Του Απόστολου Σκουμπούρη
Έχοντας αποδείξει προ πολλού ότι διαθέτει ξεχωριστό επιχειρηματικό DNA το οποίο δεν περιορίζεται μόνο στον Ελλαδικό χώρο, μια ακόμη εταιρεία του Πάνου Γερμανού, ετοιμάζεται να κάνει κάτι εξαιρετικό διεθνώς, επιβεβαιώνοντας ότι αποτελεί ένα ακόμη success story.
Πρόκειται για την εταιρεία Play, που δραστηριοποιείται στην αγορά τηλεπικοινωνιών της Πολωνίας, ούσα η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία κινητής στη χώρα (μετά την Orange), η οποία ετοιμάζεται να κάνει την εισαγωγή της στο χρηματιστήριο της Βαρσοβίας, μέσω της μεγαλύτερης δημόσιας εγγραφής στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών την τελευταία πενταετία στην Ευρώπη!
H Play ξεκίνησε ως η 4η... άδεια κινητής στην Πολωνία το 2007 και μέσα σ'' αυτή τη 10ετία ξεπέρασε τις T-Mobile (Deutsche Telkom) και lus (Polkomtel), ανεβάζοντας πλέον το μερίδιό της από 4,6% το 2008 στο 27,6% το 2016, διαθέτοντας το πιο σύγχρονο ιδιόκτητο δίκτυο κινητής τηλεφωνίας στη χώρα, με καλούς ρυθμούς ανάπτυξης.
Μέσω επιθετικής εμπορικής πολιτικής έχοντας ανταγωνιστεί ισχυρούς διεθνείς ομίλους, έχει αναπτύξει ένα δίκτυο που αριθμεί περισσότερα από 1.300 καταστήματα κινητής τηλεφωνίας, δημιουργώντας το πρώτο brand στις προτιμήσεις των Πολωνών σε ότι αφορά στις εταιρίες κινητής τηλεφωνίας και 5ο συνολικά σε όλα τα brands της Πολωνικής αγοράς!
Θυμίζουμε ότι η Πολωνία «τρέχει» με εξαιρετικούς ρυθμούς ανάπτυξης εδώ και χρόνια, είναι η μεγαλύτερη οικονομία της Ανατολικής Ευρώπης, με «έξαρση» της επιχειρηματικότητας και των επενδύσεων, βελτίωση μακροοικονομικών μεγεθών και αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος των πολιτών.
Το Χρηματιστήριο της Βαρσοβίας (W.S.E.-Warsaw Stock Exchange), αποτελεί τη μεγαλύτερη χρηματιστηριακή αγορά της Αν. Ευρώπης με περίπου 470 εισηγμένες εταιρείες.
Η αρχική δημόσια προσφορά της Play Communications θα είναι η μεγαλύτερη από το 2012 όταν εισήχθη στο χρηματιστήριο το 23% της Telefonica Deutschland, με την αποτίμηση της να προβλέπεται να ξεπεράσει σύμφωνα με αναλυτές τα 3,5 δισ. ευρώ.
Να σημειωθεί ότι η Play είναι η μεγαλύτερη ελληνική επένδυση που έχει γίνει ποτέ στην πολωνική αγορά, διαπρέποντας μάλιστα σε έναν τομέα υψηλών απαιτήσεων όπως αυτός της τεχνολογίας και της ψηφιακής εποχής.
H εταιρεία ελέγχεται κατά 50,3% από την ελληνική Olympia Development (συμφερόντων Π. Γερμανού), ενώ το υπόλοιπο ανήκει στην ισλανδική Novator Partners που παλαιότερα συμμετείχε στη Forthnet.
Με αποτίμηση πέριξ των 3,5 δισ. η εισαγωγή
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών, η Play θα εισαχθεί στο πολωνικό χρηματιστήριο με μια αποτίμηση πέριξ των 3,5 δισ. ευρώ, ενώ στοχεύει στην άντληση περίπου 700 εκατ. ευρώ. Το ποσό που θα αντλήσει από το Χρηματιστήριο θα το διαθέσει για την αποπληρωμή μέρους των τραπεζικών της υποχρεώσεων καθώς και για την περαιτέρω ανάπτυξή της.
Το συντονισμό της δημόσιας εγγραφής που θα γίνει εντός των επόμενων εβδομάδων έχουν αναλάβει οι JP Morgan, BofA Merrill Lynch και UBS.
