψη με τους εκπροσώπους των θεσμών, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι η κυβέρνηση συζητά μόνο επιμέρους νομοτεχνικές βελτιώσεις και όχι αλλαγές άρθρων στο πολυνομοσχέδιο. Οι ίδιες πηγές λένε ότι δεν θα ακολουθήσει άλλη τηλεδιάσκεψη των υπουργών με τους θεσμούς αλλά μόνο σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, ενώ οι όποιες νομοθετικές βελτιώσεις αποφασιστούν, θα κατατεθούν μέχρι την Τετάρτη ή την Πέμπτη. Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση βιάζεται να ολοκληρώσει και τυπικά την αξιολόγηση προκειμένου να προλάβει την συνεδρίαση του Δ.Σ της ΕΚΤ όπου αναμένεται να αποφασιστεί η εκ νέου αποδοχή των ελληνικών ομολόγων ως ενέχυρα δανεισμού για τις ελληνικές τράπεζες, αλλά κυρίως να προλάβει τους χρόνους ώστε να υπάρξει εκταμίευση της δόσης των 7,5 δις. ευρώ πριν το τέλος Ιουνίου.
Αιχμή των διαφωνιών είναι τα περίπου 70 εκατ. ευρώ του ΕΚΑΣ τα οποία πρέπει να επιστραφούν από τους δικαιούχους αλλά η κυβέρνηση επιμένει μετά τις σχετικές εξαγγελίες του πρωθυπουργού, να μην εφαρμόσει τη σχετική διάταξη. Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρόταση που υπέβαλε ο Γ. Κατρούγκαλος είναι να υπάρξει λογιστικός χειρισμός της διαφοράς κατά τρόπο ώστε το ποσό να φύγει από τον προϋπολογισμό του υπουργείου Εργασίας και να δοθεί εφάπαξ από το πλεόνασμα του 2015. Επί της συγκεκριμένης πρότασης δεν είναι γνωστό αν θα συμφωνήσουν οι θεσμοί, ωστόσο κυβερνητικά στελέχη επισημαίνουν ότι ο πρωθυπουργός έχει δεσμευτεί και η κυβέρνηση δεν μπορεί να κάνει πίσω.
Αντίστοιχο κλίμα επικρατεί και σε ότι αφορά στην απαίτηση των δανειστών να απελευθερωθεί και η πώληση των εγγυημένων από το Δημόσιο δανείων. Πρόκειται κυρίως για δάνεια που έλαβαν ΔΕΚΟ, Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης αλλά και ιδιώτες επιχειρήσεις τα οποία ανέρχονται συνολικά στα 13,7 δισ. ευρώ. Εξ αυτών, υπολογίζεται ότι περίπου 1,5 δισ. ευρώ είναι μη εξυπηρετούμενα και η μεταβίβασή τους, όπως υποστηρίζει η κυβέρνηση εγκυμονεί κινδύνους να αλλάξουν χέρια κρίσιμα μερίδια εταιρειών ή να δημιουργηθεί δημοσιονομική τρύπα στον προϋπολογισμό. Ο υπουργός Οικονομίας Γ. Σταθάκης μετέφερε την θέση ότι η κυβέρνηση δεν συναινεί στην ελεύθερη πώλησή τους.