Δύο από τα μεγαλύτερα φωτοβολταϊκά πάρκα στην Ευρώπη, σε Πτολεμαΐδα και Μεγαλόπολη, δρομολογούνται ή βρίσκονται σε φάση κατασκευής αυτή την περίοδο, από τη ΔΕΗ.
Στην περίπτωση του mega πάρκου της Πτολεμαΐδας, ισχύος 230 MW, το έργο βρίσκεται υπό κατασκευή και η ολοκλήρωση και ηλέκτρισή του τοποθετείται σε ένα χρόνο από σήμερα.
Το μεγαλύτερο κομμάτι, αυτό των 200 MW έχει αναλάβει η Mytilineos, η ταρίφα αποζημίωσης της παραγόμενης ενέργειας θα είναι 49 ευρώ/MWh και ο χρόνος εκτέλεσης και ηλέκτρισης του έργου, τοποθετείται τον Αύγουστο του 2022.
Στην κατεύθυνση αυτή, το ΚΑΣ άναψε πρόσφατα «πράσινο φως» για την έναρξη των εργασιών ενός πολύ μεγάλου πακέτου φωτοβολταϊκών, ισχύος 960 MW στα λιγνιτικά πεδία της Πτολεμαΐδας, μεταξύ των οποίων και το συγκεκριμένο. Τα έργα, ισχύος θα αναπτυχθούν σε έκταση συνολικού εμβαδού περίπου 18.300 στρεμμάτων, εντός της απαλλοτριωμένης έκτασης της ΔΕΗ στα ορυχεία Πτολεμαΐδας.
Στο τρίτο τρίμηνο του έτους αναμένεται να ξεκινήσει η κατασκευή και του φωτοβολταϊκού της Μεγαλόπολης, ισχύος 50 MW. Το έργο αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί στα τέλη του 2022, η κατασκευή του οποίου ανατέθηκε πρόσφατα στην ΤΕΡΝΑ. Είναι το πρώτο έργο που θα προχωρήσει με διμερές συμβόλαιο πώλησης ρεύματος προς τη μητρική, στα πλαίσια της στρατηγικής που έχει ανακοινώσει η ΔΕΗ.
Συνολικά για την Πτολεμαΐδα, η ΔΕΗ έχει αιτηθεί mega-φωτοβολταϊκά πάρκα ισχύος 2,5 GW, ενώ αθροιστικά με εκείνα στην Μεγαλόπολη, η συνολική ισχύς προσεγγίζει τα 3 GW.
Συνολικά στο μέτωπο των ΑΠΕ, η εταιρεία «τρέχει» έργα ισχύος 2 GW σε περιοχές λιγνιτορυχείων, έχει λάβει τις σχετικές άδειες, γεγονός που σημαίνει ότι διαθέτει το μεγαλύτερο υπό ανάπτυξη χαρτοφυλάκιο φωτοβολταϊκών στην Ελλάδα. Οι νέες άδειες είναι ισχύος 634 MW, ενώ το συνολικό χαρτοφυλάκιο της εταιρείας, μαζί με τις αιτήσεις για μονάδες αποθήκευσης, ξεπερνά τα 7 GW.
Στρατηγική πάντως της εταιρείας είναι ότι σε όλα τα μεγάλα έργα ΑΠΕ που θα αναπτύσσει από εδώ και πέρα, να ακολουθεί μοντέλο Πτολεμαΐδας, δηλαδή να δίνει την δυνατότητα στους κατοίκους των τοπικών κοινωνιών να μετατρέπονται σε ομολογιούχους, εξασφαλίζοντας ελκυστικές αποδόσεις της τάξης του 6- 7%.
Η προ μηνών ανακοίνωση της επιχείρησης να μεταχοποιήσει το 5% των φωτοβολταϊκών πάρκων που θα ανεγείρει στις περιοχές της απολιγνιτοποίησης, σημαίνει ότι μέσα στους επόμενους μήνες θα εκδώσει δύο παρόμοια ομόλογα, ένα για τη Δ. Μακεδονία και ένα για την Μεγαλόπολη. Στο κάθε ένα, δικαίωμα απόκτησης των ομολογιών θα έχουν αποκλειστικά και μόνο οι κάτοικοι της συγκεκριμένης περιοχής.
Σαν κίνηση, αποσκοπεί στο να σταλεί το μήνυμα στους κατοίκους των δήμων που επί δεκαετίες ζούσαν άμεσα ή έμμεσα από το λιγνίτη, ότι η ΔΕΗ θέλει να τους προκαταβάλει ένα «μέρισμα» από το αναπτυξιακό της μέλλον. Σε τοπικές κοινωνίες όπου η λιγνιτική δραστηριότητα συνεισέφερε επί εξήντα και πλέον χρόνια καθοριστικά στο ΑΕΠ, η επιχείρηση επιδιώκει να τις κάνει partners στην αλλαγή της σελίδας της.