Του Προκόπη Χατζηνικολάου
Στις καλένδες φαίνεται ότι παραπέμπεται η προσπάθεια δημιουργίας αυτοματοποιημένου συστήματος αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων. Και αυτό καθώς χθες η κυβέρνηση «μονιμοποίησε» τους εκτιμητές ακινήτων, οι οποίοι αναλαμβάνουν την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών τόσο το 2019 όσο και το 2020. Στην τροπολογία των 85 σελίδων που κατατέθηκε χθες στη Βουλή προβλέπεται ότι η έκτακτη διαδικασία που ακολουθήθηκε το 2018 θα συνεχισθεί και τα επόμενα χρόνια.
Μάλιστα η κυβέρνηση αποφάσισε να φτιάξει και μία δεύτερη επιτροπή στην οποία θα συμμετέχουν πολιτικά πρόσωπα και θα εγκρίνουν τις αντικειμενικές αξίες. Προφανώς αυτές θα εγκρίνονται με βάση τις πολιτικές επιδιώξεις σε μία ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο δηλαδή λίγο πριν τις εκλογές.
Σύμφωνα λοιπόν με την τροπολογία:
1.Οι πιστοποιημένοι εκτιμητές ακινήτων αναλαμβάνουν τον καθορισμό των τιμών ζώνης σε όλη την επικράτεια.
2.Συστήνεται τριμελής επιτροπή, η οποία παρεμβαίνει, όπου δεν είναι δυνατόν να προσδιοριστούν οι νέες Τιμές Ζώνης. Πρόεδρος της Επιτροπής θα εξακολουθήσει να τοποθετείται πάρεδρος του ΝΣΚ, και μέλη γίνονται οι επικεφαλής της αρμόδιας Γραμματείας Οικονομικής Πολιτικής του υπουργείου Οικονομικών και της ΑΑΔΕ. Υπενθυμίζεται ότι ο νόμος του 2017 προέβλεπε τον Προϊστάμενο της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Περιουσίας του Υπουργείου Οικονομικών και τον Προϊστάμενο της Διεύθυνσης Εφαρμογής Φορολογίας Κεφαλαίου και Περιουσιολογίου της ΑΑΔΕ. Όπως προαναφέρθηκε στόχος είναι το φιλτράρισμα των αντικειμενικών αξιών.
3.Επίσης, συστήνεται εξαμελής επιτροπή σε κάθε Περιφέρεια, η οποία θα εισηγείται τους συντελεστές αυξομείωσης (συντελεστές εμπορικότητας), τη διαμόρφωση των Ζωνών άρα και αλλαγές σε αυτές, καθώς και τις Ζώνες που πρόκειται να ενταχθούν στο αντικειμενικό σύστημα.
Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί στους πιστωτές της ότι τόσο το 2019 όσο και το 2020 θα προχωρήσει στην αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών μετά την αποτυχημένη προσπάθεια του 2018. Μάλιστα το νέο έτος οι νέες τιμές ζώνης θα πρέπει να φθάσουν στο 50% των εμπορικών τιμών και το 2020 να εξισωθούν οι δύο τιμές.
Αυτό σημαίνει ότι το νέο έτος θα αλλάξουν όλα στον ΕΝΦΙΑ. Μάλιστα οι ισχνές μειώσεις που ψήφισε πριν από μερικές μέρες η Βουλή αναμένεται να απορροφηθούν από την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών στις περισσότερες περιοχές της χώρας. Σε κάποιες περιοχές ο ΕΝΦΙΑ θα είναι υψηλότερος από ότι φέτος αναγκάζοντας τους πολίτες να βάλουν και πάλι πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη προκειμένου να επιτευχθούν στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα.
Ο φόβος που υπάρχει στους ιδιοκτήτες αλλά και όσους επιθυμούν να αγοράσουν σπίτι φαίνεται στα στοιχεία της φορολογικής διοίκησης όπου καταγράφεται αύξηση των μεταβιβάσεων κατά 32%. Και αυτό καθώς από την 1-1-2019 όσοι προχωρήσουν σε αγοραπωλησίες ακινήτων σε 3.792 περιοχές της Ελλάδας θα πληρώσουν υψηλότερο φόρο μεταβίβασης ακινήτων (ΦΜΑ) λόγω των αυξημένων αντικειμενικών αξιών. Σημειώνεται ότι οι αντικειμενικές αξίες εφαρμόστηκαν μόνο για τον ΕΝΦΙΑ και θα επεκταθούν και στους υπόλοιπους φόρους από την Πρωτοχρονιά του 2019.
Με βάση τα στοιχεία από τις αρχές του έτους μέχρι σήμερα χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων έσπευσαν πωλήσουν κάποιο ακίνητο είτε να αγοράσουν για να γλιτώσουν τις επιβαρύνσεις (σε ΕΝΦΙΑ και ΦΜΑ). Συγκεκριμένα, στο 10μηνο Ιανουαρίου - Οκτωβρίου τα έσοδα από τον φόρο μεταβίβασης παρουσιάζουν αύξηση 32% σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα. Η εξέλιξη αυτή είχε ως αποτέλεσμα να αυξηθούν και οι εισπράξεις κατά 273 εκατ. ευρώ. Όπως αναφέρουν οι ειδικοί του χώρου, τις τελευταίες ημέρες η κίνηση είναι ιδιαίτερα αυξημένη στα συμβολαιογραφεία και στα τμήματα κεφαλαίου των εφοριών, όπου οι φορολογούμενοι πληρώνουν τους φόρους μεταβίβασης.