Ένα σίριαλ που κινδυνεύει να επιφέρει ένα ακόμη πλήγμα αξιοπιστίας στην ασφαλιστική αγορά δείχνει να φτάνει στο τέλος του, ωστόσο το φινάλε δεν μπορεί να προβλεφθεί με βεβαιότητα και όλοι ελπίζουν να μην είναι δραματικό. Εργαζόμενοι και ασφαλισμένοι της International Life στον κλάδο Ζωής παρακολουθούν τις εξελίξεις με αγωνία και περιμένουν μία λύση της τελευταίας στιγμής που θα τους διασφαλίζει τα συμφέροντα.
Το τελευταίο επεισόδιο του σίριαλ μεταβίβασης του χαρτοφυλακίου Ζωής της International Life παίχτηκε την Παρασκευή, όταν η Τράπεζα της Ελλάδος έδωσε διορία λίγων ημερών –μέχρι τις 20 Μαΐου - στη διοίκηση της ασφαλιστικής να βρει αγοραστή. Ταυτόχρονα, η ΤτΕ διέταξε την αναστολή πληρωμών όλων των απαιτήσεων που έχουν ασφαλισμένοι από συμβόλαια Ζωής έως τις 15 Ιουλίου.
Πρόκειται για μία υπόθεση που απασχολεί έντονα την αγορά εδώ περίπου 9 μήνες, καθώς η συμφωνία της International Life με την Εθνική Ασφαλιστική θεωρούνταν «κλεισμένη» από τον περασμένο Σεπτέμβριο.
Οι διερευνητικές επαφές της International Life με τους επίδοξους μνηστήρες για τη μεταβίβαση του χαρτοφυλακίου Ζωής ύψους 20 εκατ. ευρώ ξεκίνησαν πέρσι το καλοκαίρι. Η απόφαση της διοίκησης της εταιρείας να επικεντρωθεί στις γενικές ασφαλίσεις ήταν ειλημμένη, ενώ πολλοί τη θεωρούν επιτακτική. Οι πληροφορίες ήθελαν να συζητείται ακόμη και ευρύτερη συνεργασία των δύο εταιρειών, ενόψει της εφαρμογής του Solvency II την πρωτοχρονιά του 2016 και των αυστηρών κεφαλαιακών κριτηρίων που αυτό θέτει.
Ο καιρός περνούσε και καθώς δεν έπεφταν οι τελικές υπογραφές μεταξύ των δύο ασφαλιστικών εταιρειών, η ΤτΕ αποφάσισε να τοποθετήσει επίτροπο στην International Life, ο οποίος είχε στόχο να προβεί στους απαραίτητους ελέγχους και να διασφαλίσει την ομαλότερη εξέλιξη της διαδικασίας μεταβίβασης του χαρτοφυλακίου.
Και αν οι συζητήσεις μεταξύ της International Life και της Εθνικής Ασφαλιστικής ήταν «σε καλό κλίμα» τον Σεπτέμβριο, χαρακτηρίζονταν από αρμόδια στελέχη «προχωρημένες» το Δεκέμβριο, σε σημείο που θεωρήθηκε υπερβολική η κίνηση της ΤτΕ να ορίσει επίτροπο.
Έτσι, παρά τις καθυστερήσεις που είχαν σημειωθεί, οι πληροφορίες ανέφεραν πως υπήρχε άτυπη συμφωνία από τα μέσα Δεκεμβρίου και οι εκτιμήσεις ήθελαν το deal να κλείνει στις αρχές του 2016.
Αν είχε λήξει εκεί το σίριαλ δεν θα υπήρχε κανένα πρόβλημα, αφού θα μπορούσε να αρθεί η απαγόρευση πώλησης νέων συμβολαίων η οποία επιβλήθηκε από την ΤτΕ και η Εθνική θα αποκτούσε το χαρτοφυλάκιο Ζωής της International Life.
Οι συζητήσεις συνεχίστηκαν μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2016, ο Επίτροπος παραμένει μέχρι σήμερα στην εταιρεία, όμως λύση δεν έχει βρεθεί.
Η Εποπτική Αρχή έκρινε, λοιπόν, ότι το διαθέσιμο περιθώριο φερεγγυότητας της International Life Ασφαλίσεων Ζωής δεν κάλυπτε στο τέλος του 2015 το απαιτούμενο περιθώριο φερεγγυότητάς της και το ελάχιστο εγγυητικό κεφάλαιο, καθώς και ότι δεν διέθετε επαρκή ίδια κεφάλαια για την κάλυψη των κεφαλαιακών απαιτήσεων φερεγγυότητας.
Παράλληλα, λόγω των καθυστερήσεων η ΤτΕ έκρινε ότι πληρούνται οι προϋποθέσεις για την εφαρμογή των διατάξεων εξυγίανσης της εταιρείας, όπως είναι η διατήρηση του Ασφαλιστικού Διαχειριστή και η υποχρεωτική μεταβίβαση μέρους του ασφαλιστικού της χαρτοφυλακίου. Αποφασίστηκε, επίσης, η αναστολή πληρωμών έως τις 15 Ιουλίου.
Στελέχη της αγοράς τονίζουν την ανάγκη εξεύρεσης λύσης – και μάλιστα το συντομότερο δυνατό – προειδοποιώντας ότι η ασφαλιστική αγορά έχει δεχτεί σοβαρά πλήγματα, τόσο στο παρελθόν (Ασπίς) όσο και από την κρίση, με αποτέλεσμα να μην «σηκώνει» άλλη μία υπόθεση που θα πλήξει την αξιοπιστία του κλάδου.
Από δω και πέρα, όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά. Από τη στιγμή που η διοίκηση δεν καλύψει κεφαλαιακά τις απαιτήσεις που προκύπτουν από το νέο πλαίσιο, η μόνη λύση για να μην υπάρξουν οι παραμικρές επιπτώσεις για τους ασφαλισμένους είναι να πωληθεί ολόκληρο το χαρτοφυλάκιο Ζωής της εταιρείας. Σε αντίθετη περίπτωση τα πράγματα περιπλέκονται και η εποπτική αρχή θα πρέπει να μεριμνήσει για ασφαλισμένους και εργαζόμενους.
Κ. Μαριόλης