Πρωτοφανής είναι η ταχύτητα με την οποία η τεχνητή νοημοσύνη μπαίνει στην καθημερινότητά μας και ακόμα δεν έχουμε δει τίποτα. Το ChatGPT, η νέα – αμφιλεγόμενη και σχεδόν τρομακτική - εφαρμογή τεχνητής νοημοσύνης (AI) που έχει κυκλοφορήσει μόλις δύο μήνες, έχει γίνει πλέον αντικείμενο συζήτησης και αντιπαράθεσης διεθνώς.
Πρόκειται στην ουσία για ένα ψηφιακό ρομπότ που απαντάει στις ερωτήσεις του χρήστη, κάνει διάλογο και διαθέτει εντυπωσιακές γλωσσικές και άλλες ικανότητες. Δεν είναι τέλειο αλλά δείχνει την εξέλιξη των πραγμάτων και πώς θα είναι το μέλλον. Είναι ένας από τους λόγους που ακαδημαϊκοί ανά τον κόσμο προειδοποιούν ότι η χρήση του ChatGPT και άλλων ακόμη πιο εξελιγμένων εφαρμογών στα επόμενα χρόνια απειλεί τη γλωσσική ανάπτυξη του ανθρώπου.
Η μία πτυχή του ζητήματος αφορά στο επιχειρηματικό σκέλος. Η Microsoft είναι βασικός μέτοχος της εταιρείας που δημιούργησε το ChatGPT, ενώ λέγεται ότι θα δαπανήσει πάνω από 10 δισ. δολάρια για να… μπει στο μάτι της Google και να καταστήσει απαρχαιωμένη τη μηχανή αναζήτησης που χρησιμοποιεί σήμερα ολόκληρος ο πλανήτης. Επενδύοντας στην OpenAI, η οποία θεωρείται μία από τις τρεις κορυφαίες εταιρείες AI στον κόσμο, στόχος της Microsoft είναι να κυριαρχήσει στη νέα εποχή της τεχνητής νοημοσύνης. Σημειώνεται ότι σήμερα η συνολική αξία της αγοράς AI εκτιμάται στα 120 δισ. δολάρια αλλά το 2023 προβλέπεται να φτάσει τα 1,5 τρισ. δολάρια.
Ο ντόρος γύρω από το ChatGPT ανάγκασε, σύμφωνα με τους New York Times, τους ιδρυτές της Google, Λάρι Πέιτζ και Σεργκέι Μπριν, οι οποίοι το 2019 παραιτήθηκαν από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου και προέδρου αντίστοιχα, να ασχοληθούν και πάλι ενεργά, δίνοντας εντολή να προστεθούν χαρακτηριστικά chatbot στη μηχανή αναζήτησης της Google.
Η άλλη πτυχή σχετίζεται με την πρακτική εφαρμογή της τεχνητής νοημοσύνης και όλα όσα φέρνει μαζί της. Τι ακριβώς μπορεί να κάνει το ChatGPT; Εκτός από το να απαντήσει σε καθημερινές ερωτήσεις και να παίξει το ρόλο μηχανής αναζήτησης, το ψηφιακό ρομπότ μπορεί να λειτουργήσει ως βοηθός, δάσκαλος, σύμβουλος, δημιουργός, φίλος και πολλά άλλα. Τρομάξατε; Ο Ίλον Μασκ, πάντως, χαρακτήρισε τρομακτικά καλό το αποτέλεσμα.
Το ChatGPT έχει την ικανότητα να βοηθήσει στη συγγραφή ενός βιογραφικού και της συνοδευτικής επιστολής, να επινοήσει τα δικά του – καινούρια - αστεία, να εξηγήσει σύνθετα θέματα, να επιλύσει πολύπλοκα μαθηματικά προβλήματα, να συνθέσει κάθε είδους μουσική, να γράψει και να εξηγήσει κώδικα προγραμματισμού, να φτιάξει περιεχόμενο σε πολλές γλώσσες, να προετοιμάσει για μία συνέντευξη εργασίας, να συγγράψει εκθέσεις για οποιοδήποτε θέμα, να συνομιλήσει μαζί σας σαν φίλος, να σας κρατήσει συντροφιά!
Πρόσφατα, μάλιστα, πέρασε με επιτυχία το τελικό διαγώνισμα για το πρόγραμμα MBA του πανεπιστημίου Wharton της Πενσυλβάνια. Η βαθμολογία που έλαβε το bot δείχνει, σύμφωνα με τον καθηγητή που έφτιαξε το διαγώνισμα, την εντυπωσιακή ικανότητά του να αυτοματοποιεί ορισμένες από τις δεξιότητες των υψηλά αμειβόμενων εργαζομένων και ειδικότερα σε θέσεις εργασίας που συνδέονται με ένα MBA, όπως του αναλυτή, του μάνατζερ και του συμβούλου.
Σκεφτείτε τι θα μπορούν να προσφέρουν οι εφαρμογές αυτές στο μέλλον. Καθημερινά θα έχουμε τη δυνατότητα να συνομιλούμε με τον υπολογιστή ή το κινητό μας για τα πάντα. Οι εφαρμογές AI θα μας συμβουλεύουν, θα απαντούν στα ερωτήματά μας και θα ετοιμάζουν για μας ό,τι χρειαζόμαστε. Θα κάνουν τη ζωή μας πιο εύκολη αλλά και πιο εξαρτημένη από την τεχνολογία. Αν σήμερα πολλοί άνθρωποι δεν μπορούν να φανταστούν να ζήσουν λίγες ώρες χωρίς κινητό, σύντομα θα θεωρούν αδύνατο να αποχωριστούν έστω για ένα λεπτό τον προσωπικό τους «βοηθό-παντογνώστη».
Το μεγάλο του ελάττωμα, θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι πως δεν γνωρίζει τι είναι αλήθεια και τι ψέματα. Αυτό συνεπάγεται πως ακόμα και όταν οι απαντήσεις είναι εύλογες και φαίνονται αληθοφανείς, δεν είναι απολύτως σίγουρο ότι είναι και σωστές. Επομένως, ο χρήστης πρέπει για καλό και για κακό να ελέγχει ο ίδιος την ορθότητά τους και να μην του έχει τυφλή εμπιστοσύνη. Επίσης, ειδικοί του κλάδου επισημαίνουν ότι ενδέχεται να εκδηλώνει μεροληπτική συμπεριφορά! Απίστευτα πράγματα…
Όπως αναφέρει στην ιστοσελίδα της η OpenAI, πρόκειται για ένα καλά εκπαιδευμένο ρομπότ που αλληλεπιδρά συνομιλώντας με τον χρήστη. Το συγκεκριμένο format διαλόγου επιτρέπει στο ChatGPT να απαντά σε ερωτήσεις, να παραδέχεται τα λάθη του, να αμφισβητεί λανθασμένες αναφορές και να απορρίπτει ακατάλληλα ή ανάρμοστα αιτήματα.