Με αφορμή τη δρομολογούμενη εισαγωγή της εταιρείας στο χρηματιστήριο της Βαρσοβίας, η διευθύντρια επικοινωνίας, του ομίλου Olympia Ανθή Τροκούδη έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«H πολωνική αγορά τηλεπικοινωνιών αποτελεί μια από τις πιο ελκυστικές στην Ευρώπη υποστηριζόμενη και από τα πολύ καλά γενικά μακροοικονομικά μεγέθη – δείκτες της χώρας. Η Play αποτελεί πλέον τον δεύτερο μεγαλύτερο πάροχο τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών στην τοπική αγορά και παράλληλα αυτόν με την μεγαλύτερη ανάπτυξη συνδρομητικής βάσης τα τελευταία χρόνια.
Έπειτα από 10 συναπτά έτη επενδύσεων και υποστήριξης της εταιρείας, οι μέτοχοι εκτιμούν ότι ήρθε η κατάλληλη στιγμή για την εισαγωγή της εταιρίας στο Χρηματιστήριο της Βαρσοβίας στην Πολωνία, γεγονός που δυνητικά θα συμβάλλει στην χρηματοδότηση του επόμενου σταδίου ανάπτυξης της, μέσω της υλοποίηση του στρατηγικού της πλάνου».
Οικονομικές επιδόσεις και υπηρεσίες
Η Play το 2015 σημείωσε έσοδα 1,2 δισ. ευρώ και λειτουργική κερδοφορία ανήλθε 362 εκατ. ευρώ, ενώ το 2016 τα λειτουργικά έσοδα ανήλθαν σε 1,38 δισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση κατά 12,5% έναντι του 2015. H προσαρμοσμένη λειτουργική κερδοφορία διευρύνθηκε κατά 14% φτάνοντας στα 460 εκατ. ευρώ.
Στο τέλος του 2016 είχε συνολική βάση 14,41 εκατ. πελατών, το οποίο μεταφράζεται σε μερίδιο 26,3% στην αγορά, ενώ το μερίδιο συνδρομητών συμβολαίου ανέβηκε στο 58,0%, από το 50,0% στα τέλη του 2015.
Σε ότι αφορά το 1ο τρίμηνο του 2017 η εταιρεία είχε έσοδα 1,58 δισ. ζλότι (373 εκατ. ευρώ) σημειώνοντας αύξηση περίπου 10% σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2016.
Τα λειτουργικά κέρδη EBITDA διαμορφώθηκαν στα 504 εκατ. ζλότι (119 εκατ. ευρώ) σημειώνοντας αύξηση 8%. Ακόμη, παρά το γεγονός ότι το τελευταίο τρίμηνο υποχώρησε σε συνδρομητές (-0,5%), κατάφερε να αυξήσει το μερίδιο αγοράς περισσότερο από μία ποσοστιαία μονάδα, καθώς οι ανταγωνιστές της έχασαν περισσότερους πελάτες (εκκαθάριση της συνδρομητικής βάσης από ανενεργούς συνδρομητές).
Οι υπηρεσίες που προσφέρει
Η Play πέρα από τις... κλασικές υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας, μηνυμάτων και δεδομένων σε καταναλωτές και επιχειρήσεις προσφέρει και υπηρεσίες συνδρομητικής τηλεόρασης (Play Now) έχοντας 1,3 εκατ. πελάτες, ενώ προσφέρει και πακέτα μουσικού περιεχόμενου με την Tidal και TV streaming με την ΗΒΟ.
Στα καταστήματα, έχει διευρύνει τη γκάμα των προϊόντων, προσφέροντας εκτός από smartphones, tablets, notebooks, συσκευές πρόσβασης δεδομένων κ.λπ.
Ποιο είναι το εκτόπισμα του χρηματιστηρίου της Βαρσοβίας
Το Χρηματιστήριο της Βαρσοβίας (W.S.E.-Warsaw Stock Exchange), αποτελεί τη μεγαλύτερη χρηματιστηριακή αγορά της Ανατολικής Ευρώπης με περίπου 470 εισηγμένες και συνολική κεφαλαιοποίηση που ξεπερνά τα 300 δισ. ευρώ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόκειται για μια από τις πλέον διεθνοποιημένες χρηματιστηριακές αγορές της Ευρώπης, καθώς φιλοξενεί πάνω από 55 επιχειρήσεις ξένων χωρών, ήτοι περίπου το 20% του συνόλου των εισηγμένων, ενώ αποτελούν περίπου το 50% της συνολικής κεφαλαιοποίησης.
Μεταξύ άλλων, φιλοξενεί 4 γερμανικές εταιρείες, 8 Ολλανδικές, 2 Βρετανικές, 3 Αυστριακές, 3 Κυπριακές, 2 Ουγγρικές, 9 από το Λουξεμβούργο, 2 Εσθονικές, 1 Γαλλική, 1 Καναδέζικη κ.λπ. Γύρω στο 50% των συναλλαγών γίνεται από ξένους θεσμικούς ενώ το υπόλοιπο το μοιράζονται εγχώριοι θεσμικοί (35%) και ιδιώτες (15%).