Στην αξιοποίηση κάθε επενδυτικού όπλου, προκειμένου να δημιουργηθούν συνέργειες όλων των διαθέσιμων εργαλείων για όσο το δυνατό μεγαλύτερη ανάπτυξη, προχωρά η κυβέρνηση.
Στη λογική αυτή, τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης «παντρεύονται» με το Αναπτυξιακό Νόμο δίνοντας τη δυνατότητα στον επενδυτή να δημιουργήσει μια χρηματοδοτική «μαγιά» από δύο διαφορετικές πηγές.
Είναι μια από τις καινοτομίες του νέου Αναπτυξιακού που συζητήθηκε χθες στο υπουργικό συμβούλιο και ο οποίος διέπεται από μια διαφορετική φιλοσοφία σε σχέση με όσα ξέραμε μέχρι σήμερα. Έπειτα από χρόνια ο Αναπτυξιακός Νόμος αλλάζει φιλοσοφία και ενώ μέχρι σήμερα περιορίζονταν στις επιχορηγήσεις, τώρα επανέρχονται και οι φοροαπαλλαγές.
Και για να επιτευχθεί η μέγιστη δυνατή χρηματοδότηση, ένα τμήμα της φοροαπαλλαγής που θα δικαιούνται όσα επενδυτικά σχέδια υπαχθούν στο νέο Αναπτυξιακό, θα μπορεί να είναι κρατική ενίσχυση που θα προκύπτει από δάνειο του Ταμείου Ανάκαμψης.
Ένα σύνθετο σχήμα, με γνώμονα να αυξηθεί το χρηματοδοτικό οπλοστάσιο, που θα λειτουργεί ως εξής, σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπ. Ανάπτυξης Νίκο Παπαθανάση : Ο επενδυτής θα υποβάλει πρώτα αίτηση για δάνειο από το Ταμείο Ανάκαμψης και εφόσον το λάβει, τότε θα μπορεί να καταθέσει αίτηση και στον Αναπτυξιακό. Εάν αυτή εγκριθεί, τότε θα λαμβάνει και φοροαπαλλαγή.
Στόχος είναι ένας. Οι συνέργειες. Το ίδιο ισχύει και για τις 12 νέες θεματικές κατηγορίες του νέου Αναπτυξιακού. Ενεργειακός μετασχηματισμός, κυκλική οικονομία, ψηφιακός μετασχηματισμός, έρευνα και καινοτομία, τουρισμός, εναλλακτικός τουρισμός, αγροδιατροφή, ενίσχυση δεξιοτήτων, αύξηση απασχόλησης, κοινωνική συνοχή, ευρωπαϊκές αλυσίδες αξίας, επιχειρηματική εξωστρέφεια.
Όλες οι παραπάνω κατηγορίες «κουμπώνουν» με τις βασικές κατευθύνσεις του Σχεδίου Ανάπτυξης για την Ελληνική Οικονομία (έκθεση Πισσαρίδη), του Σχεδίου Ανάκαμψης «Ελλάδα 2.0», τους στόχους του ΕΣΠΑ 2021-2027, την στρατηγική για τη βιομηχανία (Industry 4.0), καθώς και η προσαρμογή στις ανάγκες της σημερινής ελληνικής και διεθνούς πραγματικότητας.
Πως θα λειτουργεί ο Αναπτυξιακός
Βασική καινοτομία του νέου Αναπτυξιακού σε σχέση με το παρελθόν είναι ότι θα έχει τη «συνδρομή» του Ταμείου Ανάκαμψης. Τα επιδοτούμενα από αυτόν έργα θα στηρίζονται και από τα ευρωπαϊκά κεφάλαια του Ταμείου.
Το σκεπτικό είναι το εξής. Η κρατική ενίσχυση για κάθε επενδυτικό σχέδιο ανέρχεται στο 30% του προϋπολογισμού του. Εξ αυτού του ποσοστού, το 50% θα αφορά επιχορήγηση και το υπόλοιπο 50% φοροαπαλλαγή, η οποία θα κατανέμεται σε ένα βάθος χρόνου, από 3 έως και 25 έτη. Εδώ ακριβώς υπεισέρχεται το Ταμείο Ανάκαμψης. Ένα τμήμα της φοροαπαλλαγής μπορεί να είναι κρατική ενίσχυση, που θα προκύπτει από το δάνειο που θα πάρει ο επενδυτής από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Βάσει ενός μείγματος κινήτρων, ο επενδυτής θα μπορεί να αξιοποιεί πόρους και δυνατότητες σε συνδυασμό με τα κεφάλαια του νέου ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης, ενώ για να περισταλεί η γραφειοκρατία, το υπουργείο εισάγει «καινοτόμες» ρυθμίσεις που αφορούν τη διαδικασία εγκρίσεων – αδειοδότησης, αλλά και παρακολούθησης της εξέλιξης των επενδύσεων.
Καθιερώνονται διαφορετικές διαδικασίες αξιολόγησης ένταξης μιας επένδυσης για κάθε ένα από τα 12 νέα καθεστώτα, μαζί με ένα νέο πλέγμα ρυθμίσεων απλοποίησης της επιχειρηματικής δραστηριότητας και επιτάχυνσης στην υλοποίηση νέων επενδύσεων.
Επιπλέον, εξετάζεται να παραχωρούνται κάποιες διαδικασίες στον ιδιωτικό τομέα, δηλαδή να ανατίθεται σε εταιρείες λογιστών η έγκριση των προτεινόμενων επενδυτικών σχεδίων, οι οποίες θα εποπτεύουν και την πορεία υλοποίησής τους. Στόχος είναι η υπαγωγή ενός επενδυτικού σχεδίου να ολοκληρώνεται σε διάστημα 60-70 ημερών, όταν μέχρι τώρα μπορεί και να χρειάζεται ακόμα και δύο χρόνια